Bebek Maması

bebek maması devam sütü

Bebek mamaları genel olarak anne sütüne benzetilmeye çalışılmıştır. İçeriğinde inek sütü tozu bulunsa da bu sütün zararlarına sahip değildir. İnek sütüne göre sindirimi kolay olmakla birlikte, minerallerin daha kolay emilmesini sağlar. Bunlara ek olarak, alerjik durumlar göz önüne alındığında bebek mamaları ile inek sütünü karşılaştırdığımız zaman ise bebek mamalarındaki alerji riskinin daha düşük olduğunu görmekteyiz. Bebek mamaları genel olarak altıncı aydan sonra kullanılır. Ancak bebekler doğumdan sonra anne sütüne ek ya da tamamen bebek mamasıyla beslenebilirler. Eğer anne sütü vermenizde herhangi bir problem yok ve sütünüzün besleme durumu yeterli ise ilk 6 ay anne sütünde ısrarcı olmanızı tavsiye ederiz. Doktorunuzun önerisi ile mama kullanacak iseniz, bebeğinizin durumuna en uygun mamayı doktorunuzun önerisi ile seçmenizi tavsiye ederiz.  Bebeğinize altıncı aydan itibaren iki yaşına kadar anne sütüyle birlikte normal gıdaya geçişlerde ek gıda olarak bebek mamaları kullanabilirsiniz.

Piyasada birçok bebek maması çeşidi bulunmaktadır ve sizlerin de mama seçerken dikkat etmeniz gereken şeyler vardır. Seçeceğiniz mama sağlık bakanlığından onaylı olmalı, içeriğinde tatlandırıcı, renklendirici vs. olamamalı, bebeğinizi beslemesi için yeterli besin içeriklerine sahip olmalı, bebeğin sindirim sistemini zorlamamalı ve kolay sindirilebilir olmalı, kutusu düzgün, açılmamış ve teneke kutu ise pas olmamalı, son kullanma tarihi geçmiş olmamalı ve tatbikîde anne sütüne yakın olmalıdır. Bu kriterlere baktıktan sonra bebek mamalarının çeşitlerini görmekteyiz.

Biberon Maması

Biberon mamalarından, devam sütlerinin çeşitlerinden başlayacak olursak İlk olarak Yeni doğanlar için olan mamalar anne sütüne benzetilmiş mamalardır. İkinci olarak ise gazlı bebekler için olan mamalar vardır ve bu mamalarda proteinler daha küçük halde bulunmakta ve prebiyotik lifler içermektedir. Üçüncü olarak ise protein hidrolizatlı mamalar bulabilirsiniz. Bu mamalar bebeğinizin inek sütüne alerjisi varsa kullanabileceğiniz mamalardır. Bunun dışında prematüre bebekler, ishal / laktoz inteloransı ve reflüsü olan bebekler için de çeşitli mamalar bulunmaktadır.

Devam sütlerinin anne sütüne yakın olması için içeriklerinde bulundurmaları gereken maddeler şu şekilde olmalıdır;

  • Uzun zincirli pufa, bebeğinizin bağışıklık sistemini desteklemekle beraber beyin ve göz gelişiminde etkilere sahiptir.
  • Prebiyotik lifler ve prosbiyotikler, bebeğinizin kakasını yumuşatır, bağırsaklarındaki yararlı bakterileri besler ve bağışıklık sistemini destekler ve bu şekilde hastalıklara sebep olan bakterilerin çoğalmasını engeller.
  • Taurin, her mamada yer almayan bu madde, anne sütünde bulunur ve yeni doğan bebekler bu maddeyi üretemezler.
  • Nükleotit, bilgi depolama ve aktarımında kullanılır.

