Taşıyıcı (Sling) ve Askı nedir?

Sling (Taşıyıcı) Nedir

Bir askı veya taşıyıcı, çocuğunuzu taşımak için vücudunuza bağladığınız şeydir. Bu yeni bir olgu değildir ve aslında yüzyıllardır farklı kültürlerde uygulanmaktadır.

Taşıyıcı (Sling) Kullanmanın Herhangi Bir Faydası Var Mı?

Birçok ebeveyn için yaşam tarzı ne olursa olsun taşıyıcı kullanmak pratik olabilir. Örneğin iki çocuklu bir anne olduğunuzu düşünün. Yeni doğan bebeğiniz var ve aynı zamanda yürümeye yeni başlayan bir çocuğunuz var. Yeni doğan bebeğiniz kucağınızda olduğunda çocuğunuzun yerdeki oyuncaklarını toplamak zor olabilir.

Taşıyıcı (Sling) Kullanmanın Herhangi Bir Zararı Var Mı?

Taşıyıcı (Sling) ve askı kullanmanın iddia edilen bazı faydaları hakkında kanıt eksikliği olduğunu söylemeye değer. Bu gerçekten kişisel bir karardır, bu yüzden sizin ve bebeğiniz için uygun olmadığını fark ederseniz çok fazla endişelenmeyin. Örneğin, bebeğinizi bir askıda veya taşıyıcıda taşımanın bağlanmayı artırıp artırmadığını bize söyleyecek yeterli kanıt henüz yok. Bazı ebeveynlerin sapanların kendilerine ve çocuklarına bağlanmalarına yardımcı olduğunu söylediğini biliyoruz.

Ayrıca, bebeğiniz düşük doğum ağırlıklı doğduysa veya tıbbi bir rahatsızlığı varsa, taşıyıcı veya askı kullanmadan önce lütfen bir sağlık uzmanıyla görüşün. Çocuğunuzun farkında olmayı ve özellikle bebeğiniz dört aylıktan küçükse düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın.

Peki Bebeğimi Askısında veya Taşıyıcısında Nasıl Güvende Tutabilirim?

Askı veya taşıyıcı kullanmak söz konusu olduğunda, birkaç basit yönergeyi uyguladığınızdan emin olmak çok önemlidir. Bebeğinizin boyutunun, ağırlığının ve yaşının askı için uygun olup olmadığına ilişkin tavsiyelerini izleyerek üreticinin talimatlarını kontrol etmeniz gerekir.

Ayrıca, askıyı veya taşıyıcıyı kullanmadan önce taşıyıcıda aşınma ve yıpranma belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir endişeniz varsa kullanmayın.

Bebeğiniz askıda veya taşıyıcıdayken, burnunu ve ağzını hiçbir şeyin tıkamadığından emin olarak onları sık sık kontrol edin.

  • Askılar ve taşıyıcılar bebeğinizi sıkıca saracak kadar sıkı olmalıdır. Herhangi bir gevşek kumaş, bebeğinizin taşıyıcıya düşmesine izin verir, bu da nefes almasını engelleyebilir ve sırtınızı çekebilir.
  • Sadece aşağıya bakarak her zaman bebeğinizin yüzünü görebilmelisiniz. Bir askı veya taşıyıcının kumaşı bebeğinizin etrafını kapatmamalıdır, bu yüzden onları kontrol etmek için açmanız gerekir. Beşik pozisyonunda bebeğiniz yukarıya bakmalı ve vücudunuza dönük olmamalıdır.
  • Bebeğinizin başı çenenize rahat olduğu kadar yakın olmalıdır. Başınızı öne eğerek bebeğinizi başından veya alnından öpebilmelisiniz.
  • Bebek asla kıvrılmamalı, böylece çenesi göğsüne bastırılmalıdır, çünkü bu nefes almalarını kısıtlayabilir. Bebeğinizin çenesinin altında daima en az bir parmak genişliğinde boşluk olduğundan emin olun.
  • Dik bir taşıyıcıda, askınız bebeğinizi sırtını doğal pozisyonunda desteklemek için rahatça size yakın taşımalıdır. Karınları ve göğüsleri size karşı olmalıdır. Bunu, elinizi bebeğinizin sırtına koyarak ve hafifçe bastırarak test edin, açılmaması veya size yaklaşmaması gerekir.
  • Bebeğiniz beşikte veya kese içindeyse, alt kısmı askının en derin kısmında olmalıdır. Bu sayede askı bebeğinizi katlamaz ve çenesini göğsüne bastırmaz.

Askıda Emzirebilir Miyim?

Bebeğinizi bir askıda emzirmek kesinlikle mümkündür, ancak belli bir ustalık ve pratik gerektirir. Risklerin farkında olmak da önemlidir. Bazıları askılarında emzirmemenizi önerdiğinden, üreticinin talimatlarını kontrol ettiğinizden emin olun. İşte ipuçlarımız.

  1. Bebeğinizin rahat nefes alıp almadığını ve sizin için takılma tehlikesi olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun.
  2. Bebeğinizi her zaman destekleyin.
  3. Beslendikten sonra bebeğinizin pozisyonunu, başı yukarı bakacak ve askıdan ve vücudunuzdan uzakta olacak şekilde değiştirin.
  4. Bunu dikey olarak veya daha rahat bir pozisyonda yapabilirsiniz. Ellerinizi kullanmanız gerekecek olsa da, size daha fazla hareket özgürlüğü verebilir. Ayrıca, mandalınızı sıralamanıza yardımcı olmak için bir elinizi serbest bırakır.

 

 

Bu yazı Deren Yelmen tarafından yazılmıştır.