Çocuk Odası Nasıl Dizayn Edilir?

Birçok aile için çocuk odası tasarlamak oldukça eğlenceli bir aktivitedir. Aynı zamanda aile içerisinde etkileşimi arttırarak üyelerin birbirleriyle paylaşımlarını da arttırmaktadır. Ayrıca aile üyelerinin işbirliği, ortak kararlar almayı kolaylaştıran bir faktördür. Bu gibi sebeplerden ötürü, çocuk odası tasarlamak aile üyelerinin birbirileriyle olan iletişimlerini güçlendiren eğlenceli bir aktivitedir.

Pekala , çocuk odası tasarlanırken nelere dikkat edilmeli ?

Teknolojik Aletler Çocuk Odalarında Bulundurulmalı Mı?

Teknolojik Aletler Çocuk Odalarında Bulundurulmalı Mı

Günümüz dünyasında tablet, telefon, bilgisayar, akıllı saatler vb. teknolojik aletler olmazsa olmaz haline geldi. Özellikle çocukların teknolojik aletlerle daha fazla zaman geçirmesi birçok ebeveynin aklında soru oluşmasına neden oluyor. Bunlardan biri de şüphesiz çocuk odalarında teknolojik aletlere yer verilmeli mi verilmemeli mi sorusu. Uzmanlara göre çocukların teknolojik aletlerle aynı odada bulunması uyku problemlerine sebebiyet vermekte ve dolayısıyla okul performansında düşüklük, dikkat dağınıklığı gibi negatif durumlar meydana gelmektedir. Dolayısıyla çocuk odası tasarlanırken teknolojik aletlerin minimumda tutulması, çocuğun psikolojik sağlığı açısından daha iyi olacaktır.

Başka bir önemli nokta ise teknolojik cihazların negatif etkilerinden biri olan radyasyondur. Birçok araştırmaya göre yüksek radyasyon insan sağlığına olumsuz etki ettiğinden, radyasyona yayıcı cihazları çocuk odasında saklamak doğru olmayacaktır. Öyle ki minimumda tutulan teknolojik aletlerin radyasyonunu azaltacak birtakım önlemlerde alınabilir. Örnek olarak odaya kaktüs yerleştirmek hem dekoratif olarak göze hitap ederken hem de, yapılan çalışmalara göre, radyasyonu azaltan etkisi olacaktır.

Çocukların İlgi Alanları İçin Ne Yapmalı?

çocuklar için hobi köşesi

Çocuk odası yalnızca çocuğun uyuduğu veya çalıştığı alanı değil aynı zamanda boş zamanlarında da çocuğun etkili bir şekilde vakit geçirmesini sağlayan bir yeri ifade eder. Dolayısıyla çocuğun hobilerini geliştirebilmesi ve eğlenceli zaman geçirebilmesi adına odanın bir kısmı ‘hobi köşesi’ olarak da tasarlanabilir. Bu sayede kendine ait bir alanda vakit geçirmek çocuğun psikolojik sağlığına olumlu yansırken aynı zamanda becerilerini geliştirme şansı kazanır.

Odayı Hangi Renge Boyamalı?

çocuk odası renk seçimi

Renklerin insan üstündeki etkisi tarih boyunca konuşulan bir olgu olarak süregelmiştir. Bundan dolayı insan psikolojisine olan etkileri birçok uzman tarafından konuşuluyor.  Dolayısıyla çocukların odasında kullanılan renklerde onların kendilerini nasıl hissettiklerini etkiler . Ancak çok geleneksel bir hale gelen çocuğun cinsiyetine göre renk seçme olayı çocuk odası tasarımında negatif sonuçlar doğurabilir. Çünkü renklerin cinsiyete göre belirlenmesi çocukların psikolojisi için her zaman doğru olmayabilir. Dolayısıyla nasıl renklerin nasıl etkileri olduğu iyi bilinmelidir. Örnek olarak bazı renkler daha bunaltıcı ve yorucu hissettirirken bazı renkler kendimizi daha rahat veya enerjik hissetmemize neden olurlar. Örnek olarak kırmızı rengi enerjisi yüksek bir renktir bundan dolayı heyecan duygusunu daha da ön plana çıkarır. Yeşil renginin etkileri ise bir diğer örnek olarak verilebilir. Yeşil rengin, insanlara dinginlik ve huzur veren bir renk olduğundan dolayı sakinleştirici bir etkisi vardır. Bu sebeplerden ötürü çocuk odası dizayn ederken, çocuğun kişiliğine göre renk seçmek da aslında oldukça kritik olacaktır çünkü odası kendisini rahat hissettiği bir alan sağlamalıdır ve bunun için önemli olan odasındaki renklerle kendi psikolojisini dengelemesidir. Örnek olarak sınav stresi yaşayan bir çocuğun odasını dinginlik veren renklerle boyamak psikolojisini olumlu yönde etkilerken kendisini daha rahat ve güvende hissetmesini sağlayacaktır. Dolayısıyla çocuk odası için renkleri çocuğun cinsiyetine göre belirlemektense, çocuğun kendisini nasıl hissettiğine göre belirlemek daha faydalı olacaktır.

Kardeş Odaları Nasıl Tasarlanmalı?

Kardeş Odaları Nasıl Tasarlanmalı

Birden fazla çocuklu aileler çeşitli sebeplerden çocuklarına aynı odayı tasarlamayı tercih etmektedir. Bundan dolayı kimi zaman aynı odayı iki çocuk içinde ortak tasarlamak zorlayıcı olabilir. Bundan dolayı kardeş odası tasarlarken dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar mevcuttur.

İlk olarak her çocuk için ortak ve özel alan bulunmalıdır. Ortak alanlarda birlikte vakit geçirebilecekleri veya birlikte kullanabilecekleri eşyalar dururken özel alanları kendi zevklerine göre tasarlamak daha mantıklı olur. Örnek olarak kitaplık ortak kullanılıyorsa her bir rafa kendi isimlerini yazarak kendilerine ait alanları belirtmiş olurlar ve bu şekilde birbirleriyle iletişimleri de kolaylaşır.  Bunun yanı sıra eşya kalabalığı istenmeyen bir durumdur. Özellikle kardeş odalarında eşya kalabalığı, bir diğer kardeşin alanını kısıtlayabilir bundan dolayı alan tasarrufu sağlayan eşyalar mantıklı olacaktır. Örnek olarak altlı üstlü ranzalar verilebilir. Bunun dışında yerden yüksek yataklar da altlarında çalışma masası ve kitaplık konulabileceğinden dolayı  tercih edilebilir.

 

Dilba Sağlam tarafından yazılmıştır.