Yürüteç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birçok ebeveyn bebeğinin hızlı büyüme belirtileri göstermeye başlamasıyla birlikte, onun ilk adımlarını attığını görmek için sabırsızlanıyor. Yürümek, bebeğin bağımsızlaşmaya başladığı bir dönem olduğu için hem bebeğin hem de anne-babanın hayatında oldukça önemli gelişmelerden biri. Bu sebeple de birçok ebeveyn bebeğine yardımcı olabilmek için ve hızlı yürümeyi öğrenmelerine yardımcı olduğunu düşündükleri için yürüteç alıyor.

İlk zamanlarda bebek yürüteçlerinin bebeklerin yürüme ile ilgili motor becerilerini geliştirdiği düşünülmüştür. Ancak daha sonra yapılan araştırmalar, bebekler için faydalı olduklarına dair iddiaların tamamen doğru olmadığını gösteriyor. Bu araştırmalar doğrultusunda da birçok uzman yürüteçlerin aslında normal gelişim için zararlı olduğunu belirtiyor. Yuvarlanma, emekleme, ayakta durma ve yürüme gibi egzersizler bir bebeğe kendini nasıl dengeleyeceğini öğretir. Fakat bebek yürüteç kullanmaya başladığında bebeğin yürüteçte kendini dengelemesi gerekmez. Bebek ister yana ister öne eğilsin, yürüteç onun düşmesini engeller. Bu sebeple de bebeğin kendini dengelemeyi öğrenmesi güçleşir.

Yürüteçlerin Zararları Nelerdir?

  • Yürüteç kullanan bebekler, yürüme veya emekleme aşamalarına diğerlerine göre daha geç ulaşabilirler.
  • Bebekler, gelişimleri için önem arz eden yuvarlanma-oturma-emekleme-yürüme rutinini izlemelidir. Bu tür egzersizler, bebeklerin ayakta durması veya yürümesi için gereken tüm kasları güçlendirmeye yardımcı olur. Fakat yürüteç bebeğinizin bunu yapmasını engelleyebilir ve bebeğin normal gelişimini sekteye uğratabilir.
  • Yürüteçteki bebekler emekleyen bebeklerin ulaşamayacağı yerlere ulaşabilir bu durum bebek güvenliği için tehlikeli olabilir.
  • Yürüteçlerin üretiminde kullanılan malzemeler bebeğinizin ayak parmaklarının yaralanmasına sebep olabilir.

Yürüteçlerin Faydaları Nelerdir?

  • Yürüteçler bebeği meşgul tutarlar ve onlar için bir eğlence kaynağıdır. Bebek yürüteçlerinin çoğu, yürümeye başlayan bebeklerin ilgi duyabileceği objelerle birlikte gelir. Yürüteçteki objeler, objelerin renkleri ve sesleri bu aracı onlar için ilgi çekici yapar.
  • Bebeğinizin bilişsel sürecini uyarır. Bunun nedeni, yerleşik oyuncakların farklı renk ve şekillerde olmasıdır. Yürümeye başlayan bebek, çeşitli unsurların ne olduğunu anlamaya çalışmak için çok zaman harcayacaktır.
  • Bebeği yürümeye teşvik eder. Yürüteç tarafından desteklendiğinden, bir çocuğu yürüteç içinde hareket ettirmek daha kolaydır.
  • Bebekler bir tür bağımsızlık deneyimi yaşadıklarından ötürü özgürlük algıları gelişir.

Gördüğümüz gibi, bebek yürüteçlerinin kendi artıları ve eksileri vardır ve bu sebeple de birçok ebeveyn tarafından “bebek yürüteçleri güvenli midir?” sorusu sıklıkla gündeme gelmektedir. Dikkatli bir ebeveyn olarak, dezavantajların önüne geçilebilmesi için dikkatli olmanız gerekir. Sonuçta, bu tür nesnelerin kullanılması nedeniyle bebeğin gelişiminin engellenmediğinden emin olmak ebeveynin sorumluluğundadır.

Bebek yürüteç ile gelen riskler bebeğinize olan faydalarından daha büyük gibi görünse de, almaya karar verirseniz…

Yürüteçler İçin Güvenlik Önerileri:

  • Daima bebeğinizin yanında durun ve saniyeler içinde tehlikeli yerlere hareket edebileceğinin farkında olun.
  • Yürüteçin yalnızca düz bir yüzeyde kullanılabileceğinden, basamaklara veya merdivenlere erişimi engellendiğinden emin olun.
  • Yalnızca “bebek korumalı” bir alanda kullanın. Bu, bebeğinizin elektrik kabloları, sıcak içecekler, temizlik kimyasalları, yangınlar, ısıtıcılar, havuzlar veya tuvaletler gibi tehlikeli nesnelere hareket edemeyeceği veya ulaşamayacağı anlamına gelir.
  • İstediğiniz zaman hareket etmesini engelleyen kilitli ve fren mekanizmalı bir yürüteç seçin.
  • Bebeğiniz oturmadan önce veya bebeğiniz yürümeye başladıktan sonra yürüteç kullanmayın.
  • Bebeğinizi 15 dakikadan fazla yürüteçte tutmayın.

