Bebe Bisküvileri Zararlı mı?

bebe bisküvisi

Bebe bisküvileri son zamanlarda bebekler ve çocuklar kadar yetişkinlerin de sevdiği bir ürün. Bebe bisküvileri özellikle çalışan anneler tarafından kısıtlı zamanları olduğu için tercih edilirler. Yemek hazırlamak için vakit bulamayan anneler hazır gıda seçeneklerine yönelebilir. Ancak her ne kadar bebekler için hazırlanmış olsa da hazır gıdalar işlenmiş ürünler oldukları için çok fazla katkı maddesi içerirler. Yetişkinler için bile fazla katkı maddeli olan bebe bisküvileri bebeklere yedirmek için ne kadar uygun? Bebe bisküvileri bebeklere yedirilecek kadar masum mu?

Bebe Bisküvilerinin İçeriğinde Ne Var?

Bebe bisküvileri fabrikasyon ürünler oldukları için içeriğinde birçok zararlı katkı maddesi bulunur. Bunlar;

  • Şeker
  • Trans Yağlar
  • Bitkisel Yağlar (Palm Yağı)
  • Aroma Vericiler
  • Glutenli Buğday Unu
  • Nişasta
  • Süt Tozu

olarak sıralanabilir. Bunlara ek olarak bebe bisküvileri paketli ürünler oldukları için raf ömrünü uzatıcı birçok kimyasal maddeden daha söz edilebilir.

Bebe Bisküvilerinin Zararları Nelerdir?

Bu kadar katkı maddesi vücuda alındığında zarar vermemesi beklenemez. Paketli ürünlerin ortak özelliği olan raf ömrü uzatıcı katkı maddeleri kanserojen maddelerdir ve vücutta birikim yaparlar. Bu maddelerden biri olan palm yağı, geçirdiği işlemler sonucunda toksik maddeler açığa çıkartır buna bağlı olarak palm yağı tüketimi özellikle obezite ve damar hastalıklarını tetikleyebilir. Bebe bisküvileri çok fazla şeker içerir. Toksik bir madde olan rafine şeker sindirilirken vücudumuzdaki vitamin ve minerallerin eksilmesine sebep olur. Şeker kaynağı olarak fruktoz şurubu kullanılır ve bu da kan şekeri dengesini bozar. İçerdiği fruktoz yüzünden hormonal sistem etkilenebilir ve hatta şeker hastalığını tetikleyebilir. Sütün kimyasal bir işlemden geçirilmesiyle ortaya çıkartılan süt tozu bebe bisküvilerinin içinde bulunan bir başka zararlı maddedir. Ayrıca çok yüksek sıcaklıkta pişirilen bebe bisküvilerinden ‘’akrilamid’’ denilen kanserojen bir madde de ortaya çıkar.

Sonuç olarak bütün bu maddeler dolaşım sistemi, hormonal sistem ve kas sistemi organlarına zarar verebilir; obezite, kanser, şeker hastalığı, karaciğer yağlanması gibi hastalıklara yol açabilir.

Bebe Bisküvileri Kilo Aldırır Mı?

İçerdiği rafine şeker, karbonhidrat ve yağ miktarının fazla olmasından dolayı bebe bisküvileri kilo artışına sebep olabilir. Kalorisi yüksek olduğu için kilo almak isteyenler tarafından sıkça tercih edilen bebe bisküvilerinin en az şeker içeren markasının bile 100 gramında 24 gram şeker bulunmaktadır. Düzenli olarak tüketildiği taktirde vücuda alınan şeker iç organları yormaya başlar. Özellikle karaciğer ve beyin fonksiyonlarına zarar veren şeker, bebeklerin gelişimi için oldukça sakıncalıdır.

Bebe Bisküvilerinin Faydaları Nelerdir?

Bebe bisküvilerinin yararları ve zararları genellikle tartışma konusu olmuştur. Bu yüzden bazı doktorlar tarafından da önerilen bebe bisküvilerinin yararları da göz ardı edilmemelidir. Öncelikle, bebe bisküvileri lif açısından çok zengindir. Zengin lif içerikli besinler ise sindirim sisteminin düzenli çalışmasına ve kemik sağlığına olan etkisi ile bilinirler. Sindirim sistemini olumlu yönde etkilediği için gaz ve kabızlık problemlerini çözmeye yardımcı olur. Kemik gelişimi için etkili olan lifin yanı sıra süt veya yoğurt ile tüketildiği için bebe bisküvileri kalsiyum açısından da zengin hale gelir. Ayrıca, bebek gelişimi için önemli vitamin ve mineralleri de içerirler. Bunlara ek olarak, bebe bisküvisi tüketen bebeklerin düzgün diş çıkarttığını da söylemek mümkündür.

Bebe Bisküvisi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

İlave şeker, koruyucu, renklendirici, trans yağ içermeyen, organik tarım koşullarına uygun üretilen, yüksek sıcaklıkta fırınlama işleminden ziyade buhar ısısıyla pişirilen bebe bisküvileri tercih edilirse yukarıda bahsedilen zararlar en aza indirilmiş olup bebe bisküvilerinin yararlı içeriğinden güvenle faydalanabilirsiniz.

evde bebe bisküvisi yapımı

Evde Doğal Bebe Bisküvisi Nasıl Yapılır?

Kendi bebek bisküvinizi yapmak için gerekli malzemeler:

  • 3 çay bardağı tam buğday unu
  • 2 çay bardağı pirinç unu
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 çay kaşığı karbonat ve 1 tatlı kaşığı limon suyu karışımı

 

Hazırlanışı:

  • Bütün malzemeler karıştırılıp hamur haline getirilir. Hamurlara şekil verilerek fırın tepsisine dizilir. Fırında 20 dakika boyunca 175 derecede pişirilir.
  • Bu tarifin yanı sıra pekmez ve irmik içeren alternatif tarifler de bulmak mümkün.
  • Ev yapımı doğal bebe bisküvileri sayesinde bebeklerin vücuduna sayısız katkı maddesi girmesi engellenmiş olunur.

 

Persentil hesaplama aracı ve bebek beslenmesi yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

 

 

Bu yazı Selin Hızal tarafından hazırlanmıştır.