Prematüre Bebek Annelerine Nasıl Davranmalıyız?

küçük prematüre bebek

Şimdi hep birlikte hamile olduğunuzu ve miniğinizi kucağınıza almak için heyecanlı bir bekleyiş içinde olduğunuzu varsayalım. Bebeğiniz için isim seçme telaşınız olduğunu, onun odası için aldığınız her eşyanın sizde büyük mutluluk yarattığını da düşünelim. Peki ya her şey bu kadar güzel giderken; bebeğiniz beklenmedik bir zamanda prematüre olarak doğarsa ne olacak?

Prematüre Bebek Nedir?


Hemen hemen her annenin bildiğine emin olduğumuz bu kavramı tanımlayarak konuya giriş yapmamız oldukça mantıklı olacaktır. Normal olarak 40 ve 42 hafta arasında seyreden hamileliğin 37 haftadan önce sonlanmasıyla doğan bebeklere prematüre bebek denmektedir. Doğdukları an kuvözle tanışan bu bebekler esasen minik kahramanlardır ve dünyanın bir mücadele alanı olduğunu daha çok minikken öğrenirler. Her ne kadar 37 haftadan önce doğan bebekler prematüre bebek olarak adlandırılsa da; en erken doğan ve yaşayan bebeğin 21 haftalık olduğu tespit edilmiştir. Kısacası prematüre bebeklerin dünyaya ne kadar küçük geldiği değil, ebeveynleriyle birlikte nasıl mücadele ettikleri onların savaşında önemlidir.
Bugün bu yazıda; prematüre bebeklerden çok prematüre bebek annelerinin üzerinde duracağız. Çünkü prematüre bebek anneleri için de bebeklerinin verdiği mücadeleyi izlemek çok zor. Ayrıca toplum olarak bu annelere karşı yapılan birkaç yanlış davranış biçimi söz konusu. Yazımızda bir de bu davranışlara değineceğiz.

Prematüre Bebek Annesi Olmak


Prematüre bebek annelerinin doğum yaptıktan sonraki süreçte psikolojik olarak çok zorlandığını söylemek mümkündür. Çünkü onlar dünyaya anne karnında gelişimini sağlayan bir bebek getiremedikleri için kendilerini başarısız bulma eğilimindedir. Ayrıca uzun süre bekledikleri bebeklerinin kendi kucaklarından önce kuvöze gitmesi de onları çok üzer. Prematüre bebek gelişimi açısından en değerli etmen; şüphesiz anne sütüdür. Çünkü anne sütlerinin içerikleri bebeklerinin ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir ve prematüre bebek annelerinin sütü gelişimini tamamlamayan çocuklarının ihtiyaçlarını giderecek kadar mucizevidir. Fakat morali bozuk olan annenin bir süre sonra sütünün kesilmesi ve bu annelerin çocuklarına yararlı olamadığını hissetmeye başlaması da onları yıkıma uğratır. Bir de prematüre bebek annelerini çevrelerindeki kişilerin yersiz davranışları etkilemektedir.

Prematüre bebek ve annesi

Prematüre Bebek Annelerine Nasıl Davranılmalı?

Babalara Önerimiz


• Prematüre doğum sonucu doğmuş bebeğinizin eşiniz kadar sizi de üzdüğünü biliyoruz fakat o kendini suçlu hissetme eğilimiyle de baş ettiği için büyük olasılıkla sizden biraz daha kötü durumda. Eşinizi bu zorlu süreçte bir an olsun yalnız bırakmayın ve bir an olsun yanlış anlaşılmalara mahal verecek ifadeler kullanmayın. Biliyoruz bu süreç sizin için de çok zorlayıcı fakat her şeyin düzeldiği ve bebeğinizi de alarak eve döndüğünüz o anı hayal ederek sabredin.

