Çocuklarınızı Güneşten Korumanın Yolları | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Çocuklarınızı Güneşe Çıkarırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Tarih: 1 Haziran 2018 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklarınızı Güneşe Çıkarırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çocukların Güneşe Çıkartılması


Havaların ısınmasıyla birlikte açık havada geçirilen zaman artıyor. Yazın tadını çıkartırken bir taraftan da çocukların güneş ile teması sonucunda cilde olan olumsuz etkileri, güneş yanığı, sıcak çarpması gibi durumlara karşı korumaya dikkat etmeliyiz.


6 aydan küçük bebeğinizi güneşten nasıl korursunuz?

6 ayın altındaki çocuklar direkt güneş ışığına çıkarılmamalıdır.

● Bebeğinizi güneş yanığından korumak için direk güneşe maruz bırakmaktan kaçının. Açık renkli, kol ve bacakları tamamen örten giysiler ve geniş kenarlı şapkalar giydirmeye özen gösterin. Bebeğinizi ağaç, şemsiye altı gibi gölge bir yerde tutun, bebek arabasının tentesini kapatarak gölgede bırakmaya çalışın. Uygun şekilde giyinmediği zamanlarda az miktarda güneş koruyucu kremi (en az 15 SPF) yüz el sırtı gibi kısıtlı – küçük bölgelere sürebilirsiniz.

Çocuklar İçin Güneşten Korunma Yolları Nelerdir?

Güneşten en iyi korunma yolu giyinmektir. Omuz, ense, kol ve bacak üst kısımlarını kapatan hafif ama sıkı dokumalı giysiler ile çocuğunuzu güneşten koruyabilirsiniz. Giysileri güneşe tuttuğunuzda gözeneklerden yoğun güneş ışığı sızmıyorsa güneşten korunmak için uygundur. Bazı giysilerde etikette güneş koruyucu etkisine ait bilgi bulabilirsiniz. Yüz, kulaklar ve enseyi koruyacak şekilde 5 cm çeperli şapkalar takmalısınız. Güneş gözlükleri (ultraviyole ışınlarını %99-100 önlemeli) de gözleri güneşin zararlı etkilerinden koruyacaktır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

● Mümkün olduğunca gölgede kalın ve güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatler olan 10:00 – 16:00 saatleri arasında güneşte kalmayın.

● Dışarı çıkmadan yarım saat önce açıkta kalan vücut kısımlarına güneş koruyucu krem uygulayın. Kremi gözkapaklarına sürmeyin ve gözlere kaçırmamaya dikkat edin. Bulutlu günlerde bile koruyucu kullanmaya özen gösterin. Güneş koruyucu kremin koruma faktörü en az 15 SPF (sun protection factor) olmalı ve hem UVA hem UVB den korumalı. Yüz, kulak omuz gibi yoğun güneş alan vücut kısımlarını çinko oksit içeren güneş koruyucu kremler daha etkili şekilde koruyacaktır. Güneş koruyucuyu ovalayarak yüzeyde iyice dağılmasını sağlayın.

● Her iki saatte bir veya yüzdükten, terledikten sonra koruyucu kremleri yeniden sürün.

● Güneş yanığı, ağrı, ciltte su toplanması, ateş gibi bulgular olursa doktorunuza danışın.

● Güneş koruyucuların güneşte daha uzun zaman geçirebilmek için değil güneşten korunmak için olduğunu unutmayalım.

Çocuğunuza Sıcak Çarpmaması İçin Neler Yapmalısınız?

Sıcak havada uzun süre oynayan çocuklarda vücut ısısında artış, baş ağrısı, halsizlik, sıvı kaybı gibi belirtilerle birlikte sıcak çarpması görülebilir. Sıcak çarpmasını engellemek için:

● Hava sıcaklığı, nem ve radyasyonun yüksek olduğu günlerde dışarıda oynanan oyunlar veya spor 15 dakika ile kısıtlanmalı.

● Daha sıcak bir bölgeye gittiğinizde veya ağır egzersiz programlarının başlangıcında, egzersiz süresi ve ağırlığı hafiften başlayıp, 10-14 günlük süre içinde gittikçe arttırılmalı.

● Uzun sürecek egzersizlerden önce çocuğa bol bol sıvı verilmeli. Egzersiz sırasında da aralıklı olarak, örneğin, her 20 dakikada bir susuzluk hissetmese bile 1 bardak su içilmeli.

● Giysiler açık renkli, hafif ve ter çekebilecek dokumada olmalı. Terle iyice ıslanan giysiler değiştirilmeli. Etkinlik sonrası ılık duş aldırarak serin ortamda dinlenmeye özen gösterilmeli.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X