,

Çocuğunuza Sebzeleri Sevdireceğiniz 5 Tarif

Çocuklar İçin Sebzeler Neden Önemlidir?

 

Sebzeler; vitamin ve minerallerle dolu içerikleriyle oldukça sağlıklı bir besin grubudur. Ayrıca kalorilerinin düşük olması sebzeleri daha da yararlı yapar. Her insan haftada belli bir miktar sebze tüketmelidir fakat çocukluğunda sebze yemeye alışmamış kişilerin bu besin grubunu ileriki hayatlarında öğünlerine ekleyebilmeleri oldukça zorlu bir süreç olabilir. Bu yüzden sağlık açısından oldukça faydalı sebzelere çocuklarınızı küçük yaşta alıştırmanız onların tüm hayatları açısından büyük önem arz eder. Ayrıca sebzeler çocuk gelişimi açısından da oldukça değerli besinler olduğu için sebze yeme alışkanlığını çocuklarınıza erken yaşlarda kazandırmak, çocuğunuzun daha sağlıklı olması ve bulunduğu yaş grubundaki çocuk etkinliklerini yerine getirmesi için çok işlevseldir.

Sebzelerin çocuklar açısından yararları;
• Sebzeler, zengin besin içerikleriyle çocukların hücrelerinin yenilenmesinde ve dokularının onarılmasında oldukça önemli rol oynar. Ayrıca marul, domates, brokoli ve soğan gibi sebzeler kanın pıhtılaşmasını engellediği için kan sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
• Her insanın sağlıklı gözlere sahip olmak için ihtiyaç duyduğu vitaminler vardır. Özellikle A vitamini göz sinirlerinin korunması ve renk körlüğü gibi hastalıkların önlenmesi noktasında oldukça önemlidir. Kale yaprağı, havuç ve sarımsak gibi sebzeler çocuklarınızın göz sağlığının korunması açısından oldukça yararlı olacaktır.
• Sebzeler de meyveler gibi büyük direnç sağlar. Düzenli olarak sebze yiyen çocuklar daha az hasta olur. Çünkü sebzeler bağışıklık sisteminin korunması açısından oldukça faydalı gıdalardır.
• Kilo, çocukluk yaşlarından itibaren kontrol altına alınması gereken bir değerdir. Bu nedenle çocuk gelişimi açısından çocuk beslenmesine küçük yaşlardan itibaren özen göstermek gerekir. Sebzeler yüksek su oranına sahip olduklarından dolayı oldukça düşük kalorilidir. Çocuğunuzu obezite gibi rahatsızlıklardan korumak için; onu küçük yaşta sebzelere alıştırmanız gerekir.
• Çocuklarda kabızlık, çocukların gündelik yaşamını etkileyerek onun çocuk aktivitelerini gerçekleştirmesini engelleyen bir rahatsızlıktır. Sebzeler düzenleyici içerikleriyle bağırsakların çalışmasında oldukça etkilidir. Çocuğunuzu erken yaşta sebzelere alıştırırsanız onun küçüklükten itibaren sağlıklı bir boşaltım sistemi olur.

 

Çocuklar İçin Sebze Yemekleri

 

Bu yazı özellikle 3-6 yaş arasındaki çocukların severek tüketeceği sebze içerikli çocuk yemekleri arayan ebeveynler için işlevsel olacaktır.

 

Kahvaltınızın Yıldızı O Olacak: Ispanaklı Muffin

 

Ispanaklı Muffin

Hemen hemen her çocuk annesinin yaptığı keklerin hayranıdır. Puf puf kabaran yumuşacık bir kek tüm miniklerin kalbini fethedebilir. Sizin çocuğunuz da yaptığınız kekleri çok seviyorsa bu durumu ona sebze yedirmek için bir avantaja dönüştürebilirsiniz. Ona kahvaltıda yiyebileceği ıspanakla dolu sağlıklı muffinler yapabilirsiniz. Ayrıca bu muffinlere peynir ekleyerek, kahvaltılıklarınızın içerdiği protein oranını artırabilirsiniz.

