Balık Yağı Kullanımının Çocuklar Açısından Önemi

Balık Yağı Kullanımının Çocuklar Açısından Önemi

Son zamanlarda yoğun tempolu yaşam tarzı insanları sağlıklı ve düzenli beslenmeden uzaklaştırdı ve böylece gıda takviyelerine gösterilen ilgi arttı. Gıda takviyelerinin en çok bilinen ve en sık kullanılan çeşidi olan balık yağı takviyeleri, Omega 3 yağ asidi bakımından çok zengin bir hayvansal kaynaklı yağ çeşididir. Bu yağ asidi vücudumuz tarafından üretilmediği için sadece yediğimiz besinlerle ve aldığımız balık yağı takviyeleriyle vücudumuzda bulunabilir. Omega 3 yağ asidini vücuda almanın en doğal yöntemi haftada en az 2-3 gün yağlı balık çeşitlerini tüketmektir.

Balık Yağının Faydaları

Balık yağının çocukların bilişsel gelişiminde önemli ölçüde etkisi olduğu uzmanlar tarafından doğrulanmıştır. Balık yağının diğer faydalarını sıralayacak olursak:

  • Kalp ve damar sağlığını,
  • Kemik sağlığını,
  • Karaciğer sağlığını,
  • Ruhsal sağlığı,
  • Göz sağlığını,

Koruduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyebiliriz. Bütün bu faydaların yanı sıra kanserden korumada da etkili olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar da mevcuttur. Özellikle çocuk sağlığına odaklanacak olursak, son zamanlarda yaygın görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) önlenmesinde de balık yağının etkisinden söz edilebilir.

balık yağı kapsül

Balık Yağı Nasıl Kullanılır?

Balık yağları yetişkinler için kapsül ve çiğneme tableti formlarında bulunabilir fakat çocukların kullanımını kolaylaştırmak için çiğnenebilir jel formunda da üretilir. Balık yağının etkilerini görebilmek için düzenli kullanılması önerilir. Balık yağı takviyesini çocuk doktorunuza danışarak beslenme rutininize eklemek gerekmektedir.

Balık Yağı Kaç Yaşından İtibaren Kullanılmaya Başlanabilir?

Bebekler 1 yaşına gelmeden önce olası alerjik reaksiyonlar sebebiyle balık yağı kullanılması doktorlar tarafından tavsiye edilmiyor. Bebek 1 yaşına geldikten sonra balık yağı takviyesine doktor onayı ile başlanabilir. Ek olarak, hamilelerin ve emziren annelerin balık yağı seçimini çok dikkatli yapması gerekir, ağır metal içermeyen ürünler tercih edilmelidir.

Balık Yağı Alerjisi

Balık yağı bazı bebeklerin alerjik reaksiyonlar göstermelerine sebep olabilir. Eğer bebek kusma, ateş, deri döküntüsü gibi tepkiler gösteriyorsa balık yağı kullanımını durdurmalı ve doktorunuza başvurmalısınız.

Balık Yağı Kilo Aldırır Mı?

Balık yağının kilo aldırdığı insanlar arasında yaygın olarak bilinir, fakat tam tersine Omega 3 yağ asidinin iştah sinyallerini azalttığı, bu sayede acıkmayı geciktirdiği araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Takviye balık yağları, kilo almak için gerekli olan fazladan kalori ihtiyacını karşılamaz.

Çocuklarda Omega 3 Eksikliği Nelere Yol Açar?

Omega 3 yağ asidini insan vücudu kendi kendine üretmediği için besinlerden ya da takviye balık yağlarıyla vücuda alınması gerekmektedir. Çocuklarda Omega 3 eksikliği önemli problemlere yol açabilir. Bunlar:

  • Büyüme geriliği,
  • Öğrenme güçlüğü,
  • Unutkanlık,
  • Cilt hastalıkları,

Olarak sıralanabilir. Bunlara ek olarak yaşam kalitesini düşüren etkileri de mevcuttur. Örnek olarak; halsiz ve yorgun hissetme, el ve ayakların soğuk olması ve uyku problemleri gibi. Çocuklarda bu yönde şikayetler gözlemleyen ebeveynler bir uzmana danışarak Omega 3 takviyesine başlayabilir.

Bebek maması yazımızı okumak isteyebilirsiniz.

 

Bu yazı Selin Hızal tarafından hazırlanmıştır.