Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır? | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Tarih: 20 Temmuz 2017 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yeni Doğan Bebek Bakımı


Dokuz ay boyunca dört gözle beklediğiniz bebeğiniz artık kollarınızda, elbette ki birçok kitap okudunuz, tecrübeli arkadaşlarınızla fikir alışverişi yaptınız ve birçok kanaldan araştırma yaptınız. Fakat o parlayan gözleri gördüğünüzde nedense herşey silinir. Merak etmeyin bu hepimize oluyor sizin tecrübesizliğiniz veya bilgisizliğiniz değil benimde başıma geldi, fakat birkaç günde herşey yoluna giriyor ve tüm taşlar yerine yerleşiyor. Tabiki bu birkaç günde bazı sorularınız olacaktır.


Bebeğimin başı neden vücuduna göre çok büyük ve sanki yamuk yumuk?

Yenidoğanın başı geniş, yüz yuvarlak ve çene küçüktür. Yenidoğan burundan nefes alır. Yenidoğanın dili daha geniştir. Glotis ve trakeası küçüktür. Solunum sekresyonları daha fazladır. Özellikle normal doğum sonrasında kafada bazı asimetriler olur zamanla düzelir.

Bebeğimin saçları neden tüy gibi?

Anne karnındaki bebeklerin saçı ektodem olarak adlandırılan, saçın oluşumunu sağlayan bir dokuya bağlı oluşuyor. Bazı bebeklerin tüy tüy, bazılarının da gür saçlarının olmasının temelinde genetik nedenler yatıyor. Zaman içinde yastığa değen bölgelerde dökülme olsa da bir süre sonra saç olması gereken şekle gelir



Bebeğim gözleri ne renk, görüp işitiyor mu?

Göze rengini veren hücreler tam olarak olgunlaşmadığı için doğum sonrası çoğu bebeğin gözü buz mavisi görülüyor. Ortalama altı-yedi ay içinde göz rengi oturuyor. Yenidoğanlar dünyaya geldiklerinde 15-20 cm mesafeyi görebiliyor ve yenidoğanların işitmesi doğar doğmaz var.

Bebeğimin solunumu neden hızlı ve kalbi çok hızlımı atıyor?

Ortalama solunum sayısı dakikada 30-40’dır ve yüzeyseldir. Solunum için gerekli ağlama, aksırma, öksürme gibi şeylerle artar. Kalp atışı dakikada 120-160′tır. Yenidoğanın kalbi, erişkine kıyasla göğüs büyüklüğüne oranla daha büyüktür.



Bebeğimin karnı biraz geniş mi sizce?

Karın kasları çok zayıf olduğu için bağırsak hareketleri dışarıdan da görülebiliyor. Ayrıca karın hacmi organlara küçük geldiği için bombe şekli alıyor. Bebekler büyüdükçe ve karın kasları geliştikçe bu durum ortadan kalkar. Karaciğer ve dalak ve böbrekler ele gelir. Regürjitasyon, distansiyon, gaz çıkarma problemleri olur. Normal yenidoğan protein, karbonhidrat veya sindirimini yapabilecek yeterli enzimlere sahiptir. Karaciğer fetüste 3. ve 6. aya kadar kanın yapımından sorumlu başlıca organdır. En önemli fonksiyonlarından biride bilirubinin dolaşımdaki miktarını kontrol etmektir. Doğum sonrası ilk 4-5. günde karaciğer hüc. İndirek bilürübin direk bilürubine dönüşemez ve kanda birikir. Bu duruma fizyolojik sarılık denir. Yenidoğan karaciğerinin kan şeker konsantrasyonunu düzenleme yeteneği azdır. Vit. K ilk günlerde bağırsaktaki bakteriyel floranın olmaması sonucu sentez edilemez buda kanama riskini artırır o yüzden doğumda k vitamini desteği yapılır.

Bebeğim sizce sıvı alımı yeterli mi?

Sağlıklı miadında YD günlük sıvı gereksinimi125 ml/kg/gün, Prematüre bebeklerde 150 ml/kg/gün. Yenidoğanın idrarında az miktarda protein fazla miktarda ürat .İdrar renksizdir.

Bebeğimin el ve kolları biraz kısamı ve bacakları şekilsiz mi?

Göğüs yuvarlaktır. Karın geniş. ekstremiteler kısadır ve bacak ve kollar fleksiyondadır. Yenidoğanların fizyolojik özelliklerinden biri olan çarpık bacaklar, bacak boyu uzadıkça ortadan kalkıyor. Ortalama altı-yedi ay içinde normale döner .Yenidoğanın vücudunun orta noktası yaklaşık olarak göbek deliği düzeyindedir.

Bebeğimin cildindeki beyaz peynirimsi yapı ne ve sanki cildinde lekeler ve anormallikler var mı?

Bebeğin cildi genellikle vernix caseosa örtülüdür. Göz kapaklarında teleanjiektaziler, bazı bebeklerde popo bölgesinde mongol lekeleri olabilir. Sonra kaybolacak olan deri yağ bezleri beyaz ve kabarıktır (Milia). Omuz ve sırtta ince, yumuşak lanugo adı verilen ayva tüyleri gibi yumuşak tüyleri vardır. Doğumda deri çok yumuşak ve pembedir. Birkaç saat içinde suda kaynamış ıstakoz görünümü alarak ileride dökülür . El ve ayak derisi şiş ve mordur.



Bebeğim hep huzursuz neden?

Yenidoğanın aktivitesi kendi beslenme ihtiyacına doğru yöneliktir, örneğin acıktığı zaman ağlar, başını meme arayarak yana doğru çevirir (arama refleksi), oral bölgeye dokunulursa ağzını açar. Ağzına kendi parmağı sokulursa emme hareketleri başlar. Emme ve yutma refleksleri vardır. Yenidoğan bebek bulantı belirtileri gösterebilir ve kusabilir. Yenidoğan açlık, soğuk, gaz sancısı ya da fazla sıcak tutulma sebebiyle ilk günler çok huzursuz olabilir

Bebeğimin göğüsleri neden şiş?

Annenin hormonları geçici olarak bebeğin meme bezlerini büyütür, süt de gelebilir. Kısa bir süre sonra memeler kendiliğinden küçülür, masaj zararlıdır.

Bebeğim durmadan sıçrıyor ve devamlı aranıp emmek istiyor normal mi?

Yenidoğonlarda bazı motor davranış ve refleksler vardır bunlar tamamen normaldir. Bunlar moro refleksi, tonik boyun refleksi, yakalama refleksi, arama refleksi, emme refleksi normaldir.

Bebeğim çok mu uyuyor?

Yenidoğanın uyuma uyanma döngüsü 45-50 dk. aralarla hafif ya da derin uyku halindedir ve 12-22 saat arasındadır.

Bunları bildiğiniz sürece bebeğinizin tamamen normal olduğunu bildiğiniz için daha rahat olup bebeğinizin tadına varacaksınız.


Uyku Danışmanı Lesli Maya’nın yeni doğan ve bebeklerin uykusu üzerine olan videolarını mutlaka seyredin.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X