19 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri – ÇocukluDünya | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

19 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Merak Ettikleriniz

Tarih: 20 Mart 2020 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

19 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Merak Ettikleriniz

19 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ


19 aylık bebekler için koşmak, tırmanmak, eğilmek, dans etmek başardıkları becerilerdendir. Buna paralel ince motor gelişimleri de hızlıdır.


19 Aylık Bebek Gelişimi Boy Kilo Tablosu

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 19 aylık kız çocuklarının boyunun yaklaşık 82 cm ve erkek çocuklarının boyunun ise yaklaşık 83 cm olduğu söylenmiştir. Kız çocukları ortalama 10.5 kg iken erkek çocukları 11 kg civarındadır.

19 Aylık Bebek Diş Gelişimi

Üst dişlerinden köpek dişleri ve birinci azı dişleri bu dönemde çıkabilir. Alt dişlerinden ise aynı şekilde köpek dişleri ve birinci azı dişlerinin 19. ayda çıktığı görülebilir.

Bazı bebekler 18. ayını bitirdiği ve 19. ayına girdiği halde diş çıkarmamış olabilirler. Bu nedenle bu ayda bir diş hekimine muayene olmalıdırlar.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

19 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

19 aylık olan bebeklerin vücut kasları önceki aylardan daha da gelişmiş olduğu için birçok farklı hareketi yapmaya başlamış olabilirler. Örneğin koşmaya ve elinden tutulduğu zamanlarda merdiven inip çıkmaya başlamış olabilirler. Yerden bir oyuncağını almak için eğilebilir. Bunlarla birlikte müzik eşliğinde dans etmek ve sallanmak bebeklere oldukça keyifli gelir ve duygusal regülasyonunu bu şekilde sağlayabilir. Küçük kasları da daha gelişmiş olduğu için birçok nesneyi parmaklarıyla tutmak onun için bu ayda daha kolaydır. Tüm bunlarda daha başarılı olduğunu görmek onun özgüvenini geliştirmesine yardımcı olur.

19 Aylık Bebek Motor Gelişimi

Fiziksel gelişiminde bahsedildiği gibi 19 aylık bebekler için koşmak, tırmanmak, ayaktayken eğilip yerden bir şey almak, dans etmek, ve başkasının yardımıyla merdivenlerden inip çıkmak kaba motor kasları geliştiği için daha rahat yapabileceği aktivitelerdendir.

Kaba motor gelişimlerinin yanında ince motor gelişimleri de ilerlemeye devam eder. Bu nedenle ellerindeki küçük kasları kullandığı birçok hareketi yapabilir. Bir boya fırçasını alıp karalamalar yapabilir. Bloklarla önceki aylardan daha düzenli oynayabilir. Topu fırlatabilir. Bir kitabın sayfalarını parmaklarıyla çevirebilir. Kendi kendine yemek yemeye çalışabilir. Boyunun erişmesine imkan verdiği küçük dolap kapaklarını ve çekmecelerini açabilir. Müzik dinlerken ellerini çırpabilir.

19 Ay Bebek Dil Gelişimi

Bebekler bu ayda anlamlı sesler çıkarmaktan oldukça keyif alırlar. Kullandığı kelimelerin sayısı 10-20 arasında olabilir. Bazı bebekler çok daha fazla kelime söyleyebilir. Bu ayda 40 kelime söyleyen bebekler de olabilir. 18. aya kadar söyledikleri kelimeler isim olan bebekler, 19. ayda fiilleri de yavaş bir şekilde kullanmaya başlarlar. Örneğin, gel veya git dediklerini duyabilirsiniz.

Duyduklarını daha iyi bir şekilde anlamaya başlamışlardır. Bu dönemde basit kelimelerle kurulan iki cümleyi anlamaya başlayabilirler. Örneğin, “Lütfen biberonunu al ve bana getir.” denildiğinde yaptığını görebilirsiniz.

Bazı bebekler konuşulanları anlamayabilir veya konuşamayabilir. Bu nedenle bir çocuk doktoruna muayene olunmalıdır.

