Yenidoğan Bebek Gelişimi & Gelişim Özellikleri | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

Yenidoğan Bebeğin Gelişim Özellikleri

Tarih: 3 Şubat 2019 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Yenidoğan Bebeğin Gelişim Özellikleri

Yeni Doğan Bebeğin Fiziksel Özellikleri


Anne-babanın yeni doğan bebeğin fiziksel özellikleri ile ilgili doğumdan önce bilgi sahibi olması birçok açıdan oldukça önemlidir. Yeni doğan bir bebeğin nasıl bir görüntüye sahip olduğunu bilen anne-babanın doğum sonrası kaygısı ve mükemmel bir bebek göremedikleri için yaşadıkları hayal kırıklığı olasılığı düşer ve bebekte herhangi bir sağlık sorunu veya anormallik varsa hızlı bir şekilde tespit edebilirler.


Yeni doğan bebeğin fiziksel özellikleri nelerdir?

Yeni doğan bebeklerin fiziksel özellikleri ilk anda anne babayı tedirgin edebilir fakat endişelenmeye gerek yoktur. Bebeğin vücuduna oranla daha büyük bir başı olur, başının şekli doğumu takip eden günlerde biraz farklı olabilir bunun sebebi bebeğin başındaki kemiklerin doğumu kolaylaştırmak için henüz sertleşmemiş olmasıdır. Doğumdan sonra baş asimetrik ve şekilsiz olabilir fakat kaygılanmaya gerek yoktur, ilerleyen günlerde bebeğin başı yuvarlak şeklini alır. Bazı bebekler vücutlarında ilerleyen aylarda tamamen dökülen tüylerle doğarlar ve yeni doğan bebeğin ten rengi gri mavi tonlarda olabilir. Doğumu takip eden günlerde bebeğin görüntüsü de normal hale gelir. Yeni doğan bebeğin kilosu 2800- 3500 gram aralığında, boyu ortalama 50 santim olur.

Yeni doğan dönemi bebek gelişiminin en hızlı olduğu zamandır. Bebeğin refleksleri, fiziksel becerileri ve kasları bu dönemde çok çabuk bir gelişme gösterir. Bu nedenle de bu dönemde anne-babanın bebeğin gelişimini destekleyecek doğru uyaranları sağlaması, bu uyaranları sağlayabilmek için de ay ay bebek gelişimini bilmesi ve takip etmesi gerekir. Yeni doğan bir bebek ilk aylarda sırt üstü yatarken başını sağa sola çevirebilir ve kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilir. Yeni doğan bebek henüz kaslarına hakim değildir bu nedenle başını dik tutamaz, hareketleri reflekslere bağlıdır. Bebek güçlü bir emme ve kavrama refleksi ile doğar.

Bebek Sağlığı İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebeğin sağlığı doğumdan hemen sonra doktorlar tarafından kontrol edilir. Bebeğin genel sağlığı, solunumu, kalp atışı, ten rengi, kas tonu ve reflekslerine bakılır, kilosu, boyu ve baş çevresi ölçülür. Doğumdan sonraki günlerde bebeğin sarı renkli olması normaldir, yeni doğan sarılığı denen bu durumu anne babaların takip etmesi gerekir. Bebeğin cildinin bazı bölgeleri, boynu, göz akları sarılaşır. Eğer sarılık ilk 24 saatte görülüyorsa, sarı renk vücuda yayılıyorsa, bebeğin ateşi yükseliyorsa, beslenmesi iyi değil ve çok fazla uyuyorsa doktora başvurmak gerekir. Pamukçuk da yeni doğan bebeklerde görülen bir başka hastalıktır. Pamukçuk bebeğin ağzında ve dilinde görülen beyaz lezyonlardır, bebeğin iştahını etkiler ve doktora danışılarak tedavi edilmelidir. Konak ise başın ön tarafında ve bıngıldakta oluşan sarı renkli kabuklardır ve evde nemli bez yardımı ile temizlenebilir. Konak, pamukçuk ve sarılık yeni doğan bebeklerde görülen endişelenmeye gerek olmayan durumlardır. Bu rahatsızlıkların dışında bebeğin 6-7 saat uyanmadığı, hareketlerinin azaldığı, günde 3-4 kez beşin dışına çıkan sıvı dışkılama durumlarında mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Göbek Bağı Temizliği Nasıl Yapılır?

Göbek bağı temizliği de anne-babanın doğumdan sonra dikkat etmesi gereken bir noktadır. Göbek bağı anne karnında bebeğin ihtiyacı olan besinleri aldığı yapıdır ve doğumdan sonra 3-4 santim bırakılacak şekilde kesilir, ilk üç hafta içinde kurur ve kendiliğinden düşer. Göbek bağının sık sık pamuklu çubukla temizlenmesi, bebeğin bezinin göbek bağına temas etmemesine dikkat edilmesi ve çabuk kuruması için hava almasının sağlanması gerekir. Eğer göbek bağında anormal bir görüntü fark edilir, kökü şişer ve kızarır, kötü koku ve iltihap oluşursa doktora göstermek gerekir.

Yeni Doğan Bebek Gelişim Hızı Nasıldır?

Yeni doğan bebek, en hızlı gelişimi ilk aylarda gösterir ve bu dönem düzenli bir takip, özel ilgi ve bakım gerektirir. İlk zamanlarda acemi olan anne-baba zamanla bebeğini tanır ve bakımında ustalaşır. Bebeğin fiziksel gelişimini bilen anne-baba bebeğine doğru uyaranları ve koşulları sağlar, sağlık problemlerini ve anormallikleri kolaylıkla fark eder, bu nedenle doğumdan önce bebek gelişimi ve bebeğin fiziksel özellikleri ile ilgili bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir.

Lütfen her bebeğin ve anne-babanın farklı olduğunu unutmayın. Burada verilen bilgiler genel bilgilerdir. Sizin çocuk doktorunuzun tavsiyelerine uyunuz.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X