21 Aylık Bebek Gelişimi & Bilmeniz Gerekenler | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

21 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Merak Ettikleriniz

Tarih: 18 Mart 2020 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

21 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Merak Ettikleriniz

21 Aylık Bebek Gelişimi


21 aylık bebek bir şeyleri kendi denemeye heveslidir, çevresine karşı meraklı ve öğrenmeye açıktır.


21 Aylık Bebeğin Motor Gelişimi

Bu aydan itibaren daha hızlı koşabilirler, düşmeden eğilip kalkabilirler, alçaktan top fırlatabilirler ve çok daha iyi tırmanır hale gelirler. Üst üste daha çok blok dizebilirler, bardaktan su içebilirler. Bebek 2 yaşına yaklaşmıştır ve bir şeyleri kendi kendine yapma merakı ve hevesi her geçen gün artmaktadır: Dişlerini kendi fırçalmaya çalışmak, kaşıkla yemeği karıştırmak, dolabından bir tişört seçip çıkartmak gibi. Her ne kadar bu eylemleri yapması bir yetişkinin yapmasına nazaran fazla vakit alsa da denemesine izin vermek ve sabretmek önemlidir, bebeğin bu yaşlarda kendi kendine bir şeyler yapmayı denemesi ve yapabiliyor olduğunu görmesi özgüven gelişimi için büyük önem taşır.

21 Aylık Bebeğin Boy ve Kilosu

● 21 aylık kız bebeğin ortalama kilosu 10,9 kg ve ortalama boyu 83,7 cm’dir.

● 21 aylık erkek bebeğin ortalama kilosu 11,5 kg ve ortalama boyu 85,1 cm’dir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

21 Aylık Bebeğin Diş Gelişimi

Üst ve alt köpek dişlerinin çıkması yakın zamanda tamamlanabilir. Dişlerinin fırçalanmasından hoşlanmıyorsa, dişlerini yakından görebilmesi için eline küçük bir ayna verebilirsiniz, dişlerini fırçalarken bir şarkı söylemek veya kısa bir hikaye anlatmak da işe yarayabilir. Bu yaşlardaki çocuklar taklit etmeyi çok sevdiği için beraber de dişlerinizi fırçalayabilirsiniz, sizin dişlerinizi fırçaladığınızı gördüğünde o da dişlerini fırçalamaya heveslenebilir.

21 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

20-30 kelime civarı kelime biliyor olabilir ve 2-3 kelimeyi bir araya getirebilir. Resimli bir kitapta ve çevresinde tanıdığı şeyleri görünce gösterip isimlendirebilir (Hayvanlar, araçlar, yatak, masa vb.) Vücudundaki bazı kısımları da göterip söyleyebilir.

21 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

21 aylık bebek gelişimi sosyal gelişim alanında hızla ilerler. 21 aylık bebek istediği şeyi yapamayınca, alamayınca veya kendini ifade edemeyince öfke krizi geçirebilir yani ağlayıp tepinebilir, çığlık atabilir. Bu durum bu yaşlar için olağan bir durumdur, o yüzden bu durumlarla karşılaşıldığında ebeveynlerin endişelenmemesi ve öfkeye kapılmaması gerekir. Bebeğe istediği şeyin neden olamayacağı basit bir dilde açıklanmalı ve sakin kalınmalıdır, açıklama yapılmasına rağmen hala kriz geçirmekteyse yanında sakince beklenmelidir, herhangi bir ceza verilmemelidir, aksi taktirde bebek olumsuz duyguları hissetmenin ve ifade etmenin yanlış olduğu kanısına varır. Bebeğe ceza verilmez fakat ağlayıp bağırması kesilsin diye de o an istediği şey yapılmaz, eğer yapılırsa bebek ağlama ve bağırmayı istediğini elde etmek için bir araç olarak kullanmaya başlar.

Tabii ki bu dönemdeki bebekler her zaman kriz geçirmez, hatta birçok zaman ebeveynlerinin onayını almaya bayılırlar, örneğin bir şeyi başardığında gülücüklerle anne babasına bakıp bir alkış veya gülümseme bekler, bu gibi pozitif pekiştireçler bebeğin pozitif davranışlarına devam etmesini sağlar.

21 aylık bebek henüz oyuncaklarını başka bebeklerle paylaşmaya hazır olmayabilir ve bu konuda onu zorlamamak gerekir fakat paylaşırsa da bu olumlu sosyal davranışını tebrik etmek paylaşmaya daha açık hale gelmesini sağlayabilir.

21 Aylık Bebeğin Zeka Gelişimi

Bu zamanlarda bebek, iki şey arasında basit neden-sonuç bağlantıları kurmaya başlar, örneğin, “Acıktığımızda buzdolabını açarız.” veya “Oyuncakçıya gitmek için arabaya bineriz.” gibi. İki-üç aşamalı basit komutları anlayıp yapabilir, örneğin, “Küpleri üst üste koy sonra devir.” veya “Topu al ve bana at.” gibi.

Uzmanlarımız ÇocukluDünya Premium Üyelerinin sorularını cevaplıyor. Siz de üye olup, soru sorabilirsiniz.

Gece yatınca uyanan bebeğe nasıl yaklaşılmalı?

6 yaşında birinci sınıf öğrencisi kızım, 21 aylık oğlum var. Sorum oğlumun uyku problemi. Son bir aydır oğlum erken uyuyunca, bir saat sonra uyanıyor ve gece yarılarına kadar uyumuyor. Normalde 9’da ikisi de uyurdu ama oğlum şimdi 9’da uyusa 10.30’da uyanıyor ve gece 2 yada 3 de uyuyor sebebini bilmiyorum. Diş çıkarma dönemi olduğunu düşünüyorum. Yardımlarınızı bekliyorum, teşekkür ederim.

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON: Merhabalar,

21 aylık bir çocuk için yatma saatinin 21.00 olması çok uygun.

Dediğiniz gibi uykusunu kaçıran dişlerinin çıkması olabilir. Uykusunu kaçıran diğer nedenler: gece ıslanıyor olması, gündüz çok yoruluyor olması, gündüz yeterince enerji harcamıyor olması, gündüz uykusunun çok uzun olması, akşam uykusuna yatmadan çok hareketli oyunlar oynanması veya ekran karşısında kalması, onu korkutan bir şeyin olması... olabilir.

Yanına yatarak uyutmadığınızı umuyorum, yanına yatarak uyuttuğunuzda, gecenin bir vakti uyandığında yanında sizi bulmadığından uyanıyor olabilir.

Nedenini bulana kadar, uyuduktan 1 saat 15 dakika sonra -henüz uyanmadan- yanına gidin, sırtını ve başını okşayın, uyanmadan tekrar uykuya dalmasını sağlamayı deneyin, yatağından alıp eğlendirmemeye gayret edin, uykusunun açılmamasına özen gösterin.

Kolay gelsin


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X