Ortodontik Emzik Nedir?

Ortodontik Emzik

Hepimizin bildiği gibi emme refleksi doğduğumuz andan itibaren bizimle birlikte olan bir refleks türüdür. Emme refleksinin ilk başladığı an, anne karnındadır. Bebekler, emerken hem rahatlar hem de daha sakin bir hal alırlar. Bebeğinizin emme refleksi, bebeğinizin büyümesini ve beslenmesini sağlayan doğal bir durumdur. Bebeğinizin bu durumunu daha destekleyici hale getirmek için emzikleri tercih edebilirsiniz. Bebeğiniz, emme refleksine emzik ile devam ettiği zamanlar hem kendini daha güvende hissedecek hem de rahatlatacaktır. Parmaklarını ağzına götürmesi, eşyaları ağzına götürme isteği emme ihtiyacı olduğunun bir göstergesidir. Bu yüzden emzikler bebeğinizin gelişiminde önemli bir yer taşır. Bunun yanı sıra, bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olup, prematüre bebeklerin gelişimini de olumlu yönde etkiler.

Emzik Kullanmaya Ne Zaman Başlanmalı?

Bebeğiniz doğduktan 4 hafta sonra emzik kullanmaya başlayabilirsiniz.

Emzik Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

ortodontik emzik nedir

Bebeğiniz büyüdükçe emziğinin boyutu da büyümektedir. Bu yüzden, emziklerin üzerinde yazan emzik boyutlarına dikkat ederek, ona göre seçim yapmalısınız çünkü bebeğinizin yaş grubundaki emzikler, damak yapısına uygun olan ve ağız gelişimini destekleyen emzik olacaktır. Bunlara ek olarak, emzik tabanı sayesinde bebeğinizin emziği yutması önlenir. Bu plastik kısım, burun delikleri kapatılmadan ve hava geçirilmesi sağlanarak yapılır. Bu yüzden emzik seçerken, delikli olmasına dikkat etmelisiniz.

Ortodontik Emzik Nedir?

ortodontik emziğin normal emzikten farkı

Ortodontik emzik, bebeğinizin ağız gelişiminin, yani çene büyümesine destek sağlayan emzik türüdür. Bu tür emziklerin, uç kısımları yukarıya doğru daha kavisli olduğu için bebeğinizin damak şekline kolaylıkla uyum sağlayacaktır. Hem alt kısmının düz olması hem de içe doğru kavisli olması bebeğinizin dilinin rahatça hareket etmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte, ortodontik emzikler bebeğinizin diş etleri ve dişleri için de faydalı olacaktır.

Ortodontik emzikler, bebek dişlerinin çıkmaya başladığı dönemden itibaren kullanılmaya başlanabilir. Amacı, yaşamın ilerleyen dönemlerinde dişlerin yanlış hizalanmasını ve ortodontik sorunları önlemek için tasarlanmıştır. Ortodontik bir emzik, altta düzleştirilmiş ve üstte yuvarlak bir meme ucuna sahiptir. Bebeğin gelişen damak ve çene şeklini desteklemek için özel olarak tasarlanmıştır. Emme sırasında, en doğal emme eylemini sağlamak ve diş etleri ve gelişmekte olan dişler üzerindeki baskıyı azaltmak için bebeğin ağzında tıpkı annenin meme ucu gibi düzleşirler.

Bebeğinizin ağız yapısının bozulmaması için hem destekleyici olacak hem de bebeğinizin emme hareketine kolaylıkla uyum sağlayacaktır. Ortodontik emzik sayesinde olası bir problemin önüne geçebilirsiniz.

Emzik Kullanmak Ne Zaman Bırakılmalıdır?

İki ila dört yaşından sonra emzik kullanımı ve parmak emme, çocuğunuzun ağız şeklini ve dişlerinin sıralanma şeklini olumsuz etkileyebilir. Çocuğunuz emzik, baş parmak veya parmak emmeyi kalıcı ön dişleri çıkmadan durdurursa, ısırıklarının kendiliğinden düzelme olasılığı yüksektir.

Çoğu çocuk emme alışkanlıklarını akran baskısı yüzünden bırakıyor. Çocuklar 3 yaşında bile akran baskısına maruz kalıyor. Çocuğunuz uyumak veya sakinleşmek için özel olarak emmeyi kullanmaya devam edebilir, ancak sonunda bu alışkanlığı kendi başına durduracaktır.

 

 

 

Bu yazı Yasemin Vural ve Deren Yelmen tarafından yazılmıştır.