Hamilelikte Cinsel İlişkide Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tarih: 28 Mayıs 2020 - Perşembe

Hamilelikte Cinsel İlişki

 

Hamilelikte cinsel yaşam, bebeği olumsuz etkilemez. Gebelikte cinselliğin devam etmesi çiftlerin ilişkisini sağlamlaştırır. Gebelikte bebeğe zarar verme korkusu, cinsel isteği azaltıyor.

 

Hamilelikte cinsel yaşam çiftlerin en çok merak ettiği aynı zamanda da endişelendiği konuların başında geliyor. Birçok çift, hamileyken gerçekleşen cinsel birleşmenin bebeği olumsuz etkilediğini düşünse de, durum aslında tam tersi şekilde gerçekleşiyor. Tıbbi gerekçelerle yasaklanan durumlar hariç, gebelikte yaşanan cinsel aktivite bebek üzerinde olumsuz bir etki bırakmadığı gibi, düşüğe de sebep olmuyor. Aynı zamanda anne ve baba adaylarının kendilerini iyi hissetmesini ve ilişkilerinin güçlenmesini sağlıyor. Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Figen Beşyaprak, hamilelik sürecinde cinsel ilişki yaşarken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.

Hamileyken ilişkiye girilir mi?

Gebelik, cinsel yaşamı olumsuz yönde etkilemez. Tüm gebelik sürecine bakıldığında, fizyolojik açıdan gebelik cinsel yaşamı olumsuz olarak etkileyen bir dönem olmamaktadır. Hamilelikte cinselliğin devam etmesi gebelik üzerine olumsuz etki yapmadığı gibi, kadının ve erkeğin kendini iyi hissetmesi ve çift ilişkisinin pekişmesi açısından önemlidir.

Gebelikte cinsel ilişki sıklığı

Gebelikte cinsel ilişki sıklığı azalıyor. Bütün bu olumlu etkilere rağmen birçok çift gebelik döneminde cinsel ilişkilerinin çok azaldığını ya da hiç olmadığını ifade etmektedirler. Gebelik süresince, gebelik öncesine göre genel olarak cinsel ilişki sıklığı yüzde 49-73 azalmaktadır. Genel olarak üç döneme ayrılan gebeliğin ilk üç ayında azalan cinsel aktivite ikinci üç ayda bir miktar artmakta, son üç ayda ise tekrar düşüş eğilimi göstermektedir.

Hamilelik cinsel istek

Bebeğe zarar verme korkusu cinsel isteği azaltıyor. Gebelikte cinsel ilginin ve aktivitenin azalmasının biyomedikal ve psikososyal nedenleri bulunmaktadır. Bir diğer önemli faktör ise çiftin gebelik öncesindeki ilişkisi olmaktadır.

Biyomedikal faktörler: Gebeliğin ilk haftalarında sık görülen bulantı, kusma, yorgunluk ve uyku hali, ilişkide ağrı hissetme endişesi, genel fiziksel aktivitede azalma ve en önemlisi de düşük yapma veya bebeğe zarar verme korkusudur.

Psikososyal faktörler: Duygusal değişimler, gebeliğe ilişkin olumsuz ya da ambivalan duygular, beden imajında değişiklikler, fetüse zarar verme korkusu ve bunun oluşturduğu yoğun anksiyeteyi kapsamaktadır.

Gebelikte cinsellik anne baba adaylarında kaygı yaratıyor.

Shojaa, Jouybari & Sanagoo 2009 yaptığı araştırma gebelik sırasındaki seksüel davranışları araştırdığı makalesinde anne ve babalar kaygılarını şu şekilde ifade etmişler.

  • “Bebeğimin semenim ile bulaşmasından çekindiğim için ilişkiden kaçındım”
  • “Cinsel ilişkiye girerse kız çocuğum zarar görebilir”
  • “Cinsel ilişkiden sonra damla şeklinde kanama oldu, bebeğe zarar vermekten korktum”
  • “Eşim eğer onunla ilişkiye girmezsem başka birini bulacağını söyledi”
  • “Gebelik boyunca eşimin kokusundan nefret ettiğim için ilişkiye girmedim”
  • “Niçin isteksiz olduğun konusunda bir doktorla görüş”

Gebelikte cinsellik bebeğe zarar verir mi?

