11 Aylık Bebek Gelişimi & Özellikleri Nasıl Olur | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

11 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

Tarih: 15 Şubat 2020 - Cumartesi
Uzman görüşü için konu öner.

11 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

11 Aylık Bebek Gelişimi

 

Önceden emekleyen bebeklerin bu ayda emekleme hızı artar. Küçük bir sandalyeye tırmanmaya çalışabilir.

 

11 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

Desteksiz bir şekilde ayakta durabilir. Bazıları destek alarak yürüyebilirken çok azı kendi başına yürümeye başlayabilir. Etrafında olan bitenleri rahat bir şekilde izleyebilir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

 

11 Aylık Bebek İnce Motor Gelişimi

  • Çekmeceleri ve yetişebildiği dolapların kapaklarını açabilir.
  • Bundan dolayı bu bölgelere ilaç, temizlik maddesi gibi yaralanmasına ve zarar görmesine neden olabilecek şeyler konulmamalıdır.
  • El ve göz koordinasyonu önceki aylara göre daha da gelişmiştir.
  • Tek eliyle nesneleri kavrayabilir.
  • Eliyle kavradığı nesneleri yere atabilir.
  • Küpleri veya blokları üst üste koyabilir.
  • Küçük cisimleri kaplara koyup kaptan çıkartabilir.

11 Aylık Bebek Boy ve Kilosu

Bebeklerin boy ve kilosu hakkında kesin bir bilgi verilememesine rağmen ortalama değerler söylenebilir. 11 aylık kız bebeklerin boyu yaklaşık 73 cm iken kilosu 8700 gramdır. Erkek bebeklerin boyu yaklaşık 75 cm ve kilosu 9400 gram civarlarındadır. 

11 Aylık Bebek Beslenmesi

Beslenmedeki ana besin anne sütü olmakla birlikte ek gıda almaya devam edebilir. Anne sütü alamayan bebekler ise formül mamaların yanında ek gıda tüketebilir. 11 aylık bebek beslenmesi günde ortalama 3 ile 5 kez anne sütüyle beslenmeyi içerir. Ek gıda alacağı bazı zamanlarda annesi ve babasıyla birlikte yemek saatinin olması, günlük rutininin oluşmasına katkı sağlar. Bu yemek saatlerinde masada önünde olan küçük besinleri parmaklarıyla tutup yiyebilir. Kaşığı kullanmaya çalışır fakat doğru bir şekilde kullanamayabilir. Önceki aylarda verilen parmak yiyecekler (küçük doğranmış meyveler ve sebzeler) bu ayda da verilebilir. Az tuzlu pastörize peynir ile yoğurt verilebilir. Tat alma duyusu önceki aylardan daha fazla gelişmiş olan bebeklere bu ayda yiyebileceği boyutlarda farklı besinler denetilebilir. Onun ses tonundan, yüz ifadelerinden ve beden dilinden hangi besinleri sevdiğini ve hangilerini sevmediğini anladıktan sonra bir beslenme programı oluşturulabilir. Tat alma duyusu gelişiyor olduğundan bir kere verildiğinde yemediği bir besin, bir süre sonra tekrar verilebilir. Bu tarz denemeler yapılabilir fakat bebek yemek istemediği zaman onu zorlamamak gerekir. Kendisinin doyup doymadığını anlamasına imkan vermek, dikkatini kendisine vermesini sağlar. Aynı zamanda bir yetişkinin gözetimindeyken önündeki yiyeceklere dokunmasına, koklamasına ve tatmasına 6. aydan sonraki aylarda olduğu gibi bu ayda da imkan verilmelidir.

Bebeğe ek gıda verirken dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Anne sütünden başka hiçbir süt bu dönemdeki bebeklere verilmemelidir. Bal, hazır meyve suları, gazlı içecekler, kafeinli içecekler, çikolata, kakao, sucuk ve sosis gibi işlenmiş etler, pastörize edilmemiş yiyecekler verilmemelidir. Boğulmaya sebebiyet vereceğinden dolayı fındık ve üzüm gibi bu boyutlardaki yiyecekler verilmemelidir. Pişirilen yiyeceklerin hiçbirisinde baharat, tuz, yağ ve salça kullanılmamalıdır. Ailedeki birinin alerjisinin olduğu bir besin bebeğe verilmeden önce doktora danışılmalıdır. Kırmızı et, balıketi ve tavuk alerjik reaksiyonlar oluşturabileceğinden dolayı verilirken dikkat edilmesi gereken yiyeceklerdendir. Bu nedenle besinleri bebeklere vermeden önce doktora danışmak, hem aileleri rahatlatır hem de bebeğin sağlığının olumsuz etkilenmesini engeller.

11 Aylık Bebek Diş Gelişimi

Dişlerini genel olarak 6 aylıkken çıkaran bebekler, 11 aylık olduklarında da diş çıkarmaya devam ederler. Bu dönemde ön kesici ve yan kesici dişleri çıkartabilirler. Kabaran diş etinden, salya miktarının artmasından ve huzursuzlaşmasından diş çıkaracağı anlaşılabilir.

11 Aylık Bebek Beyin Gelişimi

  • 11 aylık bebek gelişimi sürecinde beyin gelişimi hızla devar ve 11 aylık bebekler günlük hayatı taklit edebilir.
  • Gördüğü şeylerin aynısını onlar da yapmak isteyebilir.
  • Yemek masasında kaşık kullanmaya çalışması bunun bir örneği olarak verilebilir.
  • Duyu organları yoluyla öğrenmeye bu dönemde de devam eder.
  • Nesne devamlılığı kavramı önceki aylarda gelişmiş olduğundan dolayı o görürken saklanan objeleri bu ayda da bulabilir.
  • Olaylar ve durumlar arasında bağ kurmaya devam eder.

11 Aylık Bebek Dil Gelişimi

10-11 aylık olan günlük hayatı taklit eden bebekler, duyduğu kelimeleri de taklit eder ve söylemeye çalışır. Bazı kelimeleri anladığı, söylendiğinde o nesneye bakıyor olmasından anlaşılabilir. Örneğin, topu getirmesi söylendiğinde topa bakabilir veya bazı zamanlarda işaret ederek de gösterebilir. Böyle zamanlarda nesnelerin isimlerini ve ne yapması gerektiğini söylemek dil gelişimine katkı sağlar. Bununla birlikte resimli kitapların okunması ve kitaplardaki resimlerin isimlerinin söylenmesi dil gelişimini olumlu etkileyen aktivitelerdendir. Söylenen bazı basit cümleleri anlayıp yapabilir. Örneğin, yakınındaki bebeği getirmesi söylendiğinde getirebilir.

11 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

11 aylık bebek gelişimi sırasında oyun ve oyuncaklar çok önemlidir. Oyunlarında bazı oyuncakları daha çok tercih ettiği görülebilir. Etrafındakilerle bazı nesneleri işaret ederek iletişim kurabilir. Kafasını sallayarak istemediğini belirtebilir. Anladığı kelimelerin sayısı artmış olmasına rağmen hala bunların birçoğunu söyleyemez. Annelerin ve babaların bebekleriyle göz teması kurarak yumuşak ses tonu ve şefkatli dokunmalar ile vakit geçirmesi aralarındaki bağı kuvvetlendirir. Bu anlarda bebeğin beden dilinden ve yüz ifadelerinden nasıl hissettiğini anlayıp ona “Gülümsüyorsun, şu an mutlusun.” gibi cümlelerin kurulması farkındalığının artmasını sağlayabilir.

 

Ay ay bebek gelişim özelliklerini aşağıdaki yazılarımızla öğrenebilirsiniz:

    ● 12 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X