Bebekler Yazın Nasıl Giydirilmeli?

Bebekler o kadar hassas canlılar olarak dünyaya gelirler ki, onları nasıl giydireceğimizi bilmek kolay değildir. Üşümeleri veya çok sıcak olmaları istenen bir durum değildir, dengelenmesi gereken bir durumdur. Özellikle yaz aylarında, sıcaklıklar yükseldiğinde ve sıcak hava dalgası başladığında, konu daha da hassas hale geliyor.

Doğumda, yeni doğmuş bir bebek henüz vücut ısısını iyi düzenleyemez.  Yenidoğanlar, dış sıcaklıklara karşı çok hassastır, vücut ısıları kolayca çok sıcak veya çok soğuk olabilir. Bebekler giyinmeleri gerektiğinde onları ne kadar giydirmemiz gerektiğini bilmek çok önemli bir durumdur. Ne kadar giydirilebileceğini bilmek ve dengelemek çok önemlidir, çok az veya çok fazla giydirilmemeleri gerekmektedir.

Doğal Malzemeler ve Açık Renkler

İlk kural: Terlemeyi teşvik eden ve tahrişe meyilli olan, ısı döküntüsü ve hatta dermatite yol açabilen sentetik malzemelerin aksine, bebeğin cildinin nefes almasına izin veren doğal malzemeleri tercih edin. Elbette pamuk tercih edilebilir ancak tek seçenek bu değil keten ve bambudan yapılan ürünlerde seçenek olarak kullanılabilir.

Renk tarafında, koyu renklerden çok daha az ısı emen açık renklerin  (beyaz, bej, pastel renkler) tercih edilmesi iyi olabilir.

Maksimum rahatlık için, kesinlikle güzel olan ancak bebeği rahatsız edebilecek önlükler, küçük fiyonklar, düğmeler ve diğer fırfırlar gibi fırfırlar içermeyen bol giysiler tercih etmeye özen gösterilmelidir.

Bebekler genel olarak çıplak olmayı sevmezler, kendilerini örtünmeye ihtiyaç duyarlar çünkü bu onları güvende hissettirir. Ayrıca çok terlerse en ufak bir esintiden üşütebilir. Gevşek bir tulum, rahat ve hafif olurken bu aynı zamanda onların rahat olmasını sağlayacaktır.

Küçük ayaklarına gelince, hava çok sıcakken onları örtmeye gerek yoktur. Onları açıkta tutmaktan zevk alacaklardır.

Zorunlu Koruma

Yaz aylarında ve hatta daha çok bir sıcak hava dalgası durumunda, günün en sıcak saatlerinde yeni doğan bebeğinizle dışarı çıkmanız önerilmez. Özellikle yaşamın ilk ayında bebeklerin dışarı çıkarmak önerilmez. Örneğin, ebeveynler gerçekten yürüyüşe çıkmak istiyorsa veya yeni doğan bebeklerini çocuk doktoruna götürmek zorundaysa, bunu sabah veya öğleden sonra geç saatlerde, daha serin saatlerde yapmaları tavsiye edilir.

Bebeği güneşten korumak için yorganın yumuşak üstünü bir bebek beziyle örtmek, iyi niyetle başlayan sık yapılan bir yanlış adımdır. Bu, havanın dolaşımını engeller ve davlumbaz altındaki sıcaklığın yükselmesine neden olan bir “fırın etkisine” neden olur. Bir şemsiye, havanın dolaşmasına izin verirken güneşten etkili bir şekilde koruyacaktır.

Ayrıca klimalı yerlere de dikkat edilmesi gerekmektedir: mağazalar, süpermarketler vb. Yeni doğan sıcaklık değişimlerine karşı çok hassastır, bu nedenle çabucak üşüyebilir. Zaten yeni doğanlar için tavsiye edilmeyen bu yerlere sık sık gelmemekte fayda vardır. Gerekirse, her zaman alt değiştirme çantasında olması için bebeği ek bir katmanla (küçük pamuklu hırka vb.) örttüğünüzden emin olun.

bebek yazlık pijama

Geceleri Ferahlığa Dikkat Edin

20 ile 24°C arasında ideal olan, bebeğe kısa kollu bir body ve hafif pamuklu pijama, hatta hafif bir uyku tulumu giydirmektir. Geceleri sıcaklık 25-26 °C’nin altına düşmeye çalışırken bebek tulum içinde bırakılabilir. Kumaş teri emecek ve olası cereyanlardan koruyacaktır. Gece boyunca karnı ve uzuvları üşüyorsa, ona hafif bir pijama vermekten çekinmeyin. En önemli şey her zaman bebeğinize uyum sağlamaktır.

 

Bu yazı Deren Yelmen tarafından yazılmıştır.