Devam Sütleri

APTAMIL 1

aptamil devam sütü

İçeriğindeki patentli prebiyotik lif karışımı ve postbiyotikler bağışıklık sistemini destekler. Bu patentli karışım sayesinde Aptamil anne sütüne en çok benzeyen mama denilebilir. Bunlara ek olarak omega-3, omega-6, uzun zincirli PUFA, taurin, nükleotit, vitamin ve mineraller bulunur. Aptamil Avrupa Birliği Regülasyonu’nun onayladığı tek prebiyotik karışımdır. İçeriğinde şeker bulunmaz.

Ürünlerin fiyatları ağırlıklarına göre 60 tl’den başlayıp 150 tl’ye kadar çıkmaktadır.

Her 30 ml suya bir dolu ölçek toz formül eklenerek hazırlanır.

APTAMIL PROSYNEO

APTAMIL PROSYNEO

Aptamil Prosyneo içeriğindeki proteinler küçültülmüş yapıdadır. Anne sütünde bulunan probiyotik çeşidi olan bifidobakterium breve M16-V içerir.  Bu karışım bebeğin daha rahat sindirim yapmasına yardımcı olur ve alerji riski olan, gazlı ve kabızlık sorunu yaşayan bebeklere önerilebilir. Ayrıca bağışıklık destekleyici özelliği nedeniyle özellikle sezaryen doğumlarda ve antibiyotik kullanımı ve alerjik bünyeli bebeklerde önerilir. Ayrıca tadı anne sütüne en yakın mamalardan biridir. İlave şeker içermemektedir.

Bu ürün 350 gr olarak bulunmakta ve fiyatı 120 ile 180 TL arasında değişmektedir.

Her 30 ml suya bir dolu ölçek toz formül eklenerek hazırlanır.

APTAMIL CONFORMIL

Aptamil Conformil

Aptamil Conformil mama ise diğerlerinden farklı olarak çok yoğun gaz sancısı olan ve kolik problemi olan bebeklere önerilmektedir. İçeriğinde balık yağı, prebiyotik lif, taurin ve nükleotit vardır. Şeker içermemektedir.

Bu ürün 300 gr olarak bulunmakta ve fiyatı 75 ile 90 TL arasında değişmektedir.

Her 30 ml suya bir dolu ölçek toz formül eklenerek hazırlanır.

BEBELAC VE BEBELAC GOLD

BEBELAC VE BEBELAC GOLD

Anne sütüne en yakın diğer marka ise bebelac 1. İçeriğinde demir, omega-3, omega-6, protein, kalsiyum, folik asit, vitamin, mineral,  prebiyotik lif, balık yağı, nükleotit ve taurin bulunur.İçeriğinde bulunan demir ve B12 bebeğin bilişsel gelişimini desteklemektedir. Bu formül yeni doğan için hazırlanmıştır. Diğer bir çeşit olan bebelac gold 1 ise fermante edilmiş besinlere sahiptir. Fermantasyon sayesinde bebeğin bağırsak gelişimini destekler. İçeriğinde şeker bulunmamakta ve karbonhidratını laktozdan almaktadır.

Ürünlerin fiyatları ağırlıklarına göre 60 TL’den başlayıp 130 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Her 30 ml suya bir dolu ölçek toz formül eklenerek hazırlanır.

 

HİPP

HIPP devam sütü

HİPP Organik Combiotic Bebek Sütü 1 Bu mama tamamen organik sütten üretilmektedir. İçeriğinde ilave şeker bulunmamakta, karbonhidrat olarak laktoz içermekte ve glütensizdir. İçeriğinde bulunan uzun zincirli yağ asitleri sindirim sıkıntısı çeken bebekler için uygundur.

İyot, K,E, C, B2 ve Biotin vitamini kaynağıdır.

Ürünlerin fiyatları ağırlıklarına göre 95 TL’den başlayıp 200 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Her 30 ml suya bir dolu ölçek toz formül eklenerek hazırlanır.

