Çocukları Güldürmenin Yolları

çocukları güldürmek

Çocukları ve bebekleri gülümsetmenin yolları yöntemine ve yaş aralığına göre değişiklik gösterebilmektedir. Her çocuğun mizacı, hoşnutluk duyduğu şeyler farklı olabileceğinden dolayı bu yöntemler çocuktan çocuğa veya bebekten bebeğe farklılık gösterebilmektedir. Bundan dolayı çocukları gülümsetmenin çeşitli yollarını kullanarak hem onlar için her seferinde farklı aktiviteler oluşturulmuş olabilir hem de birlikte keyifli vakit geçirilebilir. Her ne kadar çocukları güldürmenin birçok yolu olsa bile spesifik ve kolay bazı yollarını birlikte inceleyebiliriz.

Oyuncaklar

Oyuncak ile çocukları güldürmek

Özellikle çocukların yaş gruplarına hitap eden oyuncakların seçimi çok önemli olmakla birlikte çocukların zekalarının ve yaratıcılıklarının gelişimi üzerinde büyük etkisi vardır. Bu sebepten dolayı oyuncaklar çocuklar ve bebekler ile keyifli vakit geçirebilmek adına güzel bir aracıdır. Pelüş oyuncakları konuşturarak çocuklar ile hem keyifli vakit geçirip hem karşılıklı diyalog şeklinde bir oyun kurabilir ve çocuğun motor becerileri, kendine özgüveni ile konuşma becerileri geliştirerek yüzünde güzel bir tebessüm bırakılabilir. Bebeklerin algıları dünyayı tanımak adına daha açık olmasından dolayı ve daha merak uyandıran bir yer olduğu için gene çeşitli oyuncakları hareket ettirerek, konuşturarak aynı zamanda görsel algılarını geliştirebildiği gibi onların ilgisini çekerek gülümsemelerine sebep olabilir.

Beden Dili

çocukları güldürmenin yolları

Beden dili yetişkinler için bile dikkat çekici bir unsurken dünyaya meraklı gözler ile bakan çocuklar için daha da merak uyandıran bir faktördür. Neredeyse her bebeğin ve çocuğun ilgisini çekerek onları gülümseten şeylerden birisi de beden dilinin kullanılarak oynanılan CEEE oyunudur. Yıllardır çoğu kişi tarafından bilinen bu oyunda eller yüze kapatılarak açarken CEEE şeklinde ses çıkartılır. Bu bebekleri güldürmenin en kolay yollarından birisidir. Bir başka yol ise gene beden dili kullanılarak çocukları gıdıklamaktır bu sayede kolayca çocukların da bebeklerin de gülmesine sebep olunabilir. Özellikle bebekler ayaklarından fazlasıyla gıdıklanabilirler. Aynı zamanda çocuklar taklit etmeye yatkın bireyler olmasından dolayı ilginç yüz ifadelerine bürünerek onların dikkatlerini çekebilir, bunu bir oyun haline getirebilir ve birlikte kahkahalara boğulabilirsiniz.

Animasyonlar ve Filmler

çocuklarla eğlenceli vakit geçirmek

Çocuklar ile geçirilen kaliteli zaman onların gelişimi açısından olan önemi yadsınamaz bir gerçektir. Çocuklar ile kaliteli vakit geçirmenin yollarından birisi ise onların vazgeçilmezi olan çizgi filmler, animasyonlar, filmler ve tiyatrolardır. Çeşitli komedi filmleri, animasyonlar, tiyatrolar onları zannettiğinizden daha çok gülmelerine sebep olabilir. Hem birlikte eğlenceli bir aktivite gerçekleştirmiş olursunuz hem de gülümsemeleri için yeni bir yol sağlamış olursunuz.  Dönem dönem çocuklar için sergilenen tiyatro oyunlarına bilet almak çocukların ufkunun genişlemesi açısından da faydalı bir faktör olabilir.

Yemek ve Gülücük

çocuklara keyifli yemek yedirmek

Çocuğunuz yemek yememe konusunda direniyorsa veya yemek yerken de keyifli vakit geçirerek onu gülümsetmek isterseniz öncelikle sevdiği yemekleri pişirerek veya sipariş ederek işe koyulabilirsiniz. Bir diğer alternatif olarak “Uçak geliyor” oyununu oynayarak kaşığın veya çatalın ucundaki yemeği enteresan hareketler ile ağzına doğru yönlendirebilirsiniz. İlgi çekici kaşık-çatal tasarımları edinerek de hem ilgilerini çekebilir hem de kaşık-çatalları konuşturarak kolay bir yemek sağlayarak onları güldürebilirsiniz.

Dans ve Müzik

çocuklarla beraber eğlenmek

 

Dans ve Müzik çocuklara yeni bir perspektif katmak adına güzel bir yoldur. Hem kendinizi hem de çocuğunuzun ufkunu genişletmek adına evde farklı tarzlarda, müzik eşliğinde dans edilerek onlar için farklı gelecek bu aktivite sayesinde eğlenerek kahkahalar atacağınız aynı zamanda da enerjilerini atarak bedenlerini çalıştıracakları keyifli bir faaliyet oluşturulabilir. İnternetten çocuklar için eğlenceli dans figürleri araştırarak veya kendiniz oluşturarak da kaliteli vakit geçirebilirsiniz. Çocuklar için ezberlerken onlara komik gelebilecek eğlenceli şarkılar da hem kelime dağarcıklarını geliştirmek adına hem de ezberlemeye çalışırken eğlenebilecekleri için onları güldürmenin alternatif yollarından birisi olabilir.

Hikaye Kitapları

çocukları eğlendiren kitaplar

Yaş aralıklarına göre tercih edilen kitapları onlara okurken eğer daha çok ilgilerini çekmek ve onları gülümsetmek isterseniz kitaptaki karakterleri canlandırarak ve her karakter için farklı bir ses tonu kullanarak hikayeye karşı olan ilgilerini canlı tutabilirsiniz ve ses tonunuzdaki değişimler ve dalgalanmalar onlara komik geleceğinden kolaylıkla gülümseyeceklerdir.

Duş Rutini ve Eğlence

çocukla eğlenceli banyo

Çocuklarla kolay bir banyo sürecini gene onlar ile birlikte eğlenceli vakitler oluşturarak geçirebilir aynı zamanda banyo yapmanın kaçınacakları bir aktivite değil de onlar için keyifle gerçekleştirecekleri bir aktivite olmasını duşu çeşitli oyuncaklar, su ile oyunlar ile eğlenceli hale getirerek onları gülümsetmek mümkündür. Bu sayede hem anne ve babalar için banyo yorucu bir süreç olmaktan çıkabilecekken hem de çocuğun mızmızlanmak yerine banyo yapmaya istekli bir hale gelmesi olasıdır.

Sosyalleşme

çocukların arkadaşlarıyla sosyalleşmesi

Çocukların gelişimi açısından farklı ortamlarda, farklı insanlarla vakit geçirmeleri onların çok yönlü olmasını sağlayabilir. Onları düzenli aralıklarla sosyalleşmeye teşvik edebilirsiniz. Örneğin arkadaşları ile farklı oyun grupları oluşturarak birlikte eğlenceli anlar yaratabilirsiniz. Bir başka öneri olarak da hayvanlar ile iletişim kurmaları için de onları teşvik edebilirsiniz. Bu sayede hem hayvanlara olan bakış açılarına farklılık katabilir, hayvan sevgisini aşılayabilir aynı zamanda da yüzlerini gülümsetebilirsiniz.

 

Bu yazı Gizem Ezgi Akyol tarafından hazırlanmıştır.