20 aylık bebeklerin Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen yaklaşık kilosu ve boyu bellidir. Kız bebeklerin boyu yaklaşık 83 cm iken erkek bebeklerin boyu 84 cm’dir. Kız ve erkek bebeklerin kilosu ortalama olarak 11 kg’dır.
Bazı bebeklerin alt ve üst dişlerinden köpek dişleri ve birinci azı dişleri bu ayda çıkabilir. Bazılarınınki ise daha erken veya daha geç çıkabilir.
Bu ayda hiçbir dişi çıkmamış bebekler olabilir. Bu bebeklerin diş hekimine muayene olması gerekmektedir.
Bebeklerin fiziksel gelişimini incelerken kaba motor ve ince motor becerileri değerlendirilebilir. Kaba motor becerilerine bakıldığında bu dönemde bebekler koşmaya başlamış olabilir. Sandalye gibi eşyaların üzerine tırmanarak çıkabilir. Henüz tek başına merdivenden inmeyi başaramaz fakat başka birisinin elinden tutmasıyla inebilir. Bazı bebekler bu dönemde zıplayabilir. İnce motor becerileri de gelişmeye devam etmektedir. Boya fırçalarını ve pastel boyaları parmaklarıyla tutarak karalamalar veya çizimler yapabilir. Eğilip yerden parmaklarıyla bazı nesneleri alıp atabilir. Blokları üst üste koyarak kule yapabilir. Kendi kendine kaşıkla yemek yemeye çalıştığı görülebilir.
19-20 ay civarında bebeklerin biberon ve emzik bırakması için uygun zamandır. Bazı bebekler için bunları bırakmak daha kolay olabilirken bazıları için daha zor olabilir. Aşamalı bir şekilde bardak kullanımına geçilebilir.
Algılama becerileri daha da gelişmiştir. Yetişkinleri çok iyi gözlemlerler. Günlük hayatta olanları daha da iyi kavramaya başlayan bebeklerin oyunlarında da bu kavramaların yansımaları görülebilir. Ondan istenileni anlayan bebekler söylenilenleri de yapabilir. Kendisi de birkaç kelime ile istediklerini anlatabilir.
Problem çözme becerileri önceki aylara göre daha da gelişmiştir. Yapabildiği puzzleların parçasının daha fazla olmasından dolayı bu becerilerinin geliştiği anlaşılabilir.
Ev işlerinde ondan yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Örneğin, kendi plastik tabağını masaya kendisinin götürmesini isteyebilirsiniz. Ayırt etme becerileri gelişmiş olduğundan dolayı kendi tabağını diğerlerinden ayırt ettiğini gözlemleyebilirsiniz.
20 aylık erkek bebek dil gelişimi ile 20 aylık kız bebek dil gelişimi birbiriyle aynıdır. Yakın zamanda yeni şeyler öğrenmeye istekli olan bebeklerin “Bu ne?” sorularını sıklıkla kullandığına şahit olabilirsiniz. Bu dönemde bebeklerin 60 kelimeye kadar söylediği görülebilir. İsimlerin yanında fiilleri de kullanmaya başlamışlardır. Basit kelimeler kullanılarak kurulan art arda 2 cümleyi anlayarak istenileni yaptıkları görülebilir.
Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de bebeklerin anne ve babalarından koşulsuz sevgi ile koşulsuz kabul görmeye ihtiyaçları vardır. Duygusal ihtiyaçlarının bu dönemde karşılanmış olması, beyin gelişimlerini yararlı bir şekilde etkilemektedir.
Bebeklerin bazılarının 20 ay civarında sıklıkla yaşadığı bazı durumlar vardır. Daha özgür ve bağımsız olmak isteyebilirler. Bu nedenle öfkeli olduğu zamanların sayısı artabilir. Ağlamaları sıklaşabilir. İnatçı bir şekilde davranabilir. Bu dönemlerin ne zaman olduğuna dikkat edilmeli ve o dönemlerde daha tedbirli olunmalıdır. Örneğin, birçok bebek acıktığında kendisini pek iyi hissetmez. Bu nedenle beslenme sıklığına dikkat edilmelidir. Uzun süre aç kalmaması hem bedensel sağlığı hem de psikolojik sağlığı için oldukça önemlidir.
Bazı bebeklerin 20. ayında korkuları olabilir. Korkuları olan bebeklere anlaşıldığı söylendikten ve hissettirildikten sonra dünyanın güvenli bir yer olduğunun aktarılması oldukça önemlidir.
20 aylık bebeklerin zeka gelişimi için bebeklerin kendilerini öncelikli olarak güvende hissetmeye ihtiyaçları vardır. Sonrasında hem fiziksel hem de duygusal olarak ihtiyaçlarının karşılanıyor olması gereklidir.
Bebeklerin sözel-dilsel zeka, mantıksal-matematiksel zeka, görsel-mekansal zeka, bedensel-kinestetik zeka, işitsel-ritmik zeka, kişisel-içsel zeka, kişilerarası-sosyal zeka ve doğa-varoluşsal zeka olarak 8 alanının gelişimi için yapılabilecek pek çok aktivite bulunmaktadır. Örneğin bedensel-kinestetik zeka türünün gelişebilmesi hareketli oyunlar oynanarak öğrenme gelişimi sağlanabilir. Doğa-varoluşsal zeka türünün gelişimi için farklı canlıların derileri veya birçok nesnenin yüzeyi ile temas edebileceği kitaplardan yararlanabilirsiniz. Bu şekilde öğrenme gerçekleştirilebilir.
Birçok oyunla 20 aylık bebeklerin gelişimine katkı sağlamak mümkündür. Puzzlelardan faydalanarak problem çözme becerilerine yardımcı olabilirsiniz. Akranlarıyla vakit geçirmesini sağlayarak iletişim ve sosyal becerilerinin gelişimine yardımcı olabilirsiniz. Kitap okuyarak dil gelişimini destekleyebilirsiniz. Parmak boyalar ile dokunsal ihtiyaçlarının giderilmesini sağlayabilirsiniz.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.