Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Olur? | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Tarih: 26 Haziran 2019 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Yenidoğan Bebek Banyosu

 

Bebekler hayata gözlerini açtıklarında, ciltleri verniks kazeoza adı verilen mucizevi koruyucu bir bariyerle (beyazımsı yağlı madde) kaplı olur. Bu bariyer, ilk bebek banyosuna kadar vücut ısısını dengeler, cildini nemlendirir ve en önemlisi onu enfeksiyonlara karşı savaşarak korur. Bu nedenle bebeğin ilk banyosunun biraz ertelenmesi gerektiğini düşünenlerdenim.

Bebeğin İlk Banyosu Ne Zaman Yapılır?

Bu konu tartışmaya açık konulardan birisidir. Ben, bebek gelişimi açısından bebek doğar doğmaz banyo yaptırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Nedeni ise bebeğiniz dünyaya yeni merhaba dediği ilk dakikalarda fiziksel ve ruhsal olarak dünyaya alışmaya çalışıyor. Bu süreçte bebeğin ihtiyacı sizinle tanışmak, kalp atışınızı dinlemek, emzirme sürecine adapte olmak ve tanıdığı bildiği şeylerin dışına çıkmamaktır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bebeğin ilk banyo zamanı konusunda size önerim, göbek kordonu düştükten 24 saat sonra yıkanmasıdır. Bebeğin göbek kordonu düşmeden banyo yaptırıldığı zaman kordonun suyla teması, göbek kordonunun düşüş süresini uzatarak enfeksiyona yol açabilir. Bebeğin, göbek kordonu düşene kadar silme banyosu yapabilirsiniz.

Bebeğin göbek kordonu düşmeden banyo yaptırma konusunda ısrarcıysanız, verniks bebeğin vücudu tarafından emildikten sonra yıkamalısınız. (Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de bebeklerin doğumdan sonra en az 6 saat boyunca hiç yıkanmamaları gerektiğini belirtiyor.) Bebeğin göbek kordonu düşmeden banyo yaptırılacaksa, banyosunun birikmiş bir su içerisinde değil, akan su altında yaptırılması daha uygun olur.

 

 

Gün İçinde İdeal Banyo Saati Ne Zamandır?

Banyo için ideal zaman iki beslenme arası (Bebek tok ya da aç olmamalıdır.) ve akşam saatleridir. Akşam saatlerinde yaptırılan banyo, bebeği sakinleştirir ve daha iyi uyumasını sağlar.

Banyo Yaptırılacak Odanın Isısı Kaç Derece Olmalıdır?

Bebekler için ideal oda sıcaklığı 21-23 °C iken banyo saatinde oda sıcaklığı mümkünse 24-25 °C olabilir. Banyo yapan bebeğinizi giydirdikten sonra ortamın ısısını normal sıcaklığa düşürebilirsiniz.

Banyo Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Bebek banyosu 5-10 dakikayı geçmemelidir. İsterseniz 6. aydan sonra bebeğiniz suda oyun oynamaktan zevk alıyorsa bebek banyosunun süresini uzatılabilirsiniz.

Yeni Doğan Bebek Banyo Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Kış aylarında haftada 2-3 kez yeterli olurken yaz aylarında uygun şartlarda her gün banyo yaptırabilirsiniz. Banyo, bebeğin rahatlaması ve gelişimi açısından önemlidir.

Yeni Doğan Bebek Banyo Suyu Kaç Derece Olmalı ?

Suyun ideal ısısı ortalama 37-38 °C dir. Suyun sıcaklığını ölçmek için bebek banyo termometresi kullanabilirsiniz. Termometre yoksa dirseğiniz ya da bileğinizin iç kısmı ile suyun sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Benim bu konuda tercihim dirseğin derisi bileğinizin derisine göre daha kalın olduğu için bileğinizin iç kısmına damlatmanızdan yanadır.

Yeni Doğan Bebek Banyosu İçin Hazırlıklar

  • Bebeklerin ciltleri hassas olduğu için banyodan önce bileklik,yüzük,saat gibi aksesuarlarınızı çıkarın ve tırnaklarınızın kısa olmasına dikkat edin.
  • Banyo esnasında kriz yaşamamanız adına bebek banyo eşyalarını önceden eksiksiz olarak hazırlayın ve banyo malzemelerinin yalnızca bebeğinize ait olmasına özen gösterin.
  • Banyo yaptıracağınız odada hava akımının olmamasına ve zeminin kaygan olmamasına dikkat edin.
  • Bebek banyo küveti ve kullanacağınız diğer malzemelerin banyo öncesinde temizliğini ve kontrollerini yapın.
  • Konforunuz ve güvenli kullanım için küveti bel hizanızda ayarlayın.
  • Bebeğinizi banyoya hazırlarken sakinleştirici bir müzik açabilirsiniz. Müzik sizi ve bebeğinizi rahatlatacaktır. Hamileyken bebeğinize dinlettiğiniz bir müzik varsa onu da tercih edebilirsiniz.
  • Bebeklerin ciltleri hassas olduğu için yumuşak ürünler seçilmelidir.Banyo süngerleri bakteriyel enfeksiyona neden olabileceği için sünger yerine yıkanabilir ürünler tercih edebilirsiniz.

Yeni Doğan Bebeğin Banyosu Nasıl Yaptırılır?

1. Banyo yaptırılacak oda, küvet ve kullanılacak bütün materyaller hazır edilir.

2. Bebeğin kıyafetleri çıkartıldıktan sonra bezi açılarak genital bölge temizliği yapılır.

3. Bir kol bebeğin başının altından geçirilerek bebek koltukaltından sıkıca kavranır. Boşta kalan diğer elle bebeğin bacakları ve poposu desteklenerek bebek küvete alınır.

4. Önce bebeğin ayakları, daha sonra vücudunu suya sokarak bebeği suya alıştırdıktan sonra yıkamaya başlayın. Bebeğinizle yumuşak bir ses tonu ile konuşun ve ona neler yaptığınızı anlatın. Bu bebeğinizi rahatlatacak ve güvende hissettirecektir.

5. Bebeği küvete aldıktan sonra boşta kalan elinizle, sıcak suyla nemlendirilmiş temizleme bezini alın. Bebeğin omzundan ve boynundan yumuşak hareketlerle temizlemeye-su dökmeye başlayın.

6. Bebeğin bedeninin ön kısmını temizleyin ve durulayın.

7. Daha sonra bebek yine bir el koltuk altından destekleyecek şekilde tutulur, yüzüstü çevrilerek sırt ve bacakları yıkanır ve durulanır.

8. Yeni doğan bebekte ısı kaybı baş bölgesinden olduğu için, saçları ve başı en son yıkanır.

9. Baş bölgesi de yıkandıktan sonra bebek küvete koyulduğu gibi güvenli şekilde tutularak sudan çıkarılarak havluya sarılır.

10. Hızlı bir şekilde önce baş bölgesinden başlayarak yumuşak hareketlerle bebeğin tüm vücudu kurulanır. Nemli kalan bölgelerde mantar oluşabileceği için iyi şekilde kurulanır. Bebeğinizin cildi kuru ise doğal içerikli bir yağ ile nemlendirebilirsiniz.

11. Mevsim koşullarına uygun şekilde bebek giydirilir.

12. Malzemeler kaldırılır ve eller yıkanır.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X