Doğum Sonrası İkramlıkları

Bebek doğum ikramlıkları, doğum sonrası bebeği görmek ve aileyi ziyaret etmek için gelen misafirlere hazırlanır. Doğum tarihi belli olan anne adayları için her şey az çok planlı olsa da normal doğum yapacak anne adayları için yapılacak planlar istedikleri gibi gitmeyebilir çünkü doğumun ne zaman gerçekleşeceği belli değildir.

İkramlıklar için bir organizasyon şirketiyle anlaşmak da bir seçenek olsa da evde hazırlayabileceğiniz birçok lezzetli doğum ikramlığı vardır.  Doğum sonrası ikramları denince ilk akla gelen lohusa şerbetidir. Lohusa şerbeti çok eski zamanlardan bu yana bir gelenek olarak devam etmiş, hem anne sütünü arttırması için anneye hem de ziyarete gelen misafirlere ikram edilir. Lohusa şerbetinin sunumu içinse şık bir karaf ve özel kadehler kullanabilirsiniz. Doğum sonrası ikramlıklarının olmazsa olmaz bir diğer ürünü ise bebek şekeri ve çikolatasıdır. Ambalajlarına bebek figürleri veya bebeğinizin isminin, doğum tarihinin bulunduğu stickerlar yapıştırdığınız süslü şeker ve çikolatalar misafirler için oldukça şık bir ikramlıklardır. Bu ikramlıklara benzer olarak yine bebeğinizin ismi ve doğum tarihine özel şeker hamuruyla süslenmiş minik kurabiyeler ikram edebilirsiniz. Bunların yanı sıra renkli cupcakeler, makaronlar, kanepeler, mini kekler ve sandvçiler de doğum sonrası ikramlıkları arasında en çok tercih edilen ikramlıklardandır. İkramlıkların yanı sıra misaflere küçük hediyelikler de verilebilir. Yine bebeğinizin ismine veya doğum tarihine özel hazırlanmış magnetler, minik süsler ve biblolar gibi bütçenize uygun hediyeler dağıtabilirsiniz.

Hastanede İkram Edilebilecek İkramlıklar

doğum sonrası hastanede ikram edilebilecek ikramlıklar

Geleneksel bir içecek olarak bahsettiğimiz lohusa şerbetini hem hastanede hem de evde gönül rahatlığıyla misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Yaz aylarında soğuk, kış aylarında ise sıcak olarak sunabileceğiniz bir şerbet olan lohusa şerbetleri ikramlık listelerinin başında gelir.  Hastanede sunabileceğiniz ikramlıklar şöyledir;

  • Lohusa şerbeti
  • Çikolata
  • Cupcake
  • Lokum
  • Süslü şekerler
  • Süslü kurabiyeler
  • Meyve suları, limonata
  • Bebeğinizin ismine veya doğum tarihine özel olarak hazırlatabileceğiniz etiketli su şişeleri su şişeleri

 Listede bulunan ikramlıkların sunumu içinse; karaf, şık şerbet kadehleri, bebek objeli servis tabakları ve sepetleri işinize yarayabilir.

Evde İkram Edilebilecek İkramlıklar

doğum sonrası evde ikram edilebilecekler                doğum sonrasında evde ikram edilebilecek ikramlıklar

Doğumunuzdan sonra hastaneye ziyarete gelemeyen misafirler ise bebek görmeye evinize gelebilirler. Bu noktada ise hastane ikramlıklarının yanı sıra evde misafirlerinize neler ikram edebileceğiniz devreye girer. Genelde ev ziyareti hastane ziyaretinden daha uzun sürdüğünden misafirlerinize sunacağınız ikramlıklarınız da biraz daha farklı olur. Evinize gelen misafirlerinize eğer varsa önceden hazırladığınız poğaça, kek, börek veya zeytinyağlılar gibi ikramlıklar bu aşamada size büyük kolaylık sağlayabilir. Eve gelen misafirleriniz için hazırlayabileceğiniz diğer ikramlıklar için liste şu şekildedir;

  • Lohusa serbeti,
  • Çay,
  • Sütlü kahve,
  • Börek,
  • Kek,
  • Kurabiye,
  • Poğaça,
  • Zeytinyağlı dolma
  • Lokum

İkramlık Hazırlıkları İçin Öneriler

  • Lohusa şerbetini evde hazırlayın.

