Hamilelik Döneminde Vücudunuz Nasıl Değişiyor?

hamilelik evreleri

 

Hamilelikte Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler

 

Hamileliğin ilk belirtilerinin başladığı zaman kişiden kişiye değişmektedir.Belirtiler hamileliğin ilk haftası başlayabileceği gibi 1 aya kadar da belirtiler kendini göstermeyebilir. Hamileliğin en önemli belirtilerinden biri regl döngüsünün durmasıdır. Ancak her regl döngüsünün durması hamileliğe işaret etmeyebilir. Bu nedenle diğer belirtiler de göz önünde bulundurulmalıdır. Hamileliğin ikinci en önemli belirtisi göğüslerde hassaslaşma ve renk değişimidir. Bu değişimin sebebi progesteron ve östrojen hormonlarındaki artıştır. Yorgunluk, halsizlik ve kusmanın da görülmesi halinde beklemeden bir test yaptırılmalıdır.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?

Bebeğin büyümeye başlamasıyla rahimde ona yer açılır. Bebek gelişimi devam ettikçe bu ağrılar da devam edecektir. Bu da kasık ağrılarına neden olur. Hamilelik döneminde progesteron hormonunun salgılanması nedeniyle oluşan gaz sancıları da kasık ağrılarına neden olabilir. Yalancı doğum kasılmaları da doğuma hazırlık nedeniyle oluşabilir. Bunun dışında yuvarlak bağlar da kasık ağrısına neden olabilir.

Hamilelikte Kasık Ağrıları

Hamilelikte Öksürük Neden Olur?

Hamilelikte hormonların değişmesiyle bağışıklık sistemi de değişime uğrar. Bu nedenle hamile bir kadının soğuk algınlığına yakalanma ihtimali yüksektir. Alerjik reaksiyonlar da öksürüğe neden olabilir. Bunun dışında hamile nezlesi olarak bilinen burundaki dokuların ödem oluşturması da öksürüğe neden olabilir.

Hamilelikte Vajinadaki Değişiklikler

Hamilelikte Akıntı Olur Mu?

Gebelik döneminde en fazla değişim vajinada gözlemlenir. Vajinada oluşan bu değişimler akıntıya neden olur. Vajinal akıntı beyazsa çok endişe edilmemelidir. Ancak renk koyu olursa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Hamilelik Evreleri Nelerdir?

Zigotun oluşmasıyla hamilelik dönemi başlar. Sonrasında embriyo oluşur ve organlar oluşmaya başlar. Anne bu dönemde embriyonun hareketini hissedebilir. 9. haftada fetüs oluşur ve bu dönemden itibaren bebeğin cinsiyeti anne baba tarafından öğrenilebilir. Hamileliğin son dönemlerinde ise bebek doğum pozisyonuna geçer.

Hamilelik Evreleri Nelerdir?

Hamilelik Testleri Ne Zaman Yapılmalıdır?

Eczanelerden alınan hamilelik testleri yüksek oranda doğru sonuç verir. Çift çizgi pozitif, tek çizgi ise negatif anlamına gelmektedir. Ancak her ihtimale karşın kan testi yaptırmak en güvenilir sonucu vermektedir. Gebelik testini yaptırmak için ideal zaman regl gününden 5 gün sonrasıdır. Regli geciken kadınların sonuçları negatif çıktıktan sonra regl tekrar gecikirse test tekrarlanmalıdır.

Hamile Olduğunu Anlayan Kadının Yapması Gerekenler Nelerdir?

Hamile olduğunu anlayan kadının vakit kaybetmeden tedavi olması gerekmektedir. Doktoruna karar verip 9 ay boyunca aynı doktora gitmek anne adayı için daha iyi olacaktır. Anne adayı hamilelikte sağlığına dikkat etmelidir çünkü anne adayının sağlığı bebeği de etkilemektedir. Uyku düzenine dikkat etmek, düzenli beslenmek ve çay kahve tüketimini azaltmak ilk olarak yapılması gerekenler arasındadır. Bebeğin gelişimiyle ilgili kitaplar okumak da bu dönemde anne ve baba adayına yardımcı olacaktır.

Hamilelikle İlgili Diğer Bu yazılara da Bir Göz Atın;

Hamile Pilatesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Hamilelikte Oluşan Çatlakları Önleme Yöntemleri