Bebeğinizin Yürüteç Kullanmaya Başlaması İçin Uygun Zaman Nedir?

Bebeğin yürüteç kullanmasında asıl dikkat edilmesi gereken durum hangi yaşta olduğu değildir. Asıl önemli olan bebeğinizin kas gelişiminin ve boyunun yürüteç kullanmak için uygun olmasıdır. Bu bilgilerin yanı sıra yürüteçler genellikle 4-16 aylık bebekler için tasarlanır.

Yürüteç Marka Tavsiyeleri

BabyHope Yürüteç

babyhope yürüteç

Bebeğinizin 6. ayından başlayarak, 12 kg olana kadar rahatlıkla kullanabileceğiniz bir ürün. Bu ürünün üretiminde kullanılan plastik malzemenin oldukça kaliteli olduğunu belirten kullanıcılar aynı zaman da renklerin capcanlı olduğunu da belirtmiş. Yürütecin yüksekliği kademeli olarak ayarlanabiliyor. Aynı zaman da ebeveynlerin de desteklemesi için ürünün arkasında bir itme barı bulunuyor. Ürünün tekerleklerinin malzemesi silikon olduğundan rahatça kullanılabilmekte. Bu yürütecin fiyatı ise ortalamak olarak 160 TL.

Sunny Baby Yürüteç

Sunny Baby Yürüteç

Bebeğinizin 6. ayından itibaren güvenle kullanabileceğiniz bu yürüteç 12 kg ağırlığa kadar taşıma kapasitesine sahip. Yürütecin farklı oyuncakların bulunduğu bir ön barı var. Kolaylıkla katlanıp kapatılabilen bu yürüteç oturma şiltesine sahip olduğundan oldukça konforlu bir ürün. Aynı zamanda ürünün 2 tane hareket sabitleyicisi bulunuyor. Bu yürütecin fiyatı ise ortalama olarak 200 TL.

Fisher Price Yürüteç

Fisher Price Yürüteç

 

Bebeğinizin 6.ayından itibaren gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bu yürüteçte bulunan aktivite bölümü sayesinde bebeğinizin birçok bilişsel becerisi desteklenmiş oluyor. Bu aktivite bölümünde bebeğinizin ilgisini çekebilecek basıldığında melodiler çalan ışıklı düğmeler, dönen bir oyuncak top ve kitap bulunuyor. Bu yürütecin fiyatı ise ortalama olarak 220 TL.

Kiwi Yürüteç

Kiwi Yürüteç

Kademeli olarak ayarlanabilen yükseklik ayarı olan bu yürütecin arka kısmında tutma barı bulunuyor. Yürütecin ön panelinde bulunun aktivite bölümünde piyano, çıngırak ve abaküs bulunuyor. Bu bölüm yürüteçten çıkarılıp ayrı olarak kullanılabiliyor ve çıkarılınca yürüteç mama tepsisine dönüşüyor. Yürütecin sırt kısmında bulunan bel desteği sayesinde bebeğinizin kafasının arkaya düşme riski ortadan kalkıyor. Manevra kabiliyeti fazlasıyla gelişmiş olan bu yürütecin yanlarında bulunan stoperler yardımıyla ürünü istediğinizde sabitleyebiliyorsunuz. Bebeğinizi sallamak istediğinizde ise yürüteçte bulunan sallama aparatlarını açıp yürüteci sallanabilecek şekle getirebiliyorsunuz. Bu yürütecin fiyatı ise ortalama olarak 225 TL.

Chicco Yürüteç

Chicco İlk Adımlar Yürüteç

 

Chicco Mutlu Alışveriş İlk Adımlar yürütecin dört farklı özelliği var. Yürüme yardımcısı özelliğiyle birlikte ürünün tekerleri bebeğe eşlik ederek sağlam adımlar atmasına yardımcı oluyor. Alışveriş arabası özelliği ise bebeğinizin alışverişe gitmiş gibi oyun oynamasını sağlayarak imitasyon becerilerini geliştiriyor. Bultak kovası özelliği, bebeğinizin el becerilerini geliştirmesine katkıda bulunuyor. Çift dilli barkod okuyucu özelliği ise nesneleri ve renkleri hem İngilizce hem de Türkçe dillerinde okuyarak, bebeğinizin dil gelişimine katkıda bulunuyor. Diğer yürüteç modellerine göre fiyatı ortalamanın üstünde olan bu yürütecin fiyatı ise ortalama olarak 620 TL.

 

Bu yazı Narut Gez tarafından hazırlanmıştır.