Çalışan Annelerin İşe Dönüş Hikayeleri

çalışan anne ve çocuk

Çalışan Annelerin İşe Dönüş Hikayeleri

Hamilelik döneminiz sona erdi ve şu an gözünüzün önünden bir dakika bile ayırmak istemediğiniz bedeni minik, kendisi kocaman bir mucizeye sahipsiniz. O, güzelce uyuduğunda mutlu olurken; o, ufacık huysuzlansa kendinizi çok tedirgin hissediyorsunuz değil mi? Her ne kadar benliğinizi ona adasanız da, eğer ki çalışan bir ebeveynseniz doğumun ardından bir süre sonra işe dönme vaktiniz gelecektir. Bugünkü içeriğimizde annelerin işe dönme sürecinde karşılaşması olası tüm olayları ele alacağız. Eğer ki doğum sonrası işe dönme vaktinizi doğru belirlemek isterseniz sahip olduğunuz tüm izin haklarını “Çalışan Hamile Kadınların Yasal Hakları” yazımızdan öğrenmeyi unutmayın.

Doğum Sonrası İşe Başlama Zamanı Gelen Annelerin Ruh Halleri

Bebeklerini zorlu hamilelik döneminden sonra kucağına alan yeni annelere onlardan ömür boyu ayrılmayacaklarmış gibi gelir. Fakat çalışan anneler için dünyaya getirdikleri miniklerinden ayrılmak çok da uzak bir tarihte değildir. Hamileliğin ardından anne adayı, sahip olduğu iznin son günlerine yaklaştıkça bebeğinden ayrılacağının farkındalığıyla değişik bir ruh hali içine girebilir. Çünkü anneler işe başlama tarihleri geldiğinde, bebeklerini farklı birine emanet etmek zorunda olduklarının bilincindedirler. Bu bilinç de onların kara kara düşünmelerini; geceleri uyuyamamalarını hatta ara sıra ağlama krizleri yaşamalarını beraberinde getirebilir. Çünkü anneler bebeklerini kendi gözlerinden sakınırken onları bırakacakları kişiye güvenmeleri çok da kolay değildir.

Kısaca vurgulamak gerekirse işe başlayacağı için bebeğinden ayrılacağını fark eden anneler, bu dönemde bebeklerinden ayrılacakları için oldukça endişelidir. Bu endişelerini de etraflarındaki kişilere özellikle de eşlerine fazlasıyla yansıtabilirler. Bulundukları ruh hali, onların bakıcı seçimlerine de yansıyabilir. Bu da anne adayının bakıcı adaylarıyla yaptığı görüşmelerde çok gergin olmasını ve hatta bakıcı adaylarına kaba davranmasını beraberinde getirebilir. Uzmanların önerilerine göre anneler, bakıcının bebeklerine alışması için seçtikleri kişiyle 1 ay geçirmelidir. Endişeli anne adayı geçirilecek bu 1 aylık süreçte elinde olmadan hırçın davranışlar sergileyebilir. Bakıcının bu noktadan hareketle bilinçli olması gerekir ve annenin davranışlarını çok zor olsa da empati ile alttan almayı başarması beklenmektedir. Zorlukla başarılan bakıcı seçiminin ardından anne, bebek ve bakıcının birlikte vakit geçirmesinin ardından sıra annenin işe başlamasına gelecektir.

Doğumdan Sonra İşe Dönüş Sabahı

Bakıcı ile alışma sürecinden sonra gerginlikle beklediğiniz o sabah geldi. Bugün güne işe gideceğinizin farkındalığıyla başladınız. Bakıcınız evde ve miniğiniz büyük olasılıkla mışıl mışıl uyuyor. Sizin ise söz konusu bugünde kendinizi çokça mutsuz hissetmeniz normal… Belki ağlayarak belki de daha dirayetli şekilde atlattığınız bu sabahın sonunda sizi iş arkadaşlarınızla kavuşmak ve uzman olduğunuz konuda yeniden emek harcamak bekliyor. Ayrıca bugün sizin yeni bir anne olduğunuzu bilen arkadaşlarınızın da ilgisine maruz kalacağınızı bilmenizi isteriz.

Doğum Sonrası İşe Dönüşte Yaşayacaklarınız

Alışma Süreci

Uzun zamandır evde olan bir kişi olarak işe döndüğünüz o ilk gün, bir alışma evresi yaşayacaksınız. Yeniden işte olmanın hissettirdiklerini içselleştirerek, bebeğinizden ayrı kalmanın da oluşturduğu hisleri keşfedeceksiniz. Yaşadığınız bu alışma sürecinin sizde oluşturduğu içsel durumlar sayesinde işe döndüğünüz bu günde oldukça sessiz sakin vakit geçirmeniz olası…
İnsan Kaynaklarından Şirket Adına Hediye
İnsan kaynakları departmanının çalışanları özel günlerde yalnız bırakmayarak onların çalıştıkları şirkete bağlılığını artırmayı hedeflediği bilinmektedir. Doğum sonrası işe dönen annenin ilk gününün de onun için oldukça özel bir gün olduğu ortadadır. Siz de eğer ki insan kaynakları departmanı aktif olarak çalışan bir şirkette yer alıyorsanız, bugün bir hediye alabilirsiniz. Bu hediye büyük olasılıkla çocuğunuzu yetiştirirken kullanabileceğiniz kıyafetler, bebek eşyaları ya da birkaç oyuncak olabilir.

Miniğinize İlgi

Yeni doğmuş bir bebek hemen hemen her toplumda ilgi çeker. Sizin bebeğiniz de büyük olasılıkla o ilk gün, iş arkadaşlarınızın odak noktası olacaktır. Neredeyse tüm arkadaşlarınız size bebeğinizin nasıl olduğunu sorup onun fotoğraflarını göstermenizi isteyecektir.

Sürekli Bakıcıyı Arama

Bu ilk gün, kendinizi sahip olduğunuz tüm zaman boşluklarında bakıcınızı ararken bulacaksınız. Özellikle görüntülü arama ile bakıcınızı arayarak miniğinizi görmek isteyeceğiniz bugün de; onu gördüğünüz zaman ağlamaya başlamanız da yaşamanızın mümkün olduğu durumlardandır.

Saatleri Sayma

İş yerinizde dönüşünüz kutlandıktan ve hediyeniz size teslim edildikten sonra herkes günlük hayatına dönecektir. Siz de yokluğunuzda meydana gelen değişiklikleri anlamaya çalıştığınız bugün de kendinizi bir süre sonra eve gitmenize ne kadar kaldığını hesaplarken bulabilirsiniz. Miniğinize kavuşmak için son bir saat kaldığında zamanın sizin için geçmediğini hissetmeniz de oldukça normaldir.

Eve Varış ve Mutlu Son

Bu zor günde eve vardıktan bebeğinizle sarılıp uyumak isteyeceğinizi düşünüyoruz. Kabul edelim zor bir gündü. Fakat onun kokusunu ilk kez aldığınız an, gün içindeki tüm endişeleriniz ve gerginlikleriniz yok oldu değil mi?

Yeni anne olmuş bir ebeveynken miniğinizi ardınızda bırakarak işe gitmenizin çok zor olduğunu biz de inkar etmiyoruz. Ama merak etmeyin. Bu duruma da elbet alışacaksınız. Alışma sürecinizin her anında yanınızda uzmanların desteğini hissetmek isterseniz Çocuklu Dünya’nın Annelik-Babalık kategorisindeki yazıları okumanızı öneririz.

Yazar Anne

Sandy Allovi Muraben