SMA

SMA Optipro 1 hem anne sütü hemde mama içen bebekler için üretilmektedir. Mamadaki protein teknoloji sayesinde bebeğinize uygun miktarda ve kalitede bir beslenme sunmakta. Anne sütüne çok yakın olan seçeneklerden biri olmasıyla birlikte içeriğinde uzun zincirli PUFA eklemesi vardır. Gluten içermez ve süt, soya ve balık yağı içerir. Bu sebeple alerjisi olan bebekler için önerilmemektedir. Ancak bu karışım prebiyotik içermemektedir bu sebeple kabızlık yaşayan bebeklere önerilmemektedir.

SMA Comfort ise hiç anne sütü almayan bebekler için uygundur.

A, D, E, K, C, B1, B2 ve B12 kaynağıdır.

Ürünlerin fiyatları ağırlıklarına göre 85 TL’den başayıp 185 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Her 30 ml suya bir dolu ölçek toz formül eklenerek hazırlanır.

HUMANA

 

HUMANA devam sutu

 

Omega-3, omega-6, galakto-oligosakkarit ve nükleotit ilavelidir. Karbonhidratı ise laktozdan almaktadır.  DHA, demir ve omega 3 içererek bebeklerin zihinsel gelişimlerine katkı sağlamaktadır.

Bu ürün 800 gr paketlerle satılmaktadır ve ürünün fiyatı 110 TL.

Her 30 ml suya bir dolu ölçek toz formül eklenerek hazırlanır.

 

SİMİLAC 1

similac devam sütü

Eğer anne sütü ile beslenme mümkün değil ise Smilac 1 önerilebilir. 0-6 aylık bebeklerin beslenmesinde kullanılabilir. Hiçbir yapay büyüme hormonu içermez. Palm yağı içermez, nükleotid ve DHA eklentisi vardır. Süt bazlı formülü bebeklerde bulunan laktoz intoleransını gidermek için yapılmıştır.

Ürünlerin fiyatları ağırlıklarına göre 45 TL’den başlayıp 100 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Her 60 ml suya bir dolu ölçek toz formül eklenerek hazırlanır.

GOLDEN GOAT

GOLDEN GOAT devam sütü

Keçi sütünden yapılan bu mama değişik protein yapısı sunmaktadır. İçeriğinde palm yağı içermemektedir. İçerik açısında karmaşık olmayan bir yapıya sahiptir. Keçi sütünden yapıldığı için diğer mamalara göre daha yüksek değerlere sahiptir.

Bu ürün 400 gr paketlerle satılmaktadır ve ürünün fiyatı 100 TL.

Her 30 ml suya bir dolu ölçek toz formül eklenerek hazırlanır.

EVOLVIA

EVOLVIA devam sütü

Doğumdan sonra anne sütüne yardımcı olarak kullanılabilir. Prebiyotik lif, omega-3 yağ asidi, demir, vitamin, nükleotit ve taurin ilavelidir. Yağsız sütten yapılmaktadır ve glütensizdir. 13 çeşit vitamin ve 13 çeşit mineral içermektedir.

400gr ve 800gr olmak üzere 2 ayrı pakette satılmaktadır.

Her 30 ml suya bir dolu ölçek toz formül eklenerek hazırlanır.

Ürünlerin fiyatları ağırlıklarına göre 90 TL’den başlayıp 130 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Bebek Maması Hazırlama ve Kullanım

  • Bebeğinize vereceğiniz mamayı her seferinde taze olarak hazırlamalısınız.
  • Mamayı 1 saatte uzun bir süre beklememeli ve mikrodalga fırında ısıtmamalısınız.
  • Artmış olan bir mamayı tekrar kullanmamalısınız.
  • Bebeğinize mama vermek için kullanacağınız biberonu iyice sterilize ettiğinizden emin olmalısınız.
  • Bebek mamasını kullandığınız mamanın kutusunun üstünde yazan ölçeklere uygun olarak hazırlamalısınız.
  • Yanlış hazırlanmış mamalar sağlığa zararlıdır.

 

Bu yazı Tuğçe Binici tarafından yazılmıştır.