Bebek Anı Defteri Nedir?

Anı Defteri Nedir

Anı defterleri özellikle geçtiğimiz yıllarda popülerleşen, anıların, yazı veya fotoğraf hâllerinin toplandığı defterlerdir. Bu defterler ileriki yıllarda çocuklara da verilebilecek santimantal hediyelerden biridir. İnsanlar unutmak istemediği anıları bile yıllar geçtikçe unutabilir ya da yanlış hatırlayabilir bu sebeple çocuğunuzun unutmak istemeyeceğiniz ilklerini, hamileliğinizde yaşadıklarınızı, duygularınızı, bebeğinizin anne karnında ya da doğumdan sonraki gelişimine dair notlar alabilir ve bunları fotoğraflayabilirsiniz.

Doğum sonrası bulanıklığın (uyku yoksunluğu, yeni bir bebeği nasıl besleyeceğini öğrenmek, gece terlemesi) ortasındayken, bebeğin ilklerini takip etmek zor olabilir. Ancak daha sonra, bebeğinizle geçirdiğiniz o ilk günlere, aylara ve yıllara bakmak ailelere çok güzel hissettirir. Bu nedenle bebek anı defteri oluşturmak, çocuğunuzun güzel anılarını her daim hatırlamamızı sağlar.

Bebek Anı Defteri İçeriği

Bebek Anı Defteri İçeriği

Annenin hamile olduğu öğrenildikten sonra bebeğinizle alakalı olan her şey; düşünceleriniz, beklentileriniz, hissettiğiniz duygular, bebeğiniz için yaptığınız hazırlıklar, aldığınız kıyafetler, oyuncaklar, çekilen ultrasonlar bu anı defterine eklenebilir. Hamilelik öğrenildiğinde ebeveynlerin düşündükleri, ilk ultrasonda yaşanılan duygular, ilk kalp atışı duyulduğunda hissedilenler, bebeğin karında ilk hareket edişi ya da tekmelediğinde hissedilen her düşünce, anı defterinin sayfalarına dökülebilir. Doğumdan sonrası için ise bebeğinizin ilk banyosu, ilk adımları, ilk kahkahası, dışarı ilk çıkışında verdiği tepkiler gibi kareleri yakalayıp bunlar üzerine düşüncelerinizi tarihiyle birlikte not edebilirsiniz. Aydan aya bebeğinizin fotoğrafını çekip, boyunu ve kilosunu not edebilir, parmak, el veya ayak izlerini anı defterine çıkartabilirsiniz. Bu kareler ve düşünceler anı defterlerinde genellikle bebek 1 yaşına gelene kadar kaydedilir fakat bu kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Defteri isteğinize bağlı olarak daha kısa veya daha uzun tutabilirsiniz.

 

Bebek Anı Defteri Nasıl Yapılır?

Anı defterleri bebek dükkanlarından veya internet sitelerinden alınabildiği gibi, evde de yapılabilir. Çok sayfalı, anıları tarihleriyle birlikte not alabileceğiniz herhangi bir defteri alıp, kırtasiyelerden fotoğraf yapıştırmak, süsleme yapmak için kullanılan bant ve çıkartmaları alıp defterinizi dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Fotoğraflı anı defterleri ortalama 70 ila 250 TL fiyat aralığına sahip olmakla beraber genelde 6 yaprak ve 12 sayfadan oluşan siyah yapraklara sahip anı defteri, içerisine 5×5 12 adet fotoğraf sığdırabilir.

bebek anı defteri

Bebek Anı Defteri Alırken/Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

Zaman Aralığı: Bazı bebek anı kitapları, hamileliğin dokuz ayını kapsar, diğerleri bebeğin ilk yılına odaklanır ve yine de diğerleri, yürümeye başlayan yıllar ve sonrasında kullanılabilir. Bir bebek anı kitabı satın almadan önce, belgelemeyi umduğunuz zaman dilimini düşünün.

Tasarım: Bol miktarda boş alana sahip bir bebek anı kitabı mı arıyorsunuz? Yoksa önceden yazılmış komutları ve düşünce başlatıcıları olan bir anı kitabını mı tercih edersiniz? Bazı bebek kitapları daha çok yazmanıza izin veren boş günlükler gibidir, diğerleri ise fotoğraflar veya bebek istatistikleri için özel yer tutucularla tasarlanmıştır. Bir bebek anı kitabı projesine ne kadar zaman (ve enerji) ayırmayı umduğunuzu bilmek, doğru olanı seçmenize yardımcı olabilir.

Stil:  Bebeğinizin hatıra defteri şifonyerinizdeki bir rafta, komodininizin yanında veya bebek odasında yaşayacaksa, tam olarak sığmasını istersiniz değil mi? Kişisel tarzınıza ve evinizin dekoruna uygun olanı arayın.

 

 

 

Bu yazı Azra Su Akbaş ve Deren Yelmen tarafından yazılmıştır.