23 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri Nelerdir? | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

23 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Merak Ettikleriniz

Tarih: 18 Mart 2020 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

23 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Merak Ettikleriniz

23 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ


23 aylık bebeklerin bazıları desteksiz yürürler. Karşılanması gereken duygusal bağ ihtiyaçları bulunmaktadır.


23 Aylık Bebek Gelişimi Boy Kilo


Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı güncel rehberlere göre 23 aylık kız bebeklerin ortalama kilosu 11 kg’dır ve yaklaşık boyu 85.5 cm’dir. 23 aylık erkek bebeklerin ortalama kilosu 12 kg civarındayken ortalama boyu ise 87 cm’dir.

23 Aylık Bebeklerin Diş Gelişimi

Bebeğinizin ağzında 23. ayda ortalama olarak 16 adet süt dişinin ağızda görülmesi beklenir. Ayrıca bunlara ek olarak alt çenedeki 2. süt azı dişlerinin 23-31. aylar arasında sürmesi beklendiği için bu sayıya 2 adet yeni diş eklenebilir. Bebekleriniz diş çıkarma sırasında ateşlenebilir ve siyalore denilen ağızdan salya akıtması görülebilir. Bu sırada görülmese bile bebeğinizin daimi dişi olan 1. küçük azı dişlerinin çene kemikleri içinde oluşum süreci de başlamıştır.

23 Aylık Bebeklerin Fiziksel Gelişimi

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Kaba motor becerileri değerlendirildiğinde 23 aylık bebekler geri geri yürüyebildiği görülmektedir. Tırmanmayı seven bebekler sandalyelerin veya kanepelerin üstünde çıkabilir. Bebeğinizin güvenliği için tırmanabileceği yerlere dikkat edilmesi gerekmektedir. O yüzden erişebileceği yerlerin temiz ve düzenli olması bebeğin yaralanmasını önlemek için tavsiye edilmektedir.

İnce motor gelişime baktığımızda ise bu dönemde bebekler boya kalemlerini baş ve işaret parmağı arasında tutabilir. Kapı kollarını çevirebilir. Kitapların aynı anda 2-3 sayfasını geçebilir. Bebeğinizin el-göz koordinasyon yeteneği de gelişmektedir. Kendi kendine kaşık kullanarak yemek yemekten keyif aldıkları görülebilir. Tek başına içecek ihtiyacını karşılayabilir. Bu aylarda el kasları gelişmiş olan bebekler bloklardan gökdelen yapabilirler.

23 Aylık Bebek Dil Gelişimi

23 aylık erkek bebek dil gelişimi ile 23 aylık kız bebek dil gelişimi aynıdır. Birçok bebek bu dönemde 50-100 kelime kullanabilmektedir. Bazı bebeklerin ise 120 kelimeye kadar kullanabildiği görülmektedir. Bu dönemde fiilleri önceki aylardan daha çok kullandığı gözlemlenebilir. Net olarak telaffuz edemediği kelimeler ise gün geçtikçe azalacaktır.

23 aylık bebeğinizin dil gelişimine katkı sağlamak için ise ona artık daha fazla obje içeren kitaplar okuyabilirsiniz. Kitabı okurken arada kitaplarla ilgili sorular sorabilirsiniz. Örneğin, “Köpek nereye gitti?” diyebilirsiniz.

23 Aylık Bebek Gelişimi Psikolojisi

Bazı dönemlerde bebeklerin benzer şekilde davrandıkları gözlemlenebilir. 2 yaş döneminde birçok bebek yapabildiği şeylerin sayısının arttığını gördüğünden dolayı özgürleşme ihtiyacı hissedebilir. Bu nedenle bazı şeyleri kendisi yapmak isteyebilir. Örneğin, tek başına yemek yemek hoşlandığı aktivitelerden biri olabilir ve bunu yaparken başkasının ona yardım etmesini istemeyebilir. Yardım edilmek istendiğinde ağlama, öfkelenme veya inatçı davranma gibi davranışlar sergileyebilir. Bu durumların hangi dönemlerde daha sık yaşandığını ebeveynlerin öğrenmesi bu anların daha az yaşanmasını sağlayabilir. Örneğin, uyumadan önce bazı bebekler daha huzursuz olabilir. Bu nedenle bu dönemde uykuya geçişin daha kolay yapılması önemlidir. Böyle durumlar yaşandığında anlaşıldığını konuşarak ve beden diliyle hissettirdikten sonra ne yapmasını istediğinizi basit cümlelerle söyleyebilirsiniz. İsteklerinizde kararlı olduğunuzu görmesi onun bu gibi durumlarda öfke krizlerini daha az yaşamasını engelleyebilir. Olumsuz cümleler kullanmaktansa olumlu cümleler kullanarak isteklerinizi dile getirebilirsiniz. Örneğin, “Oyuncağını fırlatma.” yerine “Bir şey fırlatmak istiyorsan kağıdı kullanabilirsin.” diyebilirsiniz.

23 Aylık Bebek Uyku Düzeni

23 aylık bebeklerin ortalama 11-12 saat arası gece uykusuna ihtiyacı vardır. Buna ek olarak gün içinde 1.5 saat uyumaya ihtiyacı olabilir. Yaklaşık olarak 13-14 saat uyuyabilirler.

Bu ayda sıklıkla görülen bir sorun da bebeklerin gece uykusundan uyanmasıdır. Öncelikli olarak ne zamanlar uyandığını belirlemeniz durumun çözümünü kolaylaştırabilir. Belirli uyku düzenine sahip olması da uykuya geçişi ve verimli bir uykuyu sağlayabilir. Bazı bebekler ışıktan rahatsız olabilir ve tamamen karanlık bir ortamda uyumaya ihtiyaç duyabilir. Işığı geçirmeyen perdeler kullanarak uyku için ideal ortam sağlayabilirsiniz.

