5 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

5 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

Tarih: 15 Şubat 2020 - Cumartesi
Uzman görüşü için konu öner.

5 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

5 Aylık Bebek Gelişimi

 

Bebeklerin ilk 2 yılında boyları ve kiloları birbirlerinden çok farklı olabilir. Bu nedenle kesin bir boy ve kilo söylemek oldukça zordur ancak genel olarak yorumlanabilir.

 

5 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

5 aylık bebek özellikleri arasında yer alan fiziksel gelişim, kız bebeklerin ortalama boyu 64 cm dolaylarındayken, kiloları ortalama olarak 6900 gr civarlarındadır. Erkek bebeklerin boyu 65 cm dolaylarındayken, kiloları 7500 gr civarlarındadır. Bebeklerin boy ve kilo gelişimleri üzerinde beslenme şekilleri gibi birçok faktörün etkisi büyüktür.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

5 Aylık Bebek Beslenmesi

Önceki aylardan daha az sıklıkta beslenme ihtiyacı hisseden beş aylık bebeklerin, bu dönemde de sadece anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Günde 4 veya 5 kere beslenme ihtiyacı duyabilir. Anne sütünün dışında bebeğin ihtiyacı olan herhangi bir besin yoktur. Anneler, sütünün yeterli olmadığını düşündüklerinde doktorlarından destek almalıdır. 5 aylık olan fakat anne sütüyle beslenemeyen bebekler için aileler, doktorlarının yardımıyla hangi formül mamaların kullanılması gerektiğini öğrenmelidir. Bebeklerin 6. aydan itibaren ek gıdaya geçmeleri söz konusu olduğundan 5. ayda bebeklerinin ek gıdaya hazır olma durumlarının kontrol etmesi önerilir.

5 Aylık Bebek Oyuncakları

Bebek gelişimi için önemli olan bir diğer unsur bebek ativiteleridir. 5 aylık bebek gelişimi için bebeklerin ayna karşısında vakit geçirmesi, kendi benlik farkındalığını arttırması için faydalı bir oyundur. Pelüş oyuncaklarla ve aktivite oyuncaklarıyla oynayabilir. Müzikli, renkli veya çıngıraklı oyuncaklar birkaç duyuya hitap ettiği için hoşuna gidebilir. Yavaş yavaş diş çıkarma dönemlerine gelen bebekler için diş çıkarma halkaları rahatlamalarını sağlayabilir. Yutabileceği kadar küçüklükte olmayan fakat minik olan küplerle oynayabilir.

5 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

Yaklaşık olarak bu dönemde agulamaya başlayan bebekler, gerçeğe yakın kelimeler çıkartabilir. 5 aylık olan bebekler ba-ba veya da-da gibi ünlü ve ünsüz harflerin olduğu basit heceleri bir araya getirebilir fakat bu kelimeleri hitap etmek için henüz kullanamaz. Kelimelerin tam olarak ne anlama geldiğini bilmemesine rağmen yavaş yavaş duyduğu sesleri anlamlandırmaya başlar. Adı söylendiğinde, evet ya da hayır gibi kelimeler kullanıldığında kafasını sesin geldiği yöne doğru çevirir. Heyecanlandığı zamanlarda babıldamaya veya agulamaya başlar. 5 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeklerinin bu tip sesler çıkarmaları anne babaları çok heyecanlandırır.

5 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

Bebekler bu ayda yastık gibi eşyalarla desteklendiğinde bir süre oturabilir. Herhangi bir destek sağlanmadığında ise kısa bir süreliğine desteksiz oturma pozisyonunda kalabilir. Oturma pozisyonundayken başlarını daha uzun süre dik tutabilir. Sırt üstü yatırıldığında bir taraftan diğerine dönebilir. Bu nedenle yalnızken düşebilecekleri yerlerde bırakmak tehlikedir. Yüz üstü yerde yatarken kollarından destek aldığında gövdesini ve kafasını hafifçe yerden kaldırmaya başlayabilir. İki eliyle biberon gibi nesneleri daha sıkı bir şekilde tutabilir. Elleriyle kavradığı nesneleri kendisine doğru çekebilir ve yukarı kaldırabilir. Bazıları ise nesneleri bir elinden diğer eline geçirebilir.

5 Aylık Bebeğin Nörolojik Gelişimi

Kendisine daha tanıdık olan annesi veya babası gibi kişilerin onaylayıcı veya pozitif cümlelerindeki tonlamaları anlayabilir ve karşılığında gülümseyebilir. Kendi ismini tanır ve duyduğunda sesin geldiği yöne doğru kafasını çevirebilir. Hareketlerin arasındaki bağlantıları kurma becerisine sahiptir. Ses kalıpları ve hareket kalıpları arasındaki ilişkiyi kurabilir. Görme yetenekleri tamamlanmamış olmasına rağmen gelişmeye devam etmektedir. Küçük nesnelere dikkat edebilir, yere düşen eşyaları gözleriyle takip edebilir, konuşanın ve ona yaklaşanın yüzüne bakabilir. Aynı rengin farklı tonlarını anlamalarına rağmen hala sarı, kırmızı ve mavi gibi ana renkleri diğerlerine tercih eder. Aynada kendisini, annesini veya babasını görünce fark edip görüntüye bakabilir.

5 Aylık Bebeğin Psikolojik Gelişimi

Annesini, babasını ve kendisine bakım veren kişiyi gördüğünde onları fark ettiğini yüz ifadelerinden anlamak mümkündür. Bu kişilere gülümsediği ve onlardan da verdiği tepkiye karşılık beklediği söylenebilir. Annelerin ve babaların, bebeklerinin duygularını yüz ifadelerinden ve hareketlerinden anladıklarında bunu ona söylemeleri farkındalığını arttırmasına yardımcı olabilir. Göz teması kurarak ve şefkatli bir şekilde dokunarak söylendiğinde aradaki bağın da güçlenmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte ileriki dönemlerde duygularını daha kolay fark etmesini ve anlamasını sağlayabilir. Bu dönemde nesneler tanıtılmaya başlandığında kelimeler ve nesneler arasındaki ilişkiyi kurması kolaylaşabilir.

5 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Bakım veren kişiyi, annesini ve babasını görünce tanır ve heyecanlanır. Tanıdığı kişilerin şefkatli dokunuşlarından hoşlanır. Üzüldüğünde veya ağladığında annesi ve babası tarafından kucağa alınıp şefkat gösterilince sakinleşir. Tanımadığı kişileri görünce kaygılanır, tedirgin olur ve bunu belli eder. Yanında kendisini güvende hissettiği kişilerle ce-e oyunlarını oynamaktan keyif alır.

 

Ay ay bebek gelişim özelliklerini aşağıdaki yazılarımızla öğrenebilirsiniz:

  ● 0-1 Aylık Yeni Doğan Bebek Gelişim Özellikleri

  ● 2 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

  ● 3 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

  ● 4 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

  ● 5 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

  ● 6 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

  ● 7 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

  ● 8 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

  ● 9 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

  ● 10 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

  ● 11 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

  ● 12 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X