Gereken Malzemeler
150 gr ıspanak
3 yumurta
3 yemek kaşığı dolusu tercih ettiğiniz bir peynir rendesi
3 yemek kaşığı un
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
Tuz
Karabiber
Süslemek için
Çiğ susam

Hazırlanışı
Yıkadığınız ıspanakları küçük parçalar halinde doğrayın. Doğradığınız ıspanakların üzerine diğer tüm malzemeleri ekleyip iyice karıştırarak kek hamuru kıvamında bir hamur elde edin. Özenle hazırladığınız hamurunuzu muffin kalıplarına eşit olarak paylaştırın. İsterseniz en üstüne çiğ susam ekleyerek çocuğunuzun sağlıklı yağ tohumlarından yemesini de sağlayabilirsiniz. Muffinlerinizi önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirebilirsiniz.
Not: Bu tarif un oranı düşük olduğu için de oldukça sağlıklıdır.

 

En Sevilen Fast Food’un En Sağlıklı Hali: Sebzeli Pizza

 

Sebzeli pizza

Günümüzde çocukların en sevdikleri yiyeceklerden biri de şüphesiz ki pizza! Hatta çocuğunuzun büyük bir pizza canavarı olması ve sizin de bu duruma dair endişeli olmanız çok olası bir durum. Çünkü çocuklar gerçekten pizzaya bayılıyorlar. Siz de Sebzeli Pizza tarifimizi pişirerek, hem kendi endişelerinizi minimize edebilir hem de çocuğunuzun sebze yemesi için güzel bir adım atabilirsiniz.

Gereken Malzemeler
Hamuru İçin
Yarım su bardağı ılık su
Yarım su bardağı ılık süt
¾ çay bardağı sıvıyağ
1 tepeleme çay kaşığı kuru maya
Arzu ettiğiniz kadar tuz
Aldığı kadar un
Domates Sosu İçin Malzemeler
2 yemek kaşığı domates rendesi (salça da kullanabilirsiniz ama domates rendesinin daha sağlıklı olduğunu unutmayın)
Tuz
Kekik
Kıvam alması için göz kararı su
Üzeri İçin
(Bu kısımda iş tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. İstediğiniz tüm sebzeleri kullanabilirsiniz. Fakat biz kış mevsiminde olduğumuz için daha kışa uygun bir pizza tarifi vereceğiz.)
250 gram brokoli
200 gram kabak
6-7 adet zeytin
200 gram kapya biber
İstediğiniz kadar kaşar peyniri
Kekik
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı
Su, süt ve yağı karıştırdıktan sonra üzerine kuru mayayı da ekleyerek homojen bir karışım elde edin. Sonra azar azar unu ekleyerek yoğurun, hamurunuza tuzu da ekleyin. Ardından hamuru 1 saat beklemeye alın. Sos için gerekli tüm malzemeleri karıştırarak domates sosunuzu hazır edin. Yaklaşık iki katına ulaşan hamurunuzu aldıktan sonra pizza tabanı yapın. Tabanı sosladıktan sonra malzemeleri istediğiniz şekilde yerleştirin. Hazır ettiğiniz pizzanızı 180 derecede yaklaşık 30 dakika pişirin.

Not:Pizzanızı nasıl süslediğiniz çocuğunuzun pizzayı keyifle yemesi açısından oldukça önemlidir. Çünkü sunum da lezzet kadar önemli bir etmendir.

 

Çocuklar İçin Çorba Tarifi: Sütlü Sebze Çorbası

 

Sütlü Sebze Çorbası

Çorba, doyurucu bir besin olduğu için ülkemizde oldukça sevilen bir yiyecektir. Ayrıca sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. Sebze Çorbası ise sağlık açısından en besleyici yemeklerden biridir. Çocuğunuza Sütlü Sebze Çorbası pişirerek, onun tek bir yemekten birçok vitamin ve mineral almasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca çorbanızda sütlü terbiye kullanarak yemeğinizi daha da lezzetlendirebilirsiniz.

