Bebek Eşya Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzdeki ebeveynler eşya seçimi yaparken güvenlik yerine eşyaların estetiğine, nasıl durduğuna bakabiliyor ve gereksiz aksesuar kullanabiliyor fakat bebeğiniz için en önemlisi onun güvenliğini sağlamak ve kaza risklerini en düşüğe indirmektir. Bu yüzden satın aldığınız veya size verilen bebek ve kreş ürünlerindeki güvenlik özelliklerini kontrol edin. Evinizin çevresinde bu ürünleri güvensiz hale getirebilecek tehlikeleri bulun ve ortadan kaldırın.

Beşik

beşik

Beşiği monte ederken ve kullanırken her zaman talimatları dikkatli bir şekilde izleyin. Beşiği ısıtıcılardan, elektrik prizlerinden, pencerelerden veya perde ve kör kablolardan uzağa yerleştirin. Kordonlar boğulma tehlikesi oluşturur. Bebekler veya küçük çocuklar için asla elektrikli battaniye veya sıcak su torbası kullanmayın. Eşyanın karyolaya düşme tehlikesi olduğundan beşiğin yakınına resim veya ayna gibi şeyler asmayın. İki yaşından küçük çocuklar için U veya V şeklinde yastıklar kullanmayın. İki yaşından küçük çocuklar için hiç yastık kullanmamak daha güvenlidir. Çocuğunuzun boğulmasına neden olabilecek küçük nesneleri karyolaya veya ulaşabileceği yerlere koymayın. Çocuğunuz ayağa kalkabildiğinde tırmanmalarına yardım olabilecek şeyleri (büyük oyuncaklar gibi) karyoladan çıkarın. Karyolada dört tekerlek olduğundan ve bir çiftinin frenli olduğundan emin olun. Sadece karyolaya tam oturan sert bir şilte kullanın. Ölümcül uyku kazalarıyla ilişkilendirildiği için bebek karyolası tamponları, yumuşak yataklar veya ekstra şilteler kullanmayın.

Bebek Arabaları

bebek arabası

Bebek arabaları ve bebek arabaları rahatça hareket edecek şekilde tasarlanmıştır. Hareket halindeyken kemerini takın ve bebek arabası hareketsizken frenini kullanın. Kısa yolculuklar için bile her zaman tam beş noktalı emniyet kemeri kullanın.

Mama Sandalyesi

Mama sandalyesi, genellikle altı ila sekiz aylıkken tek başına dik oturabilen bebekler için uygundur. Mama sandalyesi alırken masanın kolayca sallanmayan sağlam ve dengeli bir tasarımı ve bebek tarafından hareket ettirilemeyecek bir tepsisi olduğuna dikkat edin. Masadan düşmelerini önlemek için bebeğinizi her zaman beş noktalı vücut kemerine takmayı unutmayın. Mama sandalyesini cihaz kablolarından, perde kablolarından ve çocuğunuzun tutabileceği her şeyden uzak tutun. Mutfak kaza risklerini önlemek için mutfak tezgahlarından ve set üstü ocaklardan en az bir metre uzakta tutun.

Değişim Masası

Bir değişim masası sağlam, çocuk emniyet kemerli ve devrilmeyi önlemek amaçlı yüksek kenarlı olmalıdır. Masada bebeğinizin el ve ayak parmaklarına zarar verebilecek boşluklar olmamalıdır. Bebeğinizi değiştirmek için ihtiyacınız olan her şeyi hazır bulundurun. Bebeği asla değişim masasında yalnız bırakmayın.

Oyun Alanları

bebek oyun alanı

Portatif oyun alanları, küçük çocukları kısa bir süre boyunca meşgul etmek için kullanılabilir. Yaklaşık dokuz aylık çocuklar kendilerini ayağa çekebilirler, bu nedenle oyun alanının sağlam olduğundan emin olun. Tüm katlanır parçaların güvenli bir şekilde kilitlenen mandalları olduğundan ve bu mandalların kullanımdan önce güvenli bir şekilde kilitlendiğinden emin olun. Eğer bebeğiniz mandalları açabilecek yaşa geldiyse oyun alanını kullanmayı bırakın.

Bebek Yürüteçleri

Bebek yürüteçleri devrilirse çocuklar kafa yaralanmaları ve kırık gibi ciddi yaralanmalara maruz kalabilirler. Yürüteçlerde en sık görülen ve en ciddi yaralanma kafa yaralanmalarıdır. Yürüteçler bebeklerin yürümeyi öğrenmelerine yardımcı olmaz ve tersine normal gelişime mani olabilir. Bebekler, yürüteçlerin yönü ve hızı üzerinde çok az kontrole sahiptir ve dengesini kolayca bozabilir. Çocuk uzmanları, bebek yürüteçlerine oranla güvenli oyun alanlarını önermektedir.

Oyuncak Kutuları

Bir çocuk bir oyuncak kutusunun kapağını açma gücüne sahip olabilir ama onu tutamaya gücü yetmeyebilir. Bu sebeple ağır bir kapak aniden kapanırsa çocuklar yaralanabilir. En çok iki yaşından küçük çocuklar bu risk altındadır. Yavaş kapanan kapaklı oyun kutularını seçip parmak sıkışmalarını önleyebilir ya da kapaksız bir oyuncak kutusu satın alabilirsiniz.

Oyuncak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuğunuza oyuncak alırken oyuncağın kırılmaya dayanıklı olması, çocuk tarafından yutulabilecek küçük parçaları olmaması, sivri uçlarının olmaması ve çocuğun oyuncaktan kolayca çıkarabileceği parçaların olmaması gerektiğine göz önüne almalısınız. Oyuncak boyalı ise çocuğum cildine ve sağlığına zarar vermeyecek, kurşun içermeyen boya kullanıldığına dikkat edin. Eğer alacağınız oyuncak pil ile çalışıyorsa, pil kapağının sadece tornavidayla açılabileceğinden emin olun. Sürekli temizlenmesi gerektiği için pelüş oyuncak alacaksanız yıkanılabilir olmasına dikkat edin.

 

 

Bu yazı Azra Su Akbaş tarafından yazılmıştır.