19 Aylık Bebek Zeka Gelişimi

Bebeklerin zeka gelişimine bakılırken sadece bilişsel becerilerini değerlendirmek yeterli olmamaktadır. Sözel-dilsel zeka, mantıksal-matematiksel zeka, görsel-mekansal zeka, bedensel-kinestetik zeka, işitsel-ritmik zeka, kişisel-içsel zeka, kişilerarası-sosyal zeka ve doğa-varoluşsal zeka olarak 8 alanın da değerlendirmesinin yapılması ve önerilerin verilmesi daha uygun olabilir. Bazılarına değinmek gerekirse mantıksal-matematik zeka olarak neden sonuç ilişkisini daha iyi kurduğunu görebilirsiniz. Örneğin, bir oyuncağını almak için çabaladığını ve belli bir sistem oluşturarak aldığını gözlemleyebilirsiniz. Bedensel-kinestetik zeka olarak değerlendirildiğinde günlük hayatı taklit eden oyunlar oynadığını görebilirsiniz. Günlük hayatta olanları aklında tutar ve kendi oyunlarına yansıtabilir. Sözel-dilsel zekanın gelişmekte olduğunu farklı ve yeni kelimeler kullanmaya başlamasından anlayabilirsiniz. En büyük gelişmelerden bir tanesi fiil kullanmaya başlamış olmaları olabilir.

Tüm bu zeka türlerinin gelişimi için özellikle çocukların doğduktan sonraki ilk 3 yılında duygusal ihtiyaçlarının karşılanmış olması gerekmektedir. Bu nedenle 19 aylık bebeklerin duygusal ihtiyaçlarından olan koşulsuz sevgi ve koşulsuz kabul ihtiyaçlarının karşılanıyor olması gereklidir.

Zeka gelişimini engelleyen bazı faaliyetlerden kaçınmak gereklidir. 19 aylık bebeklerin telefon, tablet veya televizyonla vakit geçirmesi engellenmelidir. Bu teknolojik aletlerin bu aydaki bebeklerin bilişsel ve duygusal zeka gelişimine zarar verdiğini göstermek için örnek verilebilir. Beslenme saatinde telefonla vakit geçiren bebekler dikkatini ne yemeğe ne de telefona verebilirler. Yapılan araştırmalara göre beslenme saatinde teknolojik aletlerle vakit geçiren çocukların ileriki hayatlarında obeziteye yatkın olduğu bilinmektedir. Duygusal regülasyonlarını da yemek yiyerek sağlama ihtimalleri olduğunu yapılan başka araştırmalar göstermektedir.

19 Aylık Bebek Gelişimi İçin Oyunlar

İnce motor becerileri gelişmiş olduğu için pastel boyalarla veya fırçalarla resim yapabilirler. Bu aktivitelerden oldukça keyif aldıkları görülebilir. Bloklarla oynayabilirler ve kuleler yaparak devirebilirler. İşitsel-ritmik zekası da gelişiyor olduğundan dolayı müziklere ilgisi artmıştır ve müzik eşliğinde dans etmekten oldukça keyif alırlar. Kaplarla oynamak hoşlarına gidebilir. Kaplara su veya kum doldurmak onlar için eğlenceli aktivitelerden biridir. Tüm bu oyunları oynarken güvenliğine dikkat edilmesi gerekmektedir.

19 Aylık Bebek Gelişimi İçin Neler Yapılmalıdır?

Bu yazıda bahsedilen tüm öneriler 19 aylık bebeklerin gelişimine katkı sağlayabilir. Bunların yanında sözel-dilsel zeka gelişimi için kitaplar okunabilir ve kitaplardaki nesneler veya canlılar öğretilebilir. Doğa-varoluşsal zeka gelişimi için doğayla temas halinde olabileceği oyunlar oynayabilir. Birlikte müzikler yaparak işitsel-ritmik zekasının gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Görsel-mekansal zeka gelişimine katkı sağlamak için bol görselli kitaplardan yararlanabilirsiniz. Kişisel-sosyal zeka gelişimi içinse kendi yaşıtına uygun çocuklarla vakit geçirmesine imkan verilebilir. Mantıksal-matematiksel zekasının gelişimine puzzlelar aracılığıyla yardımcı olabilirsiniz. Bedenini de içine katan oyunlar oynayarak bedensel-kinestetik zeka gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Bu dönemde çocukların korkuları olabilir. Korktuğu zamanlarda anlaşıldığını ve yanında olduğunuzu ona hissettirmek, sakinleşmesi için beklemek ve güvende olduğunu hissettirmek oldukça önemlidir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X