* * * * * * * * * * * *

Uzmanlarımız ÇocukluDünya Yıllık Premium üyelerinden gelen soruları cevaplıyor. Hemen üye olun, sizin sorularınızı da cevaplayalım. Sadece eposta atmanız yeterli. Üye avantajlarını burada görebilirsiniz.

23 aylık oğlum hayır dendiğinde etrafında ne varsa fırlatıyor

Üye sorusu: 23 aylık oğlum hayır dendiğinde etrafında ne varsa fırlatıyor. Artık peki dağıttıklarını sonra sen toplayacaksın diyorum, dağıtmasına izin veriyorum ancak toplamakta zorluk çekiyorum. Ancak bir başka şey istediğinde peki bunu yapmamı istiyorsan önce dağıttıklarını toplamamız gerek ondan sonra istediğin yerine getireceğiz diyorum. Bu şekilde uzun bir diyalog ve zorlamadan sonra rahatlarını birlikte toplayan biliyoruz. Başka ne yapabilirim?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Annemizin zorlandığını anlayabiliyorum ama attıklarını fırlattıkları toplamak bu başka bir konu, başka bir şey istediği zamanda bunları toplarsan yaparım orada bir pazarlık söz konusu. Yani toplamazsan istediğini yapmayacağım toplarsan yapacağım. O zaman öyle de böyle de çocuk kazançlı hem fırlatıyor hem de bir şeyler elde etmek için topluyor yoksa toplamıyor. Evet bazı çocuklar çok kızdıkları zaman bir şeyleri fırlatıyorlardı özellikle 24 ay civarında 3 ay önce 3 ay sonra, yani o 2 buçuk 3 yaş diliminde çok görüyoruz. Ayrıca bu fırlattıklarını da sadece yere fırlatmıyorlar. Mesela anne için o anda önemli olan ne telefon, annenin telefonunu alıyor cama fırlatıyor veya dikkat et dedikleri yer neresi televizyon kumandayı alıyor televizyona fırlatıyor. Yani rastgele de fırlatmıyorlar ve herhangi bir şeyi fırlatmıyorlar, bilerek ve bilinçli olarak fırlatıyorlar. Oradaki tutum şu hiçbir şey fırlatmıyoruz ancak bir kova ya da plastik bir leğen hazırlayabilirler çocuğa, bir torbaya da jengalar, mandallar veya takır tukur bir ses çıkaran plastik oyuncaklar. Bakıyorum çok kızgın olduğun zaman bunları buraya fırlatabilirsin. Bunların dışında hiçbir şeyi fırlatmazsın. Şimdi fırlattı toplamıyor, hadi bakalım diyorum bunları şimdi beraberce topluyoruz. Çünkü ikinci bir pazarlığa fırsat yaratacak bir durum olmasın istiyorum. Gerekirse oyuncakları beraber topluyorum. Toplamıyorsa tamam diyorum, o zaman alıyorum bunların hepsini topluyorum bir torbaya koyuyorum, demek ki diyorum bunların hiç kıymeti yok senin için bunları ben topluyorum ve o zaman burada işimiz yok buradan çıkıyoruz. Orada çok net hareket lazım. Tabii bu öfke durumlarında yalnız ağlamak yalnız sağa sola fırlatmakla yetinmiyor çocuk, orada elinin altında kim varsa küçük büyük vurabiliyor, tekme atabiliyor, elindekini yetişkine atabiliyor. Orda benim tutumum benim daha da katı olabiliyor ve gözlerimi açarak, dik dik bakarak ve sesimi çok alçaltarak “Bir daha sakın görmeyeyim, kesinlikle vuramazsın, el kaldıramazsın, şu anda çok kızgınım, hiç hoşuma gitmedi” diye böyle bir tavır koymak çok iyi geliyor çocuğa. Ama orada bir yetişkin olarak çocuğa küsmüyorum, dargın değilim, hoşlanmadığım bir davranışta tavır alıyorum, ondan sonra anneciğim babacığım filan ağlayıp etrafımda dolandığı zaman da “Şu an sakinleşmem lazım, ilgileneceğim seninle” deyip mesafeyi koyuyorum. Çünkü fırlatma olayında gerçekten tehlikeli bir şeyler olabilir o yüzden de o da çok taviz vermemek lazım.

Alt yapı olarak da çocuk oyun oynarken şöyle bir altın kural oturtmaya çalışıyorum, diyorum ki oyun oynarken eşyalara zarar vermiyoruz, karşımızdakine zarar vermiyoruz, kendimize zarar vermiyoruz. Çünkü o sırada bize kızdığı zaman kendine de zarar verebiliyor, karşısındakine de verebiliyor, elindekini kırmaya çalışabiliyor. Dolayısıyla zarar vermemeye yönelik tavsiyelerde bulunuyorum ama bunu bir altın kural olarak koyuyorum kendimize karşınızdakine ve eşyalarınıza zarar vermiyoruz şeklinde.

Tabii tercihim her zaman olumlu durumları yakalamak yani çocuk güzel oynuyor hiçbir şeyin fırlatılıyor, atmıyor, vurmuyor; böyle oynadığın zaman çok hoşuma gidiyor, çok güzel oynuyorsun, oynarken kendine zarar vermiyorsun, karşındakine zarar vermiyorsun, çok dikkatlice oynuyorsun eşyalarını çok güzel kuruyorsun, çok tebrik ediyorum seni diyorum eğer benim beğendiğim şekilde bir davranış sergiliyorsa da bunu vurguluyorum. Hep böyle kötüyü görmek yetmez.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X