Yeni Baba Olanlara Bakım Önerileri

babalara bebek bakım önerileri

“Bebeğim henüz yeni doğdu ve onun bakımına dair çok fazla fikrim yok.” diyen bir babaysanız bu yazımız tam size göre! Çünkü bu yazımızda yenidoğan bebeği olan babalara bebek bakım önerileri vererek onların hem eşlerine yardımcı olmalarına hem de bebekleriyle aralarındaki bağı geliştirmelerine yardımcı olabilmeyi hedefliyoruz. Dileriz keyifle okursunuz.

Yeni Baba Olmak

İnsanların daha önce deneyimlemediği olaylar karşısında ne yapacaklarını bilememeleri dünyanın en doğal durumlarındandır. Yeni baba olan kişilerin bu duyguyu tattıkları an itibariyle ne yapacaklarını tümüyle bilememeleri de tamamen ilk kez deneyimlenen bu duygunun beraberinde getirdiği heyecan ve endişeden kaynaklanmaktadır. Çünkü belirttiğimiz gibi ilk kez tadılan duygunun karşısında nasıl tepki verilmesi gerektiğini kestirmek çok zordur.

Yeni Baba Olanlara Tavsiyeler

• Doğumun dünyadaki en büyük mucize olmasının yanı sıra oldukça zorlu bir süreç olduğunun da bilinciyle eşinizden ev işleri ya da sosyal hayat gibi başka konulara dair yersiz beklentilere girmeyin.
• Bebeğinizin doğumuyla birlikte masraflarınız artacak ve bu durum aile bütçenizi fazlasıyla etkileyecek. Her ne kadar bebeğinizi çok seviyor olsanız da bütçenizdeki açıklar zaman zaman canınızı sıkan bir etmen olabilir. Bu durumu ne eşinize ne de çocuğunuza yansıtmamalısınız.
• Bazen anneler çocuklarına hassas davranırken eşlerini ihmal edebiliyorlar. Çok sevdiğiniz ve birlikte bir bebek sahibi olduğunuz eşinizin sizi ihmal etmesinin canınızı ne denli sıktığını tahmin etmek çok da zor değil. Ama unutmamalısınız ki yenidoğan bebeğiniz dünyaya dair çok bilgisiz ve eşinizden uzak kalmaktan size göre daha çok etkilenecek. Bu durumun normal olduğunu kabullenerek tepki vermemeye çalışın.
• Aslında yeni baba olduğunuz dönemde yapmanız gereken en önemli şey; eşinizin yanında olduğunuzu hissettirerek ona bu zorlu yolculuğa dair cesaret vermek ve bebeğinizle de çokça ilgilenerek onunla aranızdaki bağı güçlendirmektir.

Bebek Bakımında Babanın Rolü


Söz konusu bebek bakımı olduğunda babalar hemen hemen her konuda annelere yardım etmelidir. Yeni baba olanlara bebek bakım önerilerimiz şöyledir;
• Bebekler doğdukları andan itibaren tensel temasa bayılırlar. Siz de bebeğinizin örneğin gazını çıkararak hem bebeğinizi temasınızla mutlu ederek onunla aranızdaki iletişimi artırabilirsiniz hem de eşinize önemli bir konuda yardım ederek ona destek olabilirsiniz. Eğer bebeğinize masaj yapmak isterseniz Bebek Masajı Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir? yazımızı da okumanızı öneririz.
• Bebeğinizin ne kadar huzurlu bir çocuk olduğu eşinizin de sizin de sosyal hayatınızı etkileyecek başlıca unsurlardan biridir. Bu noktadan yola çıkarak bebeğiniz için yapabileceğiniz en olumlu davranışlardan bir diğeri de; onunla konuşmaktır. Çünkü bebekler yeni doğdukları dönemlerde kendileriyle konuşulduğunda sakinleşirler.
• Yenidoğan bebeklerin ebeveyni olmanın en zorlu yanlarından biri de; gece uykularınızın sürekli olarak bölünmesidir. Uykuya düşkün biriyseniz bebeğinizin gece ağlamaları sizin canınızı sıkabilir. Fakat bu gece uyanmalarını bir fırsata dönüştürebilirsiniz. Şöyle ki bebeğiniz uyandığında onu siz uyutarak onu çok mutlu edebilir ve aranızdaki bağın kuvvetini artırabilirsiniz.

• Bilindiği üzere beslenme her canlının temel ihtiyaçlarından biridir. Bebeğiniz de bir sorun olmadığı müddetçe yaklaşık ilk 6 ay anne sütüyle beslenecektir. Her ne kadar emzirme noktasında babaya hiç iş düşmüyormuş gibi görünse de aslında yenidoğan babaları beslenme konusunda da annelere yardımcı olabilir. Annenin doğru emzirme pozisyonunu bulması bazen zorlu bir sürece dönüşebilir. Bu nedenle babalar eşlerine emzirme pozisyonunun bulunması noktasında yardımcı olmalıdır.
• Bebekler çok hassas varlıklar olsa da onların vücutlarının hassas olduğunun bilinciyle siz de çocuğunuzun üstünü nazik ve yumuşak hareketlerle değiştirebilir, kirlenmiş bezlerini alarak yenilerini takabilirsiniz.
• Hassas bir bebeğe tek başına duş aldırmak oldukça zordur. Bu nedenle bebeğinizi eşinizle birlikte yıkamalısınız. Çocuğunuzu birlikte yıkamak eşinize yapabileceğiniz en büyük yardımlardan biridir. Bize güvenin.
Tüm anlatılanlardan yola çıkarak söz konusu bebek bakımı olduğunda babalara da çok iş düşmektedir. Siz de yazımızda anlattığımız tüm davranışları sergileyerek evinizde eşiniz ve çocuğunuzla daha huzurlu bir hayat sürebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin doğumunun ardından gelişimini takip etmek için “Çocuklu Dünya” da hesap açmanızı öneririz.