Çocuklar İçin Kayak Sporu

çocuklar için kayak sporu

Kış tatili geliyor! Çocuğunuzla birlikte uzun ve yorucu bir dönemi arkanızda bıraktınız. Çocuğunuzu bu tatil sürecinde hem eğlenceli olan hem de gelişim alanlarına katkı sağlayan bir kış sporu olan kayakla tanıştırmak ister misiniz? Üstelik eğer ilginiz ve isteğiniz varsa sizde bu öğrenme sürecinde ona eşlik edebilirsiniz ve birlikte eğlenceli bir tatil geçirebilirsiniz. Kayak sayesinde çocuğunuzun hem eğlenmesine hem de fiziksel, sosyal ve daha birçok gelişim alanlarının desteklenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Hadi gelin kayak sporunun eğlenceli ve faydalı dünyasını birlikte inceleyelim.

Çocuklar İçin Kayak Yapmanın Faydaları?

çocuklar için kayak yapmanın faydaları

Kayak sporunun çocukların hem fiziksel hem de sosyal gelişimlerine katkısı vardır. Hadi gelin bu gelişim alanlarını birlikte inceleyelim. Çocukların kayak yaparken yollarına devam edebilmeleri için bedenlerini ve hareketlerini dikkatli bir şekilde kontrol etmeleri gerekir. Bu da çocukların dikkatlerinin, denge ve koordinasyonlarının gelişmesine olanak tanır. Ayrıca çocuklar bedenlerini kontrol etmeye çalışırken bedensel farkındalıklarını da geliştirmiş olurlar. Bildiğimiz üzere kayakta bacaklarımızın önemli bir rolü vardır. Çocuklarda henüz gelişim aşamalarında oldukları için kayak sporu onların bacak kaslarını güçlendirmelerine ciddi anlamda yardımcı olur. Kayak bireysel bir spor olarak görülüyor fakat aslında kayak yapan kişilerin çevrelerindeki takım arkadaşlarını da düşünmeleri gerekir. Örneğin, kayak yapan kişi aniden arkadaşının önüne geçip bir kazaya sebebiyet vermemek için arkadaşının hamlelerini de gözeterek kendi hamlelerine karar vermelidir. Ayrıca çocuklar kayak yaparken kurulan iletişimin dışında da arkadaşlarıyla kayak deneyimlerini paylaşarak arkadaşlarıyla olan ilişkilerini güçlendireceklerdir. Çocuklar kayak sırasında kendi güçlü ve zayıf yönlerini de gözlemleme fırsatı bulurlar. Bu yönlerini fark eden çocuk güçlü yönlerini nasıl destekleyebileceğini keşfederken, zayıf yönlerini nasıl geliştirebileceğini de keşfeder. Fiziksel, bireysel ve sosyal olarak geliştiğini gören çocuğun özgüveni şüphesiz gelişecektir.

Çocuklar Kayak Yapmaya Ne Zaman Başlayabilir?

Kayak okulları, 4 yaştan küçük çocukların fiziksel gelişimlerinin kayak için uygun olmadığını söylüyor. Bu nedenle çocuklar için kayak sporuna başlamak için ideal yaşın 4 ve 5 olduğunu söylüyorlar. Buna rağmen bu rakamların çocuğun gelişimine ve ilgisine göre farklılık gösterebileceğini de unutmamak gerekiyor.

Çocuklar Kayak Sporuyla Nasıl Tanıştırılır?

çocuklara kayak nasıl öğretilir

Öncelikle çocuklara kayak sporu hakkında bilgiler vererek bu sporla tanışmalarını sağlayabiliriz. Bunun için kayak ile alakalı olan resimli çocuk kitaplarından destek alabilirsiniz. Kayak sporunun hangi mevsimde nasıl yapıldığından ve yapılırken hangi malzemelerin kullanıldığından bahsedebilirsiniz. Yakın çevrenizde kayak yapan birileri varsa onların kayak malzemelerini çocuğunuzla birlikte inceleyebilirsiniz. Eğer imkânınız varsa çocuğunuzla birlikte bir kayak merkezini ziyaret edebilirsiniz. Tüm bunlardan sonra çocuğunuzun kayakla ilgilendiğini gözlemlerseniz imkânlarınız doğrultusunda onu bir kayak okuluna kaydettirerek bir uzman eşliğinde kayak sporunun eğlenceli dünyasıyla tanıştırabilirsiniz.

 

Çocuklar Kayak Yaparken Neler Giymeli ve Neler Kullanmalı?

kayak yaparken ne giyilir

Çocukların soğuktan korunmalarını sağlamak için; eldiven, şapka, kalın bir mont temin edebilirsiniz. Çocuğunuzun güvenliği için kar gözlüğü ve ısı yalıtımlı kask kullanabilirsiniz. Isı yalıtımı olan ve çocuğunuzun ayağına tam olan bir bot tercih edebilirsiniz. Çocuğunuzun boyuna ve kilosuna uygun kayak malzemeleri alabilirsiniz. Kar kıyafetlerinin çocukların hareketlerini kısıtlamamalarına özen gösterebilirsiniz.

 

 

Bu yazı Nisanur Şengül tarafından hazırlanmıştır.