Bebeklerde Ağız İçi Yarası (Pamukçuk) Nasıl Geçer?

Tarih: 22 Ocak 2019 - Salı

Bebeklerde Ağız İçi Yarası (Pamukçuk) Nedir?


Vücudumuzun normal florasında bir çok mikroorganizma ve mantar bulunmaktadır. Buda vücudumuzun dengeli bir şekilde hayatta kalmasına ve enfeksiyonlarla savaşmasına yarıyor. Candida albicans denilen normal koşullarda bağırsak florasında bulunan ve bakteriler tarafından kontrol altında tutulan bir mantar var. Fakat bu mantar fırsatçı bir mantar bağırsak florası dengesi herhangi bir nedenle bozulduğunda sayısını artıyor ve bebeğinizde pamukçuğa neden oluyor.


Pamukçuk Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

Dilde, damakta, yanakların iç yüzünde beyaz tabakalar oluşur. Ayrıca anal bölgede de görülebilir ve pişik ile karışabilir fakat pişik ilaçlarına dirençlidir. Anal bölgede sivilce görünümünde kırmızı noktalar halindedir.



Pamukçuk Olduğunda Bebeğinizde Ne Gibi Değişiklikler Olabilir?

Ağızda pamukçuk olduğunda bebeğin yemek yeme isteği azalabilir ve anal bölgedeki pamukçuklar da bebekte huzursuzluk ağlama görülebilir.

Bebeklerde Pamukçuğun Evde Tedavisi?

Bebeğiniz biberon veya emzik kullanıyorsa bunları kullanmayı bırakın veya çok iyi bir şekilde temizlenmesine ve durulanmasına dikkat edin. Bebeğinize veya çocuğunuza çok katı olmayan sulu besinler verin beslenmesi daha rahat olacaktır. Emziren annenin bebeğinin ağzındaki pamukçuğa dikkat etmesi gerekir çünkü annenin göğsüne bulaştırabilir ve buda göğüste ağrı ve sızıya yol açabilir o yüzden güzelcene göğsünüzün temizlendiğine dikkat edin. Anal bölge pamukçuğu için hem bebeğinizin genital bölgesini sıkça havalandırın hem de el ve genital bölge hijyenine dikkat edin.

Önce pamukçuğu fark ettiğinizde bebeğinizin ağzının içini kuru bir bezle silmeye çalışın. Çıkmazsa tabaka duruyorsa daha sonra bir kahve fincanı kaynamış suya bir kahve kaşı yemeklik karbonat koyup temiz bir gazlı bezi bu suya batırıp bebeğinizin ağzını silin, bunu bebeğiniz beslenmeden günde 3-4 kez yapın. Anal bölge için bebeğinizin bezini sık sık değiştirin bu bölgeyi kuru ve temiz tutmaya çalışın.

Pamukçuk Olduğunda Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Pamukçuk iki-üç günden uzun sürüyorsa, bebeğinizde ciddi iştah kaybı ve huzursuzluk varsa, yaptığınız ev tipi tedaviye cevap vermiyorsa ve çok sık tekrarlıyorsa doktora başvurmanız gerekir. Doktorunuz ağız ve genital bölge pamukçuğu için gerekli ilaçları başlayacaktır. Sık tekrarlayan pamukçuk varsa vücut direnci ile ilgili testleri yapacaktır.



Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Bırakın Çocuğunuz Kumlarda Yuvarlansın: Bebeklerde Temizlik İçin Bilinmesi Gerekenler

Bizler çocuğumuz doğduktan sonra birdenbire temizlik canavarına dönüşüyoruz. Mümkün olsa bebeğimizi pamuklar ...
20 Temmuz 2017 - Perşembe

Çocuklarda Ateşli Nöbet İçin Ne Yapabilirsiniz?

Ateşli nöbet sıklıkla 6 ay-5 yaş arasındaki bebek ve çocuklarda 38 C ‘i aşan ateşli durumlarda nöbetlerdi...
14 Mart 2022 - Pazartesi

Çocuklarda Yabancı Cisim Yutma ve Kaçma Durumda Nasıl Müdahale Etmeli?

Çocuğun burnunda yabancı cisim olduğunu nasıl anlarız ve neler yapmamız lazım?...
22 Mayıs 2018 - Salı