Bebeğin zarar göreceği düşüncesi yetersiz bilgiden kaynaklanıyor. Normal bir gebelikte cinsellik bebeğe hiçbir şekilde zarar veren bir aktivite olmamaktadır. Bebeğe zarar gelebileceği inancı çiftlerin yetersiz bilgi, yanlış inanışlarından veya iletişim sorunu olan çiftlerin gebeliği ilişkiden kaçınmak için kullanmalarından kaynaklanmaktadır. En yaygın sorun çiftlerin vajina ile rahmin (uterus) birbirinden farklı organlar olduğunu bilmemesinden gelmektedir. Bebek rahim içerisinde ve amnion sıvısının içinde rahat ve korunmalı bir ortamda gelişimini sürdürürken, cinsel birleşme vajinada gerçekleşmektedir. Bu sebeple bebeğin herhangi bir şekilde zarar görmesi söz konusu olmamaktadır.

Gebelikte cinselliğin yasaklandığı durumlar hangileridir?

  • Erken membran rüptürü
  • Erken doğum tehdidi
  • Erken doğum öyküsü
  • Vajinal kanama
  • Plesanta previa
  • Tekrarlayan düşükler
  • Servikste erken açılma
  • Servikal yetmezlik
  • Fetal kayıp öyküsü
  • Cinsel yolla bulaşan hastalık
  • Çoğul gebeliklerde son aylarda

Gebelikte orgazm olmak erken doğuma sebep olmaz

Orgazmla birlikte rahimde de kasılmaların olabileceği bildirilmektedir. Sağlıklı gebeliklerde orgazm sırasında görülen kasılmaların anne ve bebeğe zararı yoktur, düşük ve erken doğuma neden olmaz.

Cinsellik sadece “Cinsel Birleşme” olarak algılanmamalı

Cinselliğin sadece “Cinsel birleşme” olarak algılanması, ilişkinin her döneminde özellikle de gebelikte cinselliği sınırlandıran bir faktör olmaktadır. Gebede cinsel aktiviteyi sınırlandıracak bir tıbbi nedenin varlığı çifti cinsellikten tamamen uzaklaştırır. Halbuki yasaklanan sadece birleşme olacaktır. Birleşme olmaksızın sevişmek; dokunmalar, sarılmalar, öpüşmelerle çiftlerin birbirini uyarmasıyla, mastürbasyon ya da karşılıklı mastürbasyonlarla cinsel iletişim her zaman sürdürülebilir bir aktivite olabilmektedir.

Hamilelikte cinsel ilişki pozisyonu nasıl olmalıdır?

Pozisyon konusunda çiftlerin tercihleri dikkate alınmalı. Cinsel birleşme pozisyonları için her zaman çiftlerin tercihleri dikkate alınmalıdır. Gebeliğin son birkaç ayında büyüyen karına baskıyı azaltmak amacıyla kadının üstte olduğu ya da yan pozisyonlar önerilebilir

Prezervatif ve aromaterapi yağları kullanılabilir

Prezervatif eğer doğum kontrol yöntemi olarak kullanılıyorsa anlam ifade etmemektedir. Çünkü gebe bireyin yumurtlama süreci olmaz. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bireyin endişesi varsa kullanılmasında sakınca olmaz. Bununla birlikte kayganlaştırıcı, su bazlı ajanlar veya doğal aromaterapi yağlarından faydalanılabilir.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Doğum Korkusu ile Nasıl Başa Çıkılır?

Korkunç doğum hikâyeleri anlatan kişilere kulaklarınızı tıkayın....
16 Temmuz 2022 - Cumartesi

Postpartum (Doğum Sonrası) Depresyonu ve Tedavisi

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir?...
22 Mayıs 2019 - Çarşamba

9 Haftalık Gebelik

Dokuzuncu haftada bebek yaklaşık bir çilek büyüklüğündedir....
9 Mayıs 2020 - Cumartesi