Çocukları Uyutmak İçin Uyku Eğitimi Metotları | Çocuklu Dünya
 
Uyku Eğitimi

Bebekleri Uyutmak İçin 4 Farklı Uyku Eğitimi Metodu

Tarih: 2 Haziran 2021 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Bebekleri Uyutmak İçin 4 Farklı Uyku Eğitimi Metodu

Uyku Eğitimi Metotları

Bebeğinizi uyutmak için farklı uyku yöntemleri bulunmaktadır.


WILLIAM SEARS YÖNTEMİ

Amerikalı çocuk doktoru William Sears, bebeklerin 2-3 yaşına kadar anne yanı başı beşiğinde veya ebeveyn yatağında birlikte uyumasını yani beraber uykuyu savunucuların başında gelir. Bebeğin sık beslenmesi ve her uyanışının desteklenmesi için yakın olmanın öneminden bahseder. Ona göre, özellikle gece uyanışlarında hemen müdahalenin veya anne temasının, uykuya geçişi hızlandıracağını, bu durumun uyku problemine yol açmayacağının kanısı kuvvetlidir.

Uyku rutininin önemini açıklar. Tüm aile fertlerinin katılımından bahseder ve bu rutinin keyifli geçmesinin bebeği uykuya huzurlu geçireceğinden bahseder. Hatta Sears babaların desteğini de çok önemser. Annenin yetişemediği noktada ve uykularda onun da temasını, kucağa almasını destekler. Uyku saatlerinden çok evin dinamiğini gözetir. Bebeğin uykuya hazır hissetmesi, babanın işten gelmesini beklemesi, kardeşlerle oyuna doyması gibi ihtiyaçlar öne çıkar. Bir dizi kuraldan ziyade bir çocuk yetiştirme yöntemi olarak doğal ebeveynliği savunur.

Çocuğunuzu tanımanın, onun kendini iyi hissetmesine yardımcı olmanın ve ebeveynliğin keyfine varmanın yöntemlerini sunar. Ancak 2-3 yaştan sonra oda ayırmanın nasıl olacağına, çocuğun tepkisinin olup olmayacağına, nasıl davranılacağına, gündüz uykularının nasıl kontrol edileceğine detaylı değinmemiştir. Ayrıca Sears, anne ile beraber uyuyan bebeklerin daha sık emmek için uyandığı ve annenin bebeğini daha iyi kontrol edebildiği için Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskinin azaldığını açıklar. Sear’ın yöntemini bir uyku eğitimi metodundan çok ebeveyn tutumunu olarak açıklamak daha doğru olur.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

KIM WEST YÖNTEMİ

Dünyada kabul görmüş uyku koçu olarak tanınan Kim West′in adını aldığı bu metoda, kademeli uzaklaşma yöntemi veya chair (sandalye) metodu da denir.

Kim WEST Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Bebeğin ayına göre uyku aralıklarını iyi takip edip, uyku sinyallerini alınca uyku rutinini yapıp, bebek uykulu ama uyanıkken yatağına bırakılır. Uyutacak kişi, yatağın yanına bir sandalyeye oturur. Ağlamadığı sürece desteğe gerek olmaksızın beklenir. Ağlama başlar ise, ufak dokunuşlarla ve telkin edici sözler ile sakinleştirmeye çalışılır. Sakinleşip dalmasına yakın temas kesilebilir. Çünkü her seferinde bu desteği de alışkanlık yapabilir. Bebek yattığı an ayağa kalkıyorsa, sürekli onu geri yatırmak yerine yatağa hafif hafif vurarak hadi yatabilirsin gibi bir algı yaratmaya çalışılabilir. Ağlama devam eder ve sakinleşmezse kucağa alınıp sakinleşmesi beklenir ancak kucakta mayışıp uyuya kalmadan tekrar koyulur. Kucağa alınmakla beraber ses kesiliyorsa, bir sonraki denemede daha uzun süre almadan beklemek gerekecektir. Çünkü burada kucakta susuyorsa Kim West′in tabiriyle kandırıldınız demektir. Siz eğitim verdiğinizi sanarken, o size ağlayınca ben alınmalıyım mesajını yerleştirmeye çalışır. Bu eylemin ne kadar süreceği bebeğe ve ayına göre değişir. Amaç uğraşın uykuyla sonlanmasıdır. Ancak ağlama şiddeti hiç azalmaz ve kriz durumu yaşanırsa, bebek iyice sakinleştirilip (kucakta, emzirerek vb.) yatağına konur. Bu durumda uyku saatlerini, rutinini, oda karanlığının yeterliliğini tekrar gözden geçirmek gerekir.

Kim WEST Yöntemi Hangi Aylarda Etkilidir?

6 aydan 4-5 yaşa kadar uygulanabilir. Bebeğin gündüz uykularını güzel uyuduğu ve keyifli olduğu günün akşam uykusuyla başlanabilir.

