Lego Nedir?

legonun yararları

Lego, 1940’ların sonuna doğru Danimarkalı bir şirket tarafından üretilen yapı oyuncağıdır. Başlangıçta tahta parçalardan oluşan legolar günümüzde plastik parçalardan oluşmaktadır.  Lego, birbirine kenetlenebilen, farklı renkte parçaların her birinin adıdır. Bu renkli ve biraraya gelebilen parçalar daha büyük yapıları oluşturmada kullanılır.

Lego Hangi Yaş Grubu İçin Uygundur?

Lego ilk dönemlerinde 7 – 16 yaş aralığını hedef alırken bugün Lego Baby ile 0 – 3 yaş grubunu, Lego Duplo ile 2 – 5 yaş arası çocuklar hedef alınmıştır.

Günümüz teknolojisi sayesinde dijital dizayn yöntemiyle üretilen legolar için artı yaş sınırı kalmadı diyebiliriz. Lego, bebekten yetişkine tüm yaş grupları için önemli bir eğlence aracı haline gelmiş durumda. Hatta, yetişkinler için özel olarak üretilen ‘’serious play’’ serisi bulunmaktadır.

Legoların Çocuk Gelişimine Etkileri Nelerdir?

lego oynamanın çocuklara faydaları

Lego çocuklarımıza bağımsız parçalar sunuyor ve onları yaratıcılıklarıyla baş başa bırakıyor. Çocuklar lego parçalarıyla beraber hayal güçlerini ortaya koymak için güvenli bir alan buluyor. Zihinlerinin ürünlerini somut bir şekilde dışa vurabilen çocuklarda yaratıcılıklarının gelişmesinin yanı sıra somut – soyut algıları da gelişmektedir.

Lego, bir yapı oyuncağı olması sebebiyle çocukların boyut ve mekan algılarını da geliştiriyor. Lego ile oynayan bir çocuk oluşturduğu evin veya arabanın dengesini, parçaların uyumunu, boyutlarını kontrol eder. Çocuk, parçlar arasında dengeyi yakalayamadığında sorunu keşfedip düzeltir ve denge kontrolünü sağlar. Bu süreçlerle çocuğun analiz yeteneği de gelişir.

0 – 3 yaş grubunu ele aldığımızda, parçaları birleştirme görevi el – kas –göz koordinasyonu için önemli bir fark yaratır. Küçük parçalarla hareket eden çocukların ince motor becerileri de gelişir. Bu yaş grubunda renkli legolar; çocukların renkleri tanıması, ayırt etmesi ve adlandırması için de önemli bir araçtır.

Ayrıca; lego cinsiyet ayrımcılıklarından da uzak olması sebebiyle de tercih edilen bir oyuncak türüdür. Kız ve erkek çocuklarına eşit uzaklıkta olan bu oyuncak sayesinde çocuklar rahatlıkla karşı cinsle akran etkileşimine girer ve cinsiyet farkındalıkları ayrımcı tabulardan uzak gelişmeye başlar. Bu farkındalık süreci; çocukların sosyal hayatları, kariyer planlamaları gibi yetişkinlik hayatlarına etkisi olacak birçok konuda fayda sağlar.

Legolar, her yaş grubuna hitap ettiği için ailelerin çocukların kaliteli vakit geçirmesi için de bir araçtır. Çocuk – ebeveyn ilişkisinde güvenli bağlanmanın bir parçasını oluşturabilir.

Bütün bu pozitif etkilerden ötürü lego yıllardır oyuncak sektörünün vazgeçilmezlerinden biri.

Lego Plastikleri Çocuklar İçin Zararlı Mıdır?

Lego plastiklerinde stiren (ABS) kullanılır. Bu yapı toksik madde içermediğinden;

  • Lego parçaları rengini kolaylıkla kaybetmez.
  • Isı, bükülme, asit gibi fiziksel ve kimyasal etkilere karşı dirençlidir. Bu koşulları sağladığı için çocuğunuza karşı yapısal bir tehlike oluşturmaz.

Legolar Hakkında Bilmediklerimiz;

  • Legonun ismi Danca Leg Godt kelimelerinden gelmektedir. Türkçesi iyi oyunlar anlamına gelir.
  • İlk lego oyuncağı ahşap bir ördek olarak tasarlanmıştır.
  • Ülkemiz oyuncak pazarında 15’ten fazla çeşit lego bulunmaktadır.
  • En büyük ve en çeşitli lego pazarına Almanya sahiptir.
  • Satışı yapılan en büyük lego seti 5900 parçalık Tac-Mahal setidir.
  • Star Wars için üretilen en büyük lego seti 5.3 milyon parçadan oluşur.
  • 1950’lerde üretilen bir lego parçası ile günümüzde üretilen legolar uyumludur.
  • Lego’nun ürettiği figürlerde küçük bir delik bulunur, bu delikle amaçlanan şey ise figürü yutan çocuğun nefes alabilmeye devam edebilmesidir.
  • 2000 yılında Lego yüzyılın oyuncağı seçilmiştir.

 

Bu yazı Yaren Türkmen tarafından yazılmıştır.