Bebeklerde Gece Uyanma Sıklığı ve Uyku Düzeni | Çocuklu Dünya
 
Uyku Eğitimi

Bebeklerde Gece Uyanma Sıklığı ve Uyku Düzeni

Tarih: 7 Ocak 2020 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

Bebeklerde Gece Uyanma Sıklığı ve Uyku Düzeni

Bebekler Geceleri Neden Sık Uyanırlar?

Bebekler için uyku beslenme kadar önemli bir gelişim kaynağıdır. Herhangi bir rahatsızlığı (burun tıkanıklığı, öksürük, ateş, ishal-kusma vb.) yoksa ve ayına göre gece beslenmesini belirli aralıklarla yapıyorsanız, gece sık kalkışlarının sebebi uyku alışkanlıklarınız ve uyku düzeniniz ile ilgilidir.

 

Gece beslenmesi kaç kez yapılmalıdır?

Doktorunuz aksini belirtmedikçe, ilk 3 ay 3 kez beslenme, 3-6 ay arası 2 kez beslenme, 6-12 ay arası tek beslenme yapılabilir. Bebekler, 1 yaş üzerinde gece beslenmesi olmadan kesintisiz uyuyabilirler.

Her ayın bebeğinin ortalama bir uyanık kalma süresi ve ortalama olarak uyuması gereken bir süre vardır. Aşırı yorgunluk ve geç yatış bebeğinizin kaliteli uyku uyumasını engeller. Sanıldığının aksine geç yatış geç kalkışa ya da yorulunca güzel uyumasına sebep olmaz. 

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Gündüz uyku süresi ne kadar olmalı?

  • İlk 3 ay ortalama 5-7 saat (4 veya 5 sefer)
  • 4-5 aylar ortalama 3-4 saat (3 sefer)
  • 6-9 aylar ortalama 3-3,5 saat (3 veya 2 sefer)
  • 9-12 aylar ortalama 3 saat (2 sefer)
  • 1-2 yaş ortalama 2-2.5 saat (1 sefer bazen 2 sefer)
  • 2-4 yaş ortalama 1-2 saat (1 sefer)

Yorgunluk bebeğinizin gece daha sık kalkmasına ve az uymasına yol açar. Gündüz uykularını belli aralıklarda ve yeterli sürede uyumayan bebeklerde akşama doğru yorgunluk ve huysuzluk artar. Aslında “çok uykusu var neden dalmakta zorlanıyor?” ya da “çok aktif, hiç uykusu yok gibi” dediğiniz durumlarda anlayın ki bebeğinizin uyku saatini kaçırmış olabilirsiniz.  

Gece uyku süresi ne kadar olmalı?

  • İlk 3 ay ortalama 8-10 saat
  • 4-5 aylar ortalama 11-12 saat
  • 6-9 aylar ortalama 10-11 saat
  • 9-12 aylar ortalama 10-11 saat
  • 1-2 yaş ortalama 10-12 saat
  • 2-4 yaş ortalama 10-12 saat

Bebeklerde ve çocuklarda akşam yatış saati her zaman erken olmalıdır. Örneğin, gece 22:00 civarı bir yatış, büyüme ve uyku hormonunun verimli ve yoğun salgılandığı bir saat değildir. 20:30’dan sonraya kalan uykunun verimi azalır. Yeni doğan (0-3 ay) döneminde, bebeklerin sık beslenmeye ve kısa aralıklarla uykuya ihtiyaçları vardır. Bu dönemde ilk aylarda akşam yatış saati 21:00 – 22:00 olabilir ancak bebeğiniz büyüdükçe bu saat öne gelecektir. Ayrıca yeni doğan döneminde gece – gündüz ayırımının oturmasıyla, özellikle geceleri 4-5 saatlik uzun uykular yapılacaktır.

Uyku Danışmanı Seride Samurkaş’ın “Bebeklerde Uyku Eğitimi Nedir Nasıl Yapılır” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.

Uyku kaçıncı ayda düzene girer?

Yeni doğan döneminin son bulmasıyla 4. aydan itibaren kolik ve gaz sancılarının etkisi azalır. Gece gündüz karmaşası son bulur ve bebeğinizin gece daha uzun uykular yapmasını sağlayacak uyku hormon salınımı artar. 4. aya gelindiğinde uyku aralıkları belirginleşir ve 30 – 45 dakikalık kısa uykular 1 saatin üzerine çıkabilir. Ancak destekle uyumaya alışmış bebeklerde, gündüz kısa uykular ve gece sık kalkışlar devam edebilir.

Uyku bir bütündür. Bebeğinizin ayına göre gündüz ve gece uykularını yeterli miktarda alması gerekir. Yani gündüz güzel uyusun ya da gece güzel uyusun gibi bir tercih olamaz. “Uyku uykunun mayasıdır” deyimi çok doğrudur.

Gündüz uykularında bebeğinizin uyku sinyallerini iyi takip etmeniz gerekir. Erken ya da geç yatırmak uyku penceresini kaçırmanıza ve kısa uykular yapmasına sebep olur. Dolayısıyla, bebeğinizin aşırı yorulmamasına ve gündüz uykularını düzenli olarak yapmasına dikkat etmenizde fayda vardır.

Yukarıda bahsettiğimiz zamanlama ve aralıklara ek olarak uykunun bütünlüğünü sağlamak için bebeğinizin bağımsız uyuma becerisini de kazanmış olması gerekir.

 

 

Bağımsız uyku nedir? Sağlıklı uyku düzeni nasıl kurulur?

Bağımsız veya desteksiz uyku 0-3 ay dönemi için geçerli değildir. Çünkü bu dönem bebeklerin uyku düzenini tam oturtamayacağı ve kendi kendini sakinleştirmeyi beceremedikleri bir dönemdir.

Bağımsız uyku, bebeğin yatağında kendi kendine uykuya dalması demektir. Yani herhangi bir uyku ilişkilendirmesi (emerken dalmak, ayakta sallanarak uyumak, kucakta uyumak, hamakta vb. sallanarak uyumak, beraber uyumak vs.) olmadan. Bebek uykuya geçerken hangi ilişkilendirme ile uyutulduysa, uyku her hafiflediğinde veya uyku döngülerinde tekrar bu aracını isteyecektir. Aslında ağlayıp ya da çığlık atarak sizi çağırması, onu tekrar uykuya döndürmeniz için bildiği yolu, sizin öğrettiğiniz ilişkilendirmeyi talep etmesindendir. Sağlıklı ve verimli uykular için, bebeğinizin ayına göre saatlerini çok iyi takip etmeniz, uyku bütünlüğü için de ona desteksiz uyumayı öğretmeniz yararlı olur.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X