Bebeklerin Uyuduğu Odanın Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Çocuğunuzun Uyuduğu Odanın Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı

Bebekler için uygun oda sıcaklığını ayarlamak ebeveynlerin düzenlemesi ve kontrol etmesi gereken bir durumdur çünkü bebekler doğduklarında vücut ısılarını düzenleyebilecek yapıya sahip değillerdir ve şikayetlerini de dile getiremezler. Bebekler için uygun oda sıcaklığı ise uzmanlar tarafından 20-22 derece olarak önerilmektedir.

Bebekler İçin Uykunun Önemi

Bütün insanların günlük rutininde uyku çok önemli bir yer kaplar. Fakat çocuk gelişimi için uyku yetişkinlerin rutininden çok daha önemlidir. 0-6 yaş arası çocuklar her saniye fiziksel ve mental gelişimlerine devam ederler. Bu gelişimin en büyük kısmı ise uyku halindeyken görülür. Vücut dinlenme halindeyken beyin ve diğer organlar gelişimine devam ederler. Araştırmalara göre, düzenli ve uygun sürede uyuyan çocuklar dikkat, davranış, hafıza, mental ve fiziksel sağlık olarak gelişmiş yetiler gösterirler.

Bebekler Günde Kaç Saat Uyumalıdır?

Bebekler doğduğu andan itibaren uzun periyodlarla uyumalıdır. Yaşları ilerledikçe gereken uyku süresi azalsa bile, gelişimleri için günlük gereken uyku miktarına dikkat edilmelidir.

  • 0-1 Yaş: 12-16 saat
  • 1-2 Yaş: 11-14 saat
  • 3-5 Yaş: 10-13 saat
  • 6-12 Yaş: 9-12 saat

Bebekler İçin Uygun Oda Sıcaklığı Kaçtır?

Bebekler için uygun oda sıcaklığının sağlanması sağlıklı bir uyku için gereken temel faktörlerden birisidir. Bebeğin rahat ve kesintisiz uyuması beyin gelişiminin yanı sıra fiziksel ve hormonsal gelişime de büyük katkı sağlar. Uzmanlar göre bebeklerin uyuması için en uygun oda sıcaklığı 20-22 derecedir. Bu dereceyi oda içerisine yerleştirilen termostatlarla rahatça ölçebilirsiniz.

Bebek gelişimi devam ettikçe, ortalama 11. aydan itibaren bebekler geceleri vücut sıcaklığını 36-36.5 derecede ayarlamaya başlayacaklardır. Bu aydan sonra ise uygun sıcaklık ve uygun kıyafetler ile uyku düzeni sağlanmış olacaktır.

Bebeklerin Uyku Anında Rahat Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebek oda sıcaklığı

Bebeğinizin uyku anında rahat olup olmadığını anlamanız için küçük bir inceleme yapmanız yeterli olacaktır.

  • Bebekler ortam fazla sıcak olduğunda tepkimelerle bunu belli edeceklerdir. Bebeğinizde terleme, yanaklarda kızarma, kaşıntı, hızlı kalp atışı ve rahatsız hareketler gözlemlerseniz sıcaktan rahatsız olduğunu anlayabilirsiniz.
  • Bebekler uyutulurken aşırı giydirmekten ve katmanı artırmaktan kaçınılmalıdır. Kimi aileler bebekleri birkaç örtüyle sıkı bir şekilde sarmanın doğru olduğunu düşünebilir fakat bu yöntem beşik ölümü riskini artırabilir. Bu sebeple uygun bir zıbın ya da tulumunun üzerine örtülmüş bir örtü yeterli olacaktır.
  • Odadaki hava akışının devamlılığı için havalandırıcı ya da fan yardımı alınabilir. Bebeklerde beşik ölümü riskinin azaltılması ve uyku kalitesinin artması için odadaki havanın düzenli olarak yenilenmesi önerilir. Böylece bebek aynı havayı tekrar tekrar solumayacaktır.
  • Bebeklerdeki uyku kalitesinin artırılması ve sorun anında müdahale edilmesi için ilk 6 ayda ebeveynlerle aynı odada ve sırt üstü uyuması önerilir. Böylece bebek, herhangi bir rahatsızlık hissettiğinde ebeveynler anında rahatlaması için yardımcı olabilir.

 

 

Bu yazı Doğa Baybek tarafından yazılmıştır.