Bebekler Nasıl Kundaklanır? Nasıl Uygulanır? | Çocuklu Dünya
 
Uyku Eğitimi

Bebekler Nasıl Kundaklanır?

Tarih: 23 Aralık 2019 - Pazartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Bebekler Nasıl Kundaklanır?

Bebeklerde Kundak Nasıl Yapılır?

 

Anne karnı bebek için güvenli, sıcak, bebeği sarmalayan ve annenin organ seslerinin ritminden oluşan mucizevi bir ortamdır.

Bebekler, doğumdan sonraki ilk 3 ay kendilerini hala anne rahminde hissederler ve o mucizevi ortamı ararlar. Bu yüzden doğumdan sonraki ilk 3 ay gebeliğin devamı ve hamileliğin 4.trimesteri (dönemi) olarak kabul edilir. Yani bebeğin yaşamının ilk 3 ayı, dünyaya alışma süreci olarak kabul edilir. Bu süreçte bebeği desteklemek ve dünyaya yavaş yavaş alışmasını sağlamak oldukça önemlidir.

 

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bebekler ilk 3 ay, kol ve bacaklarının bedenine ait olduklarını bilmeyerek, istemsiz (moro refleksi) kol hareketleriyle, kendilerini sık sık uyandırırlar. Bebeğin hareket alanının daralması, anne rahmindeki yaşamını anımsatarak bebeğin kendini rahat ve güvende hissetmesine yardımcı olarak uyku kalitesini arttırır. Bu noktada bebeği desteklemek için yarım kundak uygulaması yapılabilirsiniz.

Yarım Kundak Her Bebeğe Uygulanır mı?

Kundak her bebeğe rutinde yapılması gereken bir uygulama değildir. Bebekten gelen sinyaller göre hareket edilmelidir. Yani kundak yapıldığında bebek huzurlu bir şekilde uyuyorsa, rahatsızlık belirtisi göstermiyorsa kundak uygulamasına devam edilir. Eğer bebek kundak yapıldıktan sonra huzursuzlanır, ağlar, kollarını kundaktan dışarı çıkarmak isterse bu onun kundaktan hoşlanmadığını gösterir ve o bebeğe kundak uygulanmamalıdır.

Bebeği doğru şekilde kundaklamak oldukça önemlidir. Yanlış uygulanan kundak; bebeğin nefes alışverişini etkiler, sıcak ortam oluşturarak bebeğin vücut ısısının yükselmesine ve kalça çıkığına neden olabilir. Bu durumları engellemek için kundak doğru uygulanmalı ve kundak bezi ince-esnek kumaştan seçilmelidir.

Bebeğin bacaklarını tam olarak sarmak kalça çıkığına neden olabileceği için kundak yapılırken bebeğin bacakları kesinlikle sarılmamalı, yani yarım kundak uygulanmalıdır.

Yarım Kundak Nasıl Uygulanmalıdır?

  1. İnce,esnek olan bir örtüyü (müslin bez olabilir) bebeğin bakım masasına serip, örtünün üst ucunu içe katlayarak ters üçgen oluşturulur.
  2. Battaniye ile oluşturduğunuz ters üçgenin üzerine, bebek boynu denk gelecek şekilde (bebeğin başı açıkta kalacak şekilde ) yatırılır.
  3. Bebeğin sol kolu yumuşak hareketlerle, gövdesine paralel olacak şekilde bedenine yaklaştırılır.
  4. Örtü, sol kolunun üzerinden geçirilerek sağ kolunun içerisine yerleştirilir.
  5. Örtünün altta kalan ucu bebeğin bacaklarını sıkmadan, serbest kalacak şekilde bedeninden yukarı doğru örtülür.
  6. Daha sonra bebeğin sağ kolu gövdesine paralel olacak şekilde bedenine yaklaştırılır, battaniyenin boşta kalan ucu bebeğin sol kolunun altına yerleştirilerek yarım kundak yapılır.

Kundak uygulamaya bebek doğduktan hemen sonra başlanabilir. Bebek 3-4 aylık olduğunda, dönmeye başlamadan kundak uygulamasının bırakılmasında fayda vardır.

Kundaklama birden bırakılmamalıdır. Bebek yavaş yavaş kundak olmadan uyumaya alıştırılmalıdır. Kundaksız uyumaya alıştırmak için önce birkaç kez sadece bir kolunu, daha sonra iki kolunu kundaktan çıkararak uyutun. Bebek kundaksız uyumaya alıştığında ise kundağı tamamen bırakın. Bebekler kundak içerisindeyken dönemezler, bu yüzden bebekler kundak yapıldıktan sonra mutlaka sırtüstü pozisyonda yatırılmalıdır.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X