Yenidoğan Gelişiminde Ailenin Önemi

bebek gelişimi

 

Bebeğimi Beklerken

 

Çiftler bebeklerinin olacağını öğrendikleri andan itibaren heyecanın yanında kaygı da duyabilirler. Bebeklerini iyi yetiştirip yetiştirmeyeceklerini düşünürler. Yetersiz kalacaklarını düşünebilirler. İyi birer ebeveyn olmak isteyen anne-baba adayı bu konuda okuma yapmaya başlayabilirler. Ancak bebek gelişimi ve bebek bakımı hakkında temel bilgilerin hepsini kısa bir sürede öğrenmeleri zordur. Bu nedenle bazı bilgileri deneyimleyerek öğrenirler.

Bebeğin Gelişim Basamaklarını Öğrenmek Neden Önemlidir?

Bebeklerinden hangi aylarda neler bekleyeceğini bilen anne baba bebeklerinin gelişimine daha rahat katkıda bulunur. Bilişsel ya da motor gelişim düzeylerini takip ederek herhangi bir gecikmeyi kolayca ve erkenden fark edebilirler. Uzman desteği ile gerekli müdahaleyi yapabilirler. Hangi dönemlerde bebeklerinden ne çeşit bir gelişim beklenmesi gerektiğini bilen ebeveynler onları bu süreçlere göre değerlendirip gelişimleri için destekler. Bunun için çocuk gelişiminin her alanı ile ilgili kitaplar, makaleler okumak, eğitimlere katılmak ve araştırmak önemlidir.

bebek gelişimi

Yenidoğan Ailenin Yaşantısında Neleri Değiştirir?

Bebeğin gelişiyle ailenin düzeni yeni doğana göre şekillenir. Anne-baba adayları bu değişikliklere hazır olmalıdır. Hem kendilerine hem de bebeklerine gereken zamanı ayırmaya dikkat etmeleri önerilmektedir. Böylece kendilerini psikolojik olarak da daha rahat hissedeceklerdir. Bebeğin ihtiyaçlarının karşılanmasının odak noktası haline gelmesi oldukça doğaldır fakat psikolojik, duygusal ve fiziksel olarak sağlıklı olmayan anne-baba bebeği ile de yeterince iyi bir şekilde ilgilenemez. Bu dönemde eşler birbirine destek olmalıdır.

Anne baba adaylarının hamilelik döneminde kendilerini yeni rollerine hazırlamaya başlamaları önemlidir. Çalışan anne babaların her iki rolü de üstlenecek olmalarının farkında olmaları süreci kolaylaştıracaktır. Anne hamilelik döneminde bebek ile duygusal bir bağ kurmaya başladığı için bu sürece daha kolay alışır. Baba için ise bu durum daha farklıdır. Çoğu baba bu duyguyu ilk olarak bebeğini kucağına aldığında hisseder. Anne ve babanın bu dönemde kendilerini yetersiz hissetmeleri sık karşılaşılan bir durumdur. Bebekleriyle deneyimleri arttıkça anne ve babaların kaygıları da azalır.

Bu dönemde çiftlerin iş bölümü yapmaları her iki tarafın da rahatlamasını sağlar. Bütün yükün tek bir ebeveynde toplanması anne ya da babayı da mutsuz eder. Doktor kontrollerine birlikte gitmek, diğer anne-babalar ile konuşmak ve deneyimlerini dinlemek, bebek alışverişine birlikte çıkmak ve ev düzenini birlikte oluşturmak çiftlerin birlikte yaparak hem birbirinin desteğini hissedeceği hem de yeni bebeğe alışacağı etkinliklerdir. Baba sürece daha çabuk alışabilmek için bebeğe anne karnındayken dokunup onunla konuşabilir.