Malzemeler
1 adet patates
1 adet kabak
1 adet havuç
½ kapya biber
250 gram karnabahar
250 gram brokoli
Çorbanızı bağlamak için
1 bardak süt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağı
Son olarak da tuz

Bütün sebzeler güzelce yıkandıktan sonra pişme sıralarına uygun olarak aynı tencerede haşlanır. Başka bir yerde süt ve yumurta iyice çırpılır. Bu karışımın kıvamının güzel olması için haşlanan sebzelerin suyundan 2-3 kepçe karışıma eklenir. Su ile seyreltilen karışım ana tencereye eklenerek güzelce karıştırılır. Son olarak çorbaya tuz eklenir.

Not: Bu çorbayı sebzeleri küçük doğradıysanız eğer blenderdan çekmeden parçalı olarak servis edebilirsiniz. Fakat çocuğunuz sebzelere çok önyargılıysa çorbayı blenderdan geçirerek homojen bir karışım elde etmeniz, çorbanın çocuğunuz tarafından keyifle yenmesi için faydalı olacaktır.

 

Zararlı Bir Alışkanlığı Sağlıklı Hale Getirin: Ev Yapımı Kabak Cipsi

 

Kabak cipsi

Çocuğunuzun kabak yemesini sağlayacak bu atıştırmalık aynı zamanda onu hazır cipslerden korumanız için de oldukça işlevsel olacaktır. Çünkü hazır cipslerin zararları anlatmakla bitmez. Dünyanın en kolay tariflerinden ‘Kabak Cipsi’ ile çocuğunuzu vitaminlerle dolu kabağa alıştırın.

Malzemeler
500 gram kabak
Yarım bardak sıvıyağ
Tuz
Çocuğunuzun sevdiği baharatlar

Yapılışı
Kabuklarını soyduğunuz kabakları incecik yuvarlaklar halinde dilimleyin. Geniş bir kapta tüm kabakları baharat ve yağlarla karıştırın. Her kabağın yeterince baharat ve yağa bulandığından emin olduktan sonra hazırladıklarınızı yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın. Önceden ısıtılmış 200° derecedeki fırında kabaklar suyunu çekip kuruyana dek pişirin.

Not: Kabak cipslerinizi yoğurt ve nane ile hazırladığınız dip sos ile servis edebilirsiniz. Çocuğunuz eğer yoğurdu seviyorsa bu tariften oldukça keyif alacaktır.

 

Çocuğunuzun Spagetti İle Arasını Bozacak Lezzet: Kabak Spagetti

 

Kabak Spagetti

Spagetti de aynı pizza gibi çocukların vazgeçilmezlerindendir. Fakat spagettinin fazlası çocuğunuza kilo aldırır bu durum da çocuk aktiviteleri açısından oldukça tehlikelidir. Eğer çocuğunuz spagetti canavarıysa ve bu durum sizi huzursuz ediyorsa; ona bir de kabak spagettiyi denetin!

Gereken Malzemeler
500 gram kabak
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı kadar tuz
Sosu İçin
Yoğurt
Domates Rendesi
Tereyağı
Tuz
Kırmızı biber

Hazırlanışı
Özel aparatıyla şekillendirdiğiniz kabakları tuz ekleyerek zeytinyağında soteleyin. İyice yumuşadığını düşündüğünüz kabakları servis tabağına alın. Üzerine yoğurt ekleyin. Son olarak da tereyağında kızdırdığınız baharatlı domates sosunu yoğurdun üzerine ekleyin.
Not: Eğer çocuğunuzun etle arası yoksa kabakları sotelemek yerine et suyunda haşlayabilirsiniz. Ayrıca kabakları sotelerken domatesi de beraberinde soteleyerek üzerine ayrı olarak sos yapmaktan kaçınabilirsiniz.
Çocuğunuz okula başladıysa ve okulda ne yiyeceğine dair soru işaretleriniz varsa “Çocuğunuz İçin Hazırlanacak Pratik Beslenme Çantaları” yazımızı okumanızı da öneririz.