Sonbahar’da Bebekler Nasıl Giydirilmelidir?

pamuklu bebek kıyafetleri

Eylül ayının sonuna doğru yaklaşmamıza rağmen hâlâ sıcaklar hüküm sürse de havaların düşen ısısı iyiden iyiye kendisini hissettirmeye başladı. Özellikle akşamları serinleyen havalar ‘ne giyileceği’ konusunda kafalarda bir karışıklık yaratmış durumda. Büyükler için bu büyük bir sorun olmasa da aslında bebekler yani bebekli aileler için büyük bir sorun. Çünkü bebeklerin ve yeni doğanların mevsimler arası sıcaklık farklarına alışma döneminde olmalarından dolayı uzmanlar tarafından giysi seçiminde hassas olunması gerektiği ebeveynlere sık sık anlatılıyor.

Peki, sonbaharda bebek nasıl giydirilmeli? Sonbahar ayında bebek kıyafetlerinde tercih nasıl olmalı? Bebek kıyafeti alırken dikkat edilmesi gereken hususların başında öncelikle sıcaklardan ziyade kalitesi gelir. Burada kalitede derken asıl kasıt pahalı olması değil; bebeğin tenine uygun, kimyasal maddeler içermeyen %100 pamuklu ürünler olmasıdır. Yani alınacak kıyafetin bebeği hem üşütmeyecek hem de terletmeyecek yapıda olması gerekir. Özellikle babaanneler ve anneanneler sürekli bebeğin üşüdüğünü düşünür ve torunlarına sürekli kalın kıyafetler giydirilmesini öğütlerler.

Peki bebeğinizin sıcağı sevdiğine emin misiniz? Evet! Bebek kıyafetleri seçiminde bebeğin tercihleri ve istekleri de önemlidir. Her ne kadar korumacı yaklaşılsa da bebeğin kendine has bir biyolojik yapısı vardır. Bebek bakımında en sık yapılan hataların başında da bebeği çok sıkı ve sıcak giydirmek gelir. Bu hareket her ne kadar iyi niyetli yapılmış olsa da mevsimsel özelliklere uygun giydirilmeyen bebekler hasta olabiliyorlar. Üşüyecekleri konusunda paniğe ya da korkuya kapılıp bebeği sıkıp sarmalamak terlemesine ve terlediği zaman ise hasta olmasını kolaylaştıracak unsurlar barındırmasına sebep olur. Bu hususta ailelerin unutmaması gereken ilk kural her zaman bebeği mevsime uygun giydirmek’tir! Yani bebek hem üşümeyecek hem de terlemeyecektir! Bunu en iyi sağlayan kıyafetlerin özellikleri ise pamuklu olmaları…

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları bebeklerde pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesini içerisinde naylon olan kıyafetlerin bebek giyiminde kullanılmaması gerektiğini söylüyorlar. Aksi halde bebekler soğuk algınlığı, bronşit gibi hastalıklara yakalanabiliyorlar. Ayrıca sonbahar ayında bebeklerin (balkon dahil) dışarı çıkarılması durumda her ihtimaline karşı ebeveynlerin yanında mutlaka hırka veya yelek tarzı kıyafetler bulundurması gerekiyor. Erkek bebek giyim veya kız bebek giyim olsun, sonbahar ayında bebeğe giydirilecek kıyafetler arasında başlık, eldivenler ve çoraplar ilk sırada yer alır. Bebeğinizi dışarı çıkarırken özellikle öğleden sonra hava ısısı daha çok düşeceği için anne ve babaların bebek için bu parçaları yanlarında bulundurması faydalı olacaktır. Ancak bebeğe kalın çorapları ve deri ayakkabıları giydirmek uzmanlar tarafından yine tavsiye edilmeyen bir diğer unsurdur. Çünkü bu tür detaylar bebeğin daha çabuk terlemesine neden olur.