Emzik Modelleri ve Çeşitleri

Emme Refleksi Nedir?

bebeklerde emme refleksi

Her sağlıklı bebek emme refleksiyle doğar ve bu refleks bebeğin memeyi bulmasına yardımcı olur. Bebek büyüdükçe, zamanla içinde bu refleks ortadan kaybolur.  Bebekler en temel ihtiyaçlarını karşılamak yani beslenmek için sürekli emmek ister. Emme refleksi onlarda bir dürtü şeklindedir. Bu dürtü karşılandıkça kendilerini daha mutlu ve güvende hissederler. Daha huzurlu olurlar, uykuya daha rahat bir şekilde dalarlar. Emme refleksinin sonucunda da hem anne sütüne hem de annelerinin kokusuna kavuşurlar. Bebeğinizi emzirmenin yanı sıra emme refleksini karşılamak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri de bebeğinize emzik vermek olacaktır.

Emzik Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

emzik seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Çoğu aile, çocuğu için emzik seçerken çok fazla zorlanıyor çünkü etrafta birçok doğru yanlış bilgi bulunuyor ve farklı uzmanlardan alınan farklı yorumlar dolayısıyla ailelerin kafaları da oldukça karışabiliyor. Eğer silikon emzik seçilecekse ve bebeğiniz 1 yaşından büyükse uzmanlar tarafından daha çok “ortodontik emzik” kullanılması tavsiye ediliyor. Ortodontik emzik, bebeğin ağız, diş ve damak yapısına uygun olan emziklerdir. Ayrıca;

– Emziğin kalkanında delikler olmasına da dikkat etmekte fayda var. Bu delikler sayesinde cildin tahriş olması engelleniyor.

-Bunun yanı sıra ürünlerin BPA içermemesine de mutlaka dikkat edilmeli.

-Ek olarak kapaklı emzik tercih etmek de hijyen açısından çok büyük rahatlık sağlayacaktır.

Burada önemli olan bebeğinizin yaşını ve gelişimini göz önünde bulundurmaktır. Çocuğunuza uygun olan emzik seçimini doktorunuzla birlikte de yapabilirsiniz.

Emzik Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitli emzik modelleri bulunmaktadır ancak emzikler esas olarak iki ham maddeden üretilirler: silikon ve kauçuk.

Kauçuk Emzikler

Kauçuk doğal bir malzeme olduğundan kauçuk emzikler daha elastik yapıda olurlar ve oldukça dayanıklıdırlar. Bebeklerin diş çıkarma dönemine de uygundurlar. Kauçuk emziklerin yarattığı problemlerden biri kolay bozulabilir olmaları. Suyu içine emerler ve kolayca bozulabilirler.

Silikon Emzikler

Silikon emziğe baktığımızda ise « silisyum » maddesinden yapıldığını görebiliriz. Silikon emzikler kauçuk emziklere kıyasla çok daha dayanıklıdırlar. Kauçuk emzikten farklı olarak silikon emzikler darbelere çok dayanıklı değildir bu sebeple diş çıkarma sürecinde olmayan, henüz diş çıkarmamış bebekler için çok daha uygundur. Isıya da oldukça dayanıklıdırlar ve bu sayede ısıyla sterilizasyon süreci için oldukça uygundurlar. Herhangi bir tatları veya kokuları da yoktur. Alerji de yaratmazlar.

Damaklı ve Damaksız Emzikler

Pek çok emzik çeşidi olsa da genel olarak emzikler model olarak damaklı veya damaksız olarak ikiye ayrılırlar. Damaksız olanlar genelde 1 yaşından küçük çocuklar için tercih edilir. Ucu anne memesine de benzetilir. Şu da bilinmelidir ki damaksız modeller damağa baskı yaparak ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. 1 yaşından büyük bebekler için ise damaklı emzik modelleri daha uygundur. Ucu yassı ve yukarı doğru kıvrık olduğundan da bebeğinize rahatlık sağlayacaktır. Tabii en doğru kararı vermek için çocuğunuza birkaç çeşit denetebilirsiniz ancak yine de kendi doktorunuza danışmanızda elbette ki fayda var.

Emzik Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Ailelerin göz önünde bulundurması gereken en önemli sorunlardan biri de emzik temizliğidir. Düzenli emzik temizliği çocuğunuzun sağlığı için oldukça fazla önem arz eder. Genellikle alınan emziklerin üzerinde nasıl temizlenmesi gerektiğine dair bilgiler yazar ancak bebeğiniz ilk 6 ay içerisinde bağışıklık sistemi henüz yeterli olgunluğa erişmediğinden günde beş dakika kadar kaynatılarak dezenfekte edilmesi tavsiye edilir. 6. aydan itibaren bu dezenfektasyon işlemi gün aşırı olarak devam edebilir. Hijyenin sürdürülebilirliği adına emzikleri emzik kabında saklamanızda da fayda var.

Emzik Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Emzik değiştirmenin belirli bir süresi yoktur ve kullanıma bağlı olarak değişir. Ortalama kullanımı 2-3 aydır. Deforme olma durumuna göre daha erken veya daha geç değiştirebilirsiniz.

İnternetteki Popüler Emzik Modelleri

  • Philips Avent- Ultra Air 0-6 Ay Emzik
  • Bibs- Colour 0-6 Ay Emzik
  • Chicco- Physio Soft Silikon 0-6 Ay Emzik
  • Philips Avent- Ultra Air 6-18 Ay Emzik
  • Bibs- Colour 6-18 Ay Emzik
  • Chicco- Soother Physio Light 6-16 Ay Emzik
  • Tommee Tippee- Night Time 6-18 Ay Emzik
  • Philips Avent- 18+ Ay Emzik
  • Chicco- Soother Physio Light 16-36 Ay Emzik

 

Bu yazı Helinnaz Taş tarafından hazırlanmıştır.