Çocuklara İlk Telefonu Almak ve Dijital Dünyayı Öğrenmelerini Sağlamak İçin Öneriler
Çocuklarımız bizler için dünyadaki en kıymetli varlıklar. Ne var ki, gün geçtikçe ebeveynlerine olan ihtiyaçları, büyümeleriyle ve kendi ayakları üzerinde duran bireyler olma yolunda ilerlemeleriyle azalıyor. Bunun yanında, yaşadığımız çağın getirdiği bazı yeniliklere de ayak uydurmaya çalışıyoruz ve çocuklarımızı da kendimizle beraber bu çağın getirilerine uyarlamaya çalışıyoruz. Bu getirilerden belki de akla ilk geleni teknoloji. Dünyamız artık dijitalleşti, teknoloji hayatımızın her yerinde karşımıza çıkıyor. Her konuda olduğu gibi dijitalleşme de içerisinde birtakım avantajlar ve dezavantajlar barındırıyor. Çocuğun değişmekte ve hala şekillenmekte olan ruhunun kontrolden çıkmasına yol açabilen faktörleri ele aldığımızda, dijitalleşme ve daha az ebeveyn kontrolü ile dış dünyayla hızlı ve sürekli iletişim kurabilmek diyebiliriz.
Çocuğa Doğru Yaşta Telefon Almanın Önemi
Çocukların erken yaşta telefon sahibi olmalarının olumsuz durumlara sebep olduğu bir gerçek. Hatta, Amerika’daki Bridgewater State Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, bu çocukların (ilkokul-ortaokul çağı) siber zorbalığa uğrama olasılıklarının daha yüksek olduğu söyleniyor. Bu olumsuz durumların sebebini ise şöyle açıklayabiliriz, 7-10 yaş aralığındaki çocuklar birtakım becerilerini öğrenmeye devam ediyorlar. Henüz, etraflarında gelişen olayları değerlendirmekte iyi değiller. Bu becerilerden bazıları ise başkalarının bakış açısını anlayabilme ve empatiyi anlamaya başlama. Örneğin, bu yaşlardaki bir çocuğun, arkadaşına mesaj atıp kısa sürede bir geri dönüş almazsa, hızlıca “arkadaşım mesajıma geri dönmedi, demek ki benden nefret ediyor” fikrine kapılması yüksek bir ihtimal.
Çocuğa İlk Telefon Kaç Yaşında Alınmalı?
Uzmanlara göre çocuğa telefon alma yaşı her çocuk için farklılık gösterir. Bu yüzden, bu sorunun cevabını bulacağınız kişi de yine kendi çocuğunuzdur. Aşağıdaki soruların cevabını verdiğiniz takdirde, çocuğunuza ilk telefonunu alabileceğiniz en doğru zamanı bulabilirsiniz.
- Çocuğunuz ekran başında geçirmesi için müsaade ettiğiniz süreye uyuyor mu yoksa aşıyor mu?
- Çocuğunuz sosyal becerileri gelişmekte mi yoksa bu becerilere sahip değil mi?
- Çocuğunuzun arkadaşlarıyla ve çevresindekilerle çevrim içi iletişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Çocuğun Dijital Dünyayı Öğrenmesini Sağlamak İçin Öneriler
Çocuğunuza rol model olun:
Çocuklar etraflarını gözlemler ve ebeveynlerini rehber olarak görür, onları taklit ederler. Bu noktada dijital dünyadaki bir birey olarak onlara doğru mesajları verecek şekilde davranmanız önemli.
Kuralları açıkça belirleyin:
Teknolojiyi kullanırken çocuğunuza nasıl davranması gerektiğini, vaktinin ne kadarını harcayabileceğini ona en baştan bahsetmelisiniz.
Empati ve saygıyı vurgulayın:
Çevrimiçi ortamda karşıdakini yüz yüze görmemek çocuklarda karşı tarafın daha soyut kalmasına sebep olabilir. Bu yüzden de karşılarındaki kişiyi söyledikleriyle etkileyebileceklerini fark etmeyebilirler. Çocuğunuza karşıdakinin de bir birey olduğunu, saygı ve empati penceresinden bakmalarını anlatabilirsiniz.