,

Bebekler İçin Biberon Seçimi ve Biberon Temizliği

Biberon Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Biberon Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Söz konusu biberonlar ve bebekler ise, başarının tek bir formülü yoktur. Bazı bebekler biberon ile barışık olabilir bazılarını ise tamamen reddecektir. Tabii bebeğinizin biberonu reddetmesinin başka sebepleri de olabilir. Biberon seçerken nelere dikkat edilmeli? Kullanılan malzeme tipinden, ağızlığa kadar her detaya değineceğimiz biberon bebekler için biberon seçimi rehberi ile sizleri başbaşa bırakıyoruz.

Şişe Malzemesi Ne Olmalı?

Cam, silikon, plastik en çok kullanılanlarıdır. Detaylı inceleyecek olursak:

Plastik: Hafifliği ile annelerin en çok tercihi ettiği seçenek plastiktir. Kırılmaz olması ve uygun fiyatı onu daha ilgi çekici hale getirebiliyor. Fakat tüm bunların yanında, sağlık açısından ne kadar güvenilir olduğu konusu ebeveynleri endişelendirebilir. Bebek sağlığı için FDA, BPA içermeyen plastikler bulmak bu konuda sizlere yardımcı olacaktır. En garantili yöntem ise uzun süre aynı biberonu kullanmamak, düzenli olarak değiştirmektir.

Artılar:

Hafiflik, dayanıklılık.

Eksileri:

Uzun süreli değildir. Kimyasal maddeler içerebilir.

Cam: Cam, malzeme olarak ağır bir malzemedir ve kolaylıkla tuz buz olabilir. Bunun önüne geçmek için silikon kılıflar hayat kurtarıcı olacaktır. Plastiğe nazaran daha uzun kullanım süresi vaad eder. En sağlıklı seçenek olarak görülmektedir.

Artıları:

Uzun ömürlü, derin temizlik.

Eksileri:

Ağırlık, yüksek fiyat, kırılabilirlik.

Silikon: Hafiftir ve kırılma ihtimali düşüktür. Fakat plastik ve cama nazaran daha pahalıdır. Silikon biberonlar bükülebilme özelliğine sahip olduğu için tutuşu kolaylaştırabilir. Bu durumda Bisfenol A(BPA) içermeyen silikonları tercih etmelisiniz. Silikon şişeler, genel olarak eczanelerde satılır.
Kararınızı vermeden önce muhakkak doktorunuzdan tavsiye isteyin. Her bebek her biberona aynı tepkiyi vermeyebilir. Deneyerek bebeğinizin hangisini seveceğini görebilirsiniz.

Çocuklu Dünya Bebekler İçin Biberon Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Biberon Boyutu ve Şekli

Bebekler için biberon boyutları bebeğinizin yaşına göre değişiklik gösterir. Yeni doğan bebekler için 90-150 ml biberonlar kullanılır. 3 ile 6 ay aralığındaki bebekler için ise 240-260 ml biberonlar uygundur. 320-340 ml biberonlar ise 6 aylıktan fazla olan bebekler için kullanılır.
Yuvarlak, köşeli ve üçgen olmak üzere farklı biberon şekilleri mevcuttur. Temizlik ve rahatlık açısından en kullanışlı yuvarlak olanlardır. Köşeli biberonların başları eğimli olduğundan dolayı mama akışı kolaydır fakat temizliği zorludur. Üçgen biberonlar, düştükleri zaman sabit kaldığı ve kolay kavranılabildiği için tercih edilir.

Biberon Seçiminde Meme Ucunun Önemi

Lateks meme ucu, daha yumuşak ve esnek yapıdadır. Ancak uzun ömürlü değildir. Bazı bebeklerin latekse alerjisi olabilir. Silikon meme ucu latekse göre daha sıkı ve uzun ömürlüdür. Meme ucunun malzemesi kadar şekli, akışı ve boyutu da oldukça önemlidir.
Meme ucunun şekli, genel olarak çan ve kubbe şeklinde olur. Bebeğinizin damak şekline göre tasarlanmıştır. Düz ağızlı meme uçları, anne göğsüne olan benzerliği ile emzirme döneminden biberona geçiş döneminde tercih edilebilir.
Meme ucunun akışı yavaş ve hızlı olabilir. Yeni doğanlar için en yavaş versiyonlar tercih edilirken zamanla akış hızının arttırılması gerekecektir.
Genel olarak bebeğinizin yaşına göre meme büyüklüğü belirlenmiştir. Fakat her bebeğin gelişimi aynı seviyede ilerlemediği için siz deneyerek bebeğiniz için idealini bulabilirsiniz.

Biberon Seçiminde Meme Ucunun Önemi

Biberon Nasıl Temizlenir?

Bebek bakımı konusunda hijyen altın kuraldır. Dolayısıyla bebeklerde biberon temizliği de oldukça önemlidir. Biberonu ne kadar iyi temizlerseniz, o kadar az bakteri üreyecektir. Bu da hastalıklara karşı alacağınız en iyi önlemlerden biridir.
Biberonu sıcak suyla yıkayın. Ulaşamadığınız alanlar için uzun ince fırçalardan yararlanabilirsiniz. Ardından çok iyi bir şekilde durulayın.
Kaynayan suda 25 dakika boyunca biberon malzemelerini kaynatmak, kaliteli bir sterilize yöntemidir. Yere düşen malzemeleri sudan geçirip bebeğinize vermek son derece yanlış bir harekettir. Muhakkak sterilize edin.

Bunlara Dikkat Edin

· Çatlak şişeleri kullanmayın, çatlaklar bakteri oluşumunu sağlayacaktır.
· Kırılmış, sızıntı yapan, solmuş ve kötü kokan plastik biberonları değiştirin.
· Meme ucu hasarlıysa muhakkak değiştirin, bu boğulmalara sebep olabilir.
· Bebeğinizin biberonunu kesinlikle mikrodalgada ısıtmayın.
· Biberonları yıkama esnasında en çok iyi duruladığınızdan emin olun.

Bebeğinizin gelişimini 3 adımda öğrenmek için hemen tıklayın!