Kim WEST Yöntemi Ne Kadar Süre Uygulanmalıdır?

Alışkanlıkları kırmak yeni bir düzen kurmak için en az 15 günlük bir süreç gerekir. Bu yöntemde ilk 3 gün sandalyeniz yatağın yanında, sonrasında biraz uzaklaşarak 3-4 gün bu konumda, sonrasında kapıya yakın ve en son çıkış şeklinde olmalıdır. Bazı bebekler çıkışa hazır olmayabilir. Çıkış noktasına artık yatağa konduğunda rahatça ve desteksiz uyuyorsa gelinir.

TRACY HOGG YATIR KALDIR YÖNTEMİ

Uyku eğitimi metotlarından bir diğeri, İngiliz bebek hemşiresi Tracy Hogg′un yatır kaldır olarak bilinen yöntemidir.

Tracy HOGG Yatır Kaldır Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Bebeğin ayına göre uyku aralıklarını iyi takip edip, uyku sinyallerini alınca, rutinini yapıp, bebek yatağına bırakılır. Ağlama olmazsa sakince beklenir. Ağlama başlarsa 5-10dk bekleyip, kucağa alınır ve sırtı sıvazlanarak yatıştırılmaya çalışılır. Telkin edici cümleler kurulur. Sakinleyince tekrar yatağa koyulur. Uykuya dalana kadar bu eylem devam eder. Ancak bu süre 30-40 dakikayı geçer ve bebek sakinleşmezse alıp odadan çıkılır. Sakinledikten sonra tekrar denenir.

Tracy HOGG Yatır Kaldır Yöntemi Hangi Aylarda Etkilidir?

4,5 ay ve 2 yaş aralığında denenebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bebeğin ayı büyüdükçe farkındalığı arttığı için, her kucağa alış ayrı bir alışkanlık haline gelebilir. Bu yüzden 6 ay sonrası için etkisi azalabilir.

Tracy HOGG Yatır Kaldır Yöntemi Ne Kadar Süre Uygulanmalıdır?

Yeni bir düzen için hem bebeğinize hem de kendinize en az 15 gün süre verin. Kucağa alma sürelerini her geçen gün uzun tutarak, alınmadan uykuya geçişi sağladığınızda, ilerleme kaydetmeye başlarsınız. Hemen pes etmeyin ve tutarlılığınızı koruyun. Uykuya dalış süreleri uzuyor ve kısa uykular yapıyorsa, saatlerini tekrar gözden geçirin. Gece beslenmelerini uykudayken yapın ve her kalkışta yöntemi uygulayın.

TRACY HOGG ŞİŞT-PAT YÖNTEMİ

Tracy HOGG Şişt-Pat Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Bebeğinin uyku sinyalleri alınınca odasına götürülüp, yatağına bırakılır. Ağlarsa kulağına şişşt diye fısıldayarak, hafifçe sırtına ritmik şekilde vurulur. Ağlama azaldıkça fısıldama ve sırtına vurma yavaş yavaş azaltıp, bırakılır.

Tracy HOGG Şişt-Pat Yöntemi Hangi Aylarda Etkilidir?

0-4 ay arası bebekler kendi kendilerini sakinleştirmeyi beceremezler. Aynı anda birçok şeye konsantre olamadıkları için ağlarken, kulağına şişşt diye fısıldamak ve sonra sırtına hafifçe vurarak dokunmak onları sakinleştirir. Daha büyük aylarda temas da bir destek yerine geçeceği için yöntemin etkisi azalır.

Tracy HOGG Şişt-Pat Yöntemini Ne Zaman ve Ne Kadar Süre Uygulamalıyız?

Özellikle 0-3 ay döneminde net bir uyku düzeni nden bahsetmek zordur ve bebeklerin desteğe ihtiyacı vardır. Bazı iyileştirmeler ile bu süreç daha kolay atlatılabilir. Kundak bu dönemde etkilidir. Bebeğin uykusu geldiğinde yatak odasına götürüp ortamı loş hale getirebilirsiniz. Sonra kundaklayıp, sırt veya arkası destekli yan pozisyonda yatırılabilirsiniz. Anne karnı hissi verdiği için Beyaz Gürültü sesinden de faydalanabilirsiniz. Yatağa koyduğunuzda ağlama başlar ise şşt-pat yöntemini uygulayabilirsiniz .Ancak ağlama kesilmezse 5-10 dk sonra omzunuza yatırıp, burada şşt-pat yöntemine devam da edebilirsiniz. İyice sakinleyip dalacak gibi olunca yatağına koyarsınız. Bu eylem 15-20dakikayı geçiyorsa, bebeğinizin uyku saatlerini aralıklarını gözden geçirmeniz gerekir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X