Bedensel gelişim alanına ait sorular: Çocuğun fiziksel büyümesini dikkate alan sorulardır. Bu sorular genel büyüme, denge, kaba motor gelişimi (bacak – ayak kasları), ince motor gelişimi (el – parmak – kol kasları, el – göz koordinasyonu) ile ilgilidir.
Zihinsel gelişim alanına ait sorular: Çocuğun bilişsel gelişimi, duyu organlarının tepkileri, algılarının gelişimi, dil gelişimi ile ilgili sorulardır.
Sosyal gelişim alanına ait sorular: Çocuğun sosyalleşmesi, çevresi (ailesi ve arkadaşları) ile ilişkileri, öz bakım becerileri ile ilgili sorulardır.
Duygusal gelişim alanına ait sorular: Çocuğun hem kendi hem de çevresindekilerin duygularının farkında olması, duyguları kavraması ve ifade etme becerisi ile ilgili sorulardır.
Çocuğunuzun doğması beklenen tarihi girerek uygun sorulara ulaşabilirsiniz. Örneğin çocuğunuzun doğumu 1 Temmuz 2017’de bekleniyor, ancak bebek 1 Mayıs 2017’de doğduysa bebeğin doğum tarihi olarak 1 Temmuz 2017’yi girin. Bebek 15 gün bile erken doğduysa yine doğduğu tarihi değil, beklenen tarihi girin. Erken doğan bebekler için hayatlarının ilk yılı için bu uygulama geçerlidir.
Beklenen tarihten geç doğan bebekler için gerçek doğum tarihlerini yazabilirsiniz.
Oyunlar çocuğu hayata hazırlayan faaliyettir. Çocuk oyun yoluyla hem eğlenir, hem öğrenir.
Oyun, çocuğun her yönüyle gelişimini sağlayan, duyu organlarını uyaran, algısını açan, becerilerini geliştiren, taklit yoluyla sosyal davranışları kazanmasına yardım eden bir eğitim yöntemidir.
Her şey oyun malzemesi olabilir: oyuncaklar, su, hamur, kum, kil, resim malzemeleri, müzik araç gereçleri, parktaki taşlar, evdeki terlikler….
Oyun çok geniş kapsamlıdır; dramatizasyon, rol yapma, kukla oyunu… gibi. Bunların her biri; çocuğu eğlendirirken, onun bir yönünü uyarır, onu bilgilendirir, enerjisini harcatır, rahatlatır, sakinleştirir ve sosyalleştirir.
Her çocuğun gelişim süreci farklıdır. Bir çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal veya sosyal alanda yüksek puan alması, bu çocuğun üstün yetenekli olduğu, tıbbi, eğitimsel, pedagojik ve/veya ruhsal olarak doğru veya problemsiz bir gelişim gösterdiği anlamına gelmez. Çocuğunuzun gelişimini, sadece uzmanlar onu değerlendirdikten sonra net olarak belirleyebilirler.
Çocuğunuzun puanı ne olursa olsun onunla etkileşime geçmek, farklı aktiviteler yapmak ve oyun oynamak çocuğun gelişimine de, aranızdaki ilişkinin güçlenmesine de yarayacaktır.
ÇocukluDünya; tanı (diagnostik-teşhis) aracı değildir. Bedensel gelişim geriliği, fiziksel engeller, zihinsel gerilik, duygusal sorunlar, sosyalleşememe, davranış bozuklukları, ruhsal problemler, otizm, depresyon, bipolar bozukluk gibi psikolojik, tıbbi veya psikiyatrik konulara teşhis koyamaz. Eğer çocuğun bir yetersizliği varsa, buradaki aktiviteler tedavi edici nitelikte değildir. ÇocukluDünya’nın yetersizliği gidermek gibi bir iddiası yoktur. ÇocukluDünya’nın çocuk gelişimini desteklemek gibi bir amacı vardır.
ÇocukluDünya’da yer alan aktiviteleri her çocuk aynı dönemde yapamayabilir, kimisi burada belirlenen yaştan daha erken kimisi ise daha geç yapabilir. Örneğin, bazı çocuklar 18 aylıkken konuşmaya başlayabilirken, bazı çocuklar 3 yaşına kadar 10 kelimeden fazla söylemeyebilir. Her çocuğun gelişimi kendine özgüdür. Çocuk bir aktiviteyi burada belirlenen yaşta yapamazsa, aktivitenin daha sonraki dönemlerde tekrarlanması çocuğun gelişiminde faydalı olacaktır.
ÇocukluDünya’da bulunan tüm bilgilendirmeler genel tavsiye niteliğindedir. Çocuğunuzla ilgili özel durumlar bireysel sorun ve çözümler için çocuk doktoruna ve/veya konunun uzmanına başvurmanızı öneririz.
Çocuğun özel durumu varsa veya gelişimi ile ilgili herhangi bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız, ÇocukluDünya’da önerilen oyunları ve aktiviteleri ilgili uzmana danışmadan uygulamayın.
ÇocukluDünya’daki soruları cevaplarken belli bir yaş veya ay aralığı için soruların uzun süre olumlu olarak cevaplanamaması durumunda çocuk doktoruna ve/veya konunun uzmanına danışmanızda fayda vardır. Çocuğunuz gelişimi ile ilgili sorunlar için sadece konunun uzmanlarının tanı koyma ve öneride bulunma yetkisi vardır.
Çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunmak için sadece aktivite yapmak yeterli değildir. Her anne babanın önce çocuğunu tanıması gerekir, tanımak da onu izlemek, gözlemlemekle mümkün olur. Sevmek, dokunmak, koklamak, kucaklamak, öpmek, oynamak, birlikte okumak, gezmek, dolaşmak, ortak etkinlikler yapmak çocuğu tanıma yollarıdır. Bu birliktelikler sırasında çocuğun yapabildikleri ve yapamadıkları ortaya çıkar, aile de fark eder.
Çocukla birlikte olduğunuz zaman, onu nasıl meşgul edeceğinizi düşünüyorsanız, ÇocukluDünya’nın sunduğu aktivitelerden yararlanıp, onu eğlendirirken eğitebilirsiniz. ÇocukluDünya’nın sorularını cevapladıktan sonra, çocuğunuza uygun aktiviteleri daha iyi seçebilirsiniz.
Çocuk gelişiminde anne, baba, kardeşler, aile bireyleri, sosyal çevre, arkadaş, okul öncesi eğitim, eğitim-öğretim kurumları önemli etmenlerdir. ÇocukluDünya bunlardan hiçbirinin yerini tutamaz, çocukla ailesinin eğlenirken bilgilenmesini, deneyim kazanmasını ve gelişmesini hedefler, aktiviteler ile destekler ancak bu unsurların yerini almaz.
Satın aldıktan 14 gün içinde istediğiniz gibi koşulsuz şartsız para iadesi isteyebilirsiniz.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.