Evde de hastanede de misafirlerinize ikram edebileceğiniz lohusa şerbetini internetti birçok tariften yararlanarak evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Şerbetin içine katkı maddesi girmeyeceğinden anne için de oldukça yararlı olacaktır.

  • İkramlıklarınızı evde hazırlayın.

Eğer mümkünse ikramlıklarınızın ev yapımı olması çok daha faydalıdır. Özellikle eve gelecek misafirleriniz için poğaça, kek, börek tarzı ikramlıkları önceden hazırlayıp buzlukta bekletmeniz size büyük kolaylık sağlayacaktır.

  • Bebek şekerleri ve kurabiyelerinizi kendiniz yapın.

Çeşitli organizasyon şirketlerinden de temin edebileceğiniz şekerler, çikolatalar ve kurabiyeleri, tariflerden yararlanarak kendiniz de evde rahatlıkla yapabilirsiniz. Dışarıdan istediğiniz renkte alabileceğiniz renkli şekerleri şık sunumluklara veya renkli bir tülün içine koyabilir, sunumunuzu çeşitli bebek objeleriyle süsleyip çok şık bir sunum elde edebilirsiniz.

Misafirler için Hediyelikler

doğum sonrası misafirler için hediyelikler

Doğum sonrası ziyarete gelen misafirlere ikram edebileceğiniz ikramlıkların yanı sıra çeşitli hediyelikler de dağıtabilirsiniz. Bu hediyelikleri hem hastaneye gelen hem de evinize gelen misafirlerinize gönül rahatlığıyla dağıtabilirsiniz. Birbirinden farklı ve yaratıcı hediyelik önerileri;

Magnet

Özellikle buzdolabının üzerine kolaylıkla yapıştırılabilen magnetler bu tarz durumlarda en çok tercih edilen hediyeliklerden biri.  Üzerinde bebek figürlerinin bulunduğu renkli, şık ve yaratıcı magnetleri misafirlerinize gönül rahatlığıyla dağılabilirsiniz. Aynı zamanda magnetlerin üzerine bebeğinizin ismini veya doğum tarihini de yazdırarak bu hediyelik eşyanızı özelleştirebilirsiniz.

Kokulu Taş veya Sabun

Yasemin, lavanta veya limon gibi aklınıza gelebilecek farklı esanslara sahip kokulu taşlar ve sabunlar doğum sonrası hediyelikleri için en çok tercih edilenlerin arasında yer almaktadır. Çeşitli bebek figürleri kullanılarak tasarlanan bu kokulu taşlar renkli tüllere sarılarak hazırlanabilir. Aynı şekilde kokulu sabunlar da asetat kutularına konularak renkli tüllerle ve kurdelelerle süslenebilir. Bu taş ve sabunların üzerine küçük desenli kartlar da yapıştırılabilir.

Kolonya Şişesi

Bebeğinizin cinsiyetine göre de seçebileceğiniz renkli kolonyalarla doldurulmuş minik şişelerin üzerine bebeğinizin isminin veya doğum tarihinin bulunduğu stickerler yapıştırıp renklendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra renkli tüller ve kurdeleler kullanarak şişenizi süsleyebilirsiniz.

Mum Kavanozu

Hediyelik eşyalar arasında en çok tercih edilen hediyelerinden bir diğeri ise cam kavanoz mumluklardır. Cam kavanoz mumlukları dilediğiniz renkte süslemeler ve kurdeleler de bebeğinize göre özelleştirip çok şık hediyelikler haline getirebilirsiniz. Farklı kokulardan da yaptırabileceğiniz bu mumlar normal mumdan da jel mumdan da tasarlanabilir.

Bu yazı Narut Gez tarafından hazırlanmıştır.