Gebeliğin 5. ayında yapılan bu incelemede herhangi bir anormal durum ile karşılaşıldığında, gebeliğin ilerleyen haftalarında mutlaka ileri tetkikleri yapmak gerekir. Ayrıntılı Ultrason halk arasın birçok farklı isimle bilinmektedir. Bunlardan bazıları;
Ayrıntılı Ultrason 2 farklı yöntem ile yapılabilmektedir. Karın bölgesi ve Vajinal yoldan incele yapılabilir. Genellikle Karın bölgesinden yapılmaktadır. İnceleme öncesinde hastadan karın bölgesini açabileceği rahat kıyafetler giymesi tavsiye edilir. Bunun dışında inceleme öncesi özel bir hazırlığa gerek yoktur. Hasta muayene masasına sırt üstü uzanır ve karın bölgesini açtıktan sonra, karın bölgesine ultrason jeli sürülerek ultrason probu karın bölgesinde gezdirilir. Bu sayede ultrason cihazından çıkan ses dalgaları anne karnındaki bebeğin doku ve organlarından yansıyarak ekranda görüntü haline dönüşür. İnceleme sonrasında hekim raporu ve elde edilen görüntüler CD’ye aktarılarak hastaya verilir.
Bu incele için en uygun zaman aralığı 5. ayda yani 18-21. haftalar arasında yaptırmaktır. Bu haftalar daha önce veya daha sonra da yaptırılabilir ancak daha önceki haftalar organ gelişimleri yeterli oranda gelişmediğinden ve daha sonraki haftalarda ise kemik yapıları fazla geliştiğinden dolayı daha veya geç haftalar önerilmemektedir.
Bununla birlikte;
Ayrıntılı (Detaylı) Ultrason yaptırmanın temel faydaları; doğuştan olabilecek anomalilerin tespit edilmesi, riskli gebeliklerin belirlenmesi ve genetik geçişli hastalıkların belirlenmesinde önemli rol oynar. Ultrason cihazlarının ilerleyen teknolojileri sayesinde görüntü kalitelerinin artması ile bebekte olabilecek birçok anormal durum gözlemlenebilmektedir.
Öncelikle bebeğin anatomik yapısı detaylı incelenmektedir. İskelet sistemlerinde Omurga yapısını, kuyruk sokumuna, sırt bölgesine, kemiklerin uzunluklarına, kol ve bacaklara, ellerin ve ayakların yapısına ve parmak sayılarına, dirseklere ve ayak tabanlarına bakılır. Kalp yapılarında kalbin pozisyonuna, büyüklüğüne, 4 odacıklı görüntüsüne, kulakçıklara, karıncıkların çıkış bölgelerine, damar yapılarına ve damarların birbiri ile olan ilişkisi detaylı incelenir. Kafa içerisinde beyin, beyincik, beyincik sıvı kanallarına, kafatası ölçü değerlerine, koroid pleksus kontrolüne bakılır. Boyun bölgesine, ense kalınlığına ve herhangi bir kitle varlığına bakılır. Yüz bölgesinde, gözlere göz çukurlarına, çene yapısına, dudaklara, yarık dudak olup olmadığına, burun kemiğine ve yapısına, kulaklara bakılır. Göğüs kafesi yapısına akciğerlere, kalbe ve karın içi tüm yapı ve organlara bakılır. Bu yapılan anatomik yapı incelemelerinin yanı sıra, gebelikte fetüs sayısına, çoğul gebeliğe, rahim içinde yer alan amniyon sıvı miktarına, bebeğin ağırlığına, plasentanın yerine, bebeğin cinsiyetine, rahim ağzı genişliğine ve yumurtalıklara, rahim etrafındaki damar dirençlerine bakılır. Burun kemiğinin yapısının farklı olması, yarık dudak olması, ense kalınlığında ciddi artış olması, kafa yapısının normalden büyük olması gibi durumlar gözlemlendiğinde kromozomal risk artışı söz konusu olduğundan gebeliğin ilerleyen haftalarında ileri tetkiklerin yapılması uygun görülmektedir.
Hastalar arasında genellikle birbiri ile karıştırılan bu kavramlar aynı değil tamamen farklı incelemelerdir. Renkli doppler incelemesinde damar yapılarına, kan akış hızına, damar dirençlerine, kırmızı ve mavi renkli olarak ekran da gözüken görüntüler dikkate alınarak yapılan bir işlemdir. 4 Boyutlu ultrason ise genellikle gebeliğin daha ilerleyen haftalarında bebeğim tüm vücut yapıları 4 boyutlu olarak incelenir ve özellikle yüz bölgesinde alınan fotoğraf ile bebeğin gelişimi incelenir.
Ayrıntılı (Detaylı) Ultrason incelemesinin anne ve bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Bilindiği üzere Ultrason cihazı radyasyon içermez ve ses dalgaları ile çalıştığından dolayı herhangi bir risk bulunmaz.
Bu inceleme hekimin tecrübesi de dikkat alınarak genellikle 30-45 dakika aralığında tamamlanır.
Bilindiği üzere ultrason incelemelerinde bazı organların incelenmesi öncesi hastaların aç olarak gelinmesi tavsiye edilir. Ancak Ayrıntılı ultrason da durum biraz farklıdır. Gebelerin aç gelmesine gerek yoktur, hatta mümkünse tok karnına gelmelerinde fayda vardır.
Ayrıntılı ultrason incelemesinin primer amacı cinsiyet belirlemek olmamak ile tabi ki inceleme sırasında cinsiyete de bakılır.
Ayrıntılı ultrason fiyatları incelemenin yapılacağı sağlık merkezine ve işleme yapacak olan doktorun tecrübesine göre farklı rakamlar oluşmak ile birçok yerde fiyatlar birbirine yakın seyreder.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.