,

Çocuğunuzla Birlikte Nasıl Dijitalleşirsiniz

Çocuğunuzla Kurabileceğiniz Dijital İlişkiler

Çocuğunuzla Kurabileceğiniz Dijital İlişkiler

Biliyorsunuz ki gittikçe dijitalleşen bir dünyada yaşıyoruz ve çocuklarımız da böyle bir dünyaya doğuyor. Daha birkaç yıl öncesine kadar, çocuklar dijital teknolojiden daha uzak, sokakta ve evde oyuncakları ile evcilik, saklambaç gibi geleneksel oyunlar oynarken şimdilerde dünyaya gelen çocuklar ise ayakkabı bağcıklarını bağlamayı öğrenmeden önce teknoloji ile tanışıyorlar. 0-6 yaş arasında olan çocuklar dahi tablet ve akılı telefonu tanıyor ve kullanmak istiyorlar. Durum böyle olunca ebeveynler bu konuda endişelenebiliyor. Ama teknolojiden uzak çocuk büyütmek de modern çağda imkansızdır. Ayrıca çocuk gelişimi için, onları teknolojiden tamamen uzak yetiştirmek olumsuz etkiler yaratabilir. Dolayısıyla onları dijital dünyanın kötü etkilerinden uzak tutarak gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Hemen söyleyelim.

Dijital Kumbara Kullanın

Dijital dünyanın içine doğan çocuklar için dijital bir kumbara hesabı açmak, hem para birikimi için hem de biriktirdiği parayı sürekli takip ederek, kendi parasının hesabını yapmak onları eğlendirecek ve gelişimlerine katkıda bulunacaktır. Bazı bankaların çocuklar için geliştirdiği dijital kumbara uygulamaları siz ebeveynler için de yararlı olacaktır.
Dijital kumbara ile çocuğunuz hem kendi parasını nasıl kullanması gerektiğini daha iyi öğrenebilir hem de küçük yaşlardan itibaren kendi bütçesini oluşturabilecektir. Çocuk gelişimi için çok önemli olabilecek bu adımı küçük yaşlardan itibaren atmanız gerekiyor.

Çocuklar için dijital kumbara

Aile İçi Organizasyon Programı (Mobil Uygulamalar)

Artık her alanda insanlara yardımcı olan, onları eğlendiren ya da eğitici anlamda etkili olan birçok uygulama var. Teknoloji ilerledikçe bu uygulamaların yanında pek çok çocuk ve yetişkin oyunu da üretiliyor. Dijital yaşama doğar doğmaz uyum sağladıkları teknolojiyi sizin onlara bilinçli bir şekilde sunmanız daha güvenli ve faydalı olacaktır. Bu tarz uygulamaları ailecek indirip, çocuklarınızla herhangi bir organizasyon yapabilirsiniz. Alışveriş listelerini buradan yapabilir, çocuklarınız ile ortak takvimde planlar yaparak bu uygulamayı değerlendirebilirsiniz.

Bu uygulamalardan bir örnek vermek gerekirse ‘Picniic’i önerebiliriz. Bu uygulama ile ortak aile takvimi oluşturabilirsiniz. Tüm aile üyeleri için gerçek zamanlı konum izleme özelliği ile çocuklarınızdan her an haberdar olabilirsiniz. Aile üyelerinden biriyle ilgili etkinliklerde (doğum günü, yıldönümü vs) hatırlatıcı ve organizasyon oluşturabilirsiniz.

Aile İçin Uygulama Programı

Çocuk Takip Cihazları

Özellikle son günlerde yaşanılan çocuk kayıplarından sonra ebeveynler daha fazla endişeleniyor. Çocukların kaybolması veya kaçırılması olayları medyada gündeme geldikçe, çocuk takip cihazları gibi dijital ürünlerin kullanılması kaçınılmaz bir hale geldi.
Yuvaya ya da okula giden çocuklar her gün evden uzak oldukları için ebeveynler daima onlardan haber almak isterler. Okula ya da herhangi bir yere gidip gelirken bu akıllı cihazların çocuğunuzun yanında olması çocuk gelişimi için büyük önem taşıyor.Çocuğunuzla sürekli iletişim halinde olmak için üretilen akıllı cihazlar sayesinde içiniz daha rahat olacaktır.
Çocuk takip cihazları genellikle saat şeklinde satılıyor. İçinde bulunan GPS, sim kartı, konuşma özellikleri ile çocuklarınıza her an ulaşmanız daha kolay olacaktır. Bu cihazlar ile çocuğunuzun o an nerede olduğunu harita üzerinden görebilir, kimlerle konuşacağına karar verebilirsiniz. Ayrıca çocuğunuz belirlediğiniz alandan dışarı çıktığında haberiniz olabilir.
Dijital teknolojilerin size ve çocuklarınıza sağladığı bu gelişmeleri yerinde bir kullanımla hayatınızı kolaylaştırabilir daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

Çocuklu Dünya Çocuk Takip Cihazı

Dijital Oyunların Dünyasına Beraber Dalın

Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki; çoğu zaman çocukların ellerindeki akıllı telefonlarla oynadıkları oyunları ebeveynler çözemiyor. Genel olarak 3-4 yaşında sonra günde bir saat civarı oyun, kabul edilebilir bir süre. Fakat daha önemlisi, çocukların bilgisayar başında geçirdikleri süreyi nasıl ve hangi etkinliklerle değerlendirdikleri.

Ebeveynler genellikle çocukların, oyunlarına anne ve babalarının karışmamalarını istediğini varsayarlar. Aslında çocukların çoğu, oynadıkları oyunlar hakkında paylaşımda bulunmaya, oyunu ve sevdiği yanlarını, oyundaki başarılarını anlatmaya son derece isteklidir. Çocuğunuzla, oynadığı oyun ya da oyunlar hakkında söyleşebilirsiniz. “Şimdi hangi seviyedesin?”, “Niye oraya gidiyorsun?”, “En sevdiğin karakter hangisi?” gibi sorularla, onun oyun dünyasına dâhil olmayı deneyebilirsiniz.

Bu şekilde bir iletişim kurarak birbirinizden çok şey öğreneceğiniz görebilirsiniz. Dijital oyunların ikiniz için de sağladığı fırsatları fark edip yerinde kullanarak bunları yapabilirsiniz.
Haydi minik bir öneri de verelim:
Çocuklarınız ve kendiniz için eğlenceli bir gelenek yaratabilirsiniz. Hafta içerisinde herhangi bir zaman dilimini ‘aile oyun günü’ ne dönüştürebilirsiniz. Doğru oyunu oynamak aile içi iletişimi güçlendirecektir. Birlikte oyun oynamak, tüm aileye daha farklı bir iletişim alanı sağlayacaktır.

dijital oyun dünyası

Ödev Uygulamaları İle Sorumluluklarını Dijitale Dökün

Özellikle okul çağındaki çocuklar için anne ve babalar ödev uygulamalarından birini indirebilir. Çocuğunuz ekranın başına geçtiği zaman okul programını, ödev notlarını ya da ders programını not edebilir. Kendi başına kullanabileceği bu uygulamalarda sesli notlar oluşturabilir, ders notlarını tutabilir ya da hatırlatıcı kurabilir.

İndireceğiniz ödev uygulamaları ile çocuğunuzun yaptığı ya da yapacağı şeyleri daha düzenli bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, kullanım hakkını ona vererek, sorumluluk duygusunu geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

dijital ödev uygulamaları