Prematüre Bebek Annesi Tanıdığı Olanlara Önerimiz


Sakın “Senin bir suçun yok.” minvalinde konuşmalar yapmayın: Çünkü ona bu tarz bir söylemde bulunmanız onu avutmaya çalıştığınız anlamına gelmektedir ve onu avutmanız da ona acıdığınızı belirtmektedir. Çocuğuyla ilgili zor dönem geçiren bir annenin savaşında bir de bu tarz bir söylemle baş edecek güç var mıdır? Siz düşünün.
Lafı sürekli anne sütüne getirmeyin: Çünkü büyük olasılıkla karşınızdaki anne çok üzgün olduğu için anne sütüyle ilgili zorluklar yaşıyordur. Sütten kesildiği ve bu sebeple hayata küstüğü zamanlar olan bir annenin sizin anne sütüyle ilgili yaptığınız yorumları içtenlikle dinlemesini beklemeyin.

Prematüre bebek için en önemli formül anne sütüdür.


Hamileliği sırasında bir yanlış mı yaptığını asla sormayın: Zaten kendini başarısız olarak addettiği için acı çeken bir kadınla karşı karşıyasınız. Bir de ona bu minvalde sorular sorarak onun kendini daha da suçlu hissetmesine sebep olmayın. Ayrıca eğer prematüre bebek annesi kendini kötü hissederse sütten kesileceğini ve bu durumun da prematüre bebek gelişimi açısından büyük tehlike arz edeceğini unutmayın.
Bebeğin küçüklüğünü vurgulamayın: Sürekli lafı bebeğin ne kadar küçük olduğuna getirmeyin. Normal bir durumda bile bilinen bir gerçeği herkesten duymak oldukça kötüyken bir de hassas bir durumda olan anneyi üzen bu durumu sürekli yüzüne vurmayın.
Prematüre bebek bakımına dair öneriler vermeyin: Eğer prematüre bir bebeğiniz olmadıysa karşınızdaki kişiye prematüre bebek bakımıyla ilgili öneriler vermeyin. Bilmediğiniz, deneyimlemediğiniz bir duruma dair dediğiniz her şey karşınızdaki kişiyi sadece kızdıracaktır. Ayrıca bu hassas konuya dair verdiğiniz öneriler prematüre bebek annesi tarafından sizin onu yetersiz bulduğunuz gibi de algılanabilir.

Bebek bakımı ürünleri


Doktoru eleştirmeyin: Prematüre bebek annesine “Acaba doktoru değiştirmeyi mi düşünsen?” tarzı bir soru sormayı aklınızdan geçirmeyin. Çünkü bu soruyu sorarken aslında doktoru değil, minik kahramanın gelişimini eleştiriyorsunuz. Bunun farkına varan annenin morali bozulacaktır.
Daha gençsin cümlesini unutun: Prematüre bebek annesine “Daha gençsin.” derken ona yine çocuk sahibi olabileceğini ima ettiğinizi anlamak inanın da çok zor değil. Fakat karşınızdaki kişinin zaten bir çocuğu var ve siz bu sözlerle onun varlığını yok sayıyorsunuz. Hangi anne çocuğunun yok sayılmasına göz yumabilir ki?
Görüldüğü üzere zaten çok üzgün ve hassas olan bir prematüre bebek annesinin yanındaki hemen hemen tüm davranışlarınıza dikkat etmelisiniz. Siz yukarıda bahsettiğimiz minvalde davranışlarda bulunursanız, karşınızdaki kişi sizin kalbinizi kırabilir. Ve onun psikolojisi düşünüldüğünde oldukça haklıdır da…
Eğer ilk kez bebek ziyaretine gidecekseniz; annenin ve bebeğin daha iyi hissetmesi için dikkat etmeniz gereken her şeye “Bebek Ziyaretine Gidecek Olanlara Tavsiyeler yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Son Olarak: Erken Anneler Günü


Anneler Günü bilindiği üzere her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününde kutlanır. Prematüre bebek anneleri ise bugünü bebeklerinden ilham alarak daha erken kutlamaktadır. Her yıl mayısın ilk pazarı prematüre bebek annelerinin Anneler Günü’dür.

Erken Anneler Günü her yıl mayıs ayının ilk pazar günüdür.