Bebek Bezi Nasıl Bağlanır?

bebek bezi bağlama

Bebek bezi değiştirmek, tecrübe edindikçe daha da pratikleşir. Dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktasından sonra çok kolaydır ve el alışır. Fakat yeni aileler için başta zor gibi gelebilir. Biz de bu yazımızda ‘Bebeğin altı nasıl temizlenir?’, ‘Temiz bez nasıl bağlanır?’ gibi soruları aydınlatmayı amaçladık.

  • Bebeğinizin altını değiştirmeye başlamadan önce yanınızda alt değiştirme örtüsü, bebek bezi, alkolsüz temizleme mendili ve pişik kremi olduğundan emin olun. Bez değiştirme süresinde bebeğin dikkatinin dağılması için sevdiği bir oyuncağı da bulundurabilirsiniz.
  • Gerekli her şeyin hazır olduğundan emin olduktan sonra alt açma örtüsünü serin. Bu örtü ifrazatının (dışkı ya da idrarın) dış ortama bulaşmasını engeller. Aynı zamanda bebeği dış ortamdan gelebilecek herhangi bir şeye karşı korur.
  • Bebeğin bacak bilekleri birleştirilerek yukarı kaldırılır. Alkolsüz ıslak mendil veya ıslak sabunlu temiz bir bez ile bebeğin genital bölgesi önden arkaya doğru temizlenir. Bu noktada aynı bez tekrar tekrar kullanılmaz, atılır. Bu şekilde özellikle kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonlarından kaçınılmış olunur. Oğlan çocuklarında ise dikkat edilmesi gereken genital kıvrımlarını iyice temizlendiğinden emin olmaktır. Özellikle oğlan çocuklarında kireçlenmeyi önlemek için genital organdaki deri kıvrımı arada geriye doğru iterek temizlenmesi gerekir.
  • Temizlik kısmı bittikten sonra, pişik kremi sürülmeli ve kremin sağlık kuruluşlarından tavsiyeli olmasına dikkat etmelisiniz. Krem yoksa zeytinyağını kızdırıp soğuttuktan sonra kullanabilirsiniz.
  • Yeni bez takarken, bezin bel ve göbek kısmına geldiğinden emin olun ve uzun kısımlarını içeriye doğru katlayın. Ayrıca bebeğin hareket kabiliyetini ve kan dolaşımını etkilememesi için çok sıkmadığınızdan emin olmalısınız. Bacak bölgesinde iki parmak bel bölgesinde bir parmak boşluk olacak şekilde sıkmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde tahrişi de önleyebilirsiniz. Yeni doğan bebekler ise göbek kordunu hala düşmemişse, bu kordonun bebek bezi dışında kalmasına dikkat ediniz.
  • Ve son olarak temiz bebek bezinin ön kısmını bebeğin bacaklarının arasından geçirip yan bantlarıyla bezi bağlayın. Bebek bezi sıklıkla kontrol edilip çok dolması beklenilmeden değiştirilmelidir. Özellikle kakalı bebek bezleri çok fazla tutulmamalıdır, öbür türlü bebek enfeksiyona açık halde gelir.

 

Bu yazı Eylül Karanfil tarafından hazırlanmıştır.