Çocuklar dünyayı deneyimleyerek öğrenirler. Bu deneyimleme şansının çoğunu ise oyunlarda bulurlar. Çocuklara ne kadar oyun oynama şansı verilirse hayata dair o denli öğrenme fırsatı elde ederler. Bu sebeple ailelerin çocuklarla bol bol oyun oynaması önerilmektedir. Bu oyunlar bir yandan eğitici oyunlar olması nedeniyle faydalı olurken diğer yandan da oyun oynayan kişi ile çocuk arasındaki bağı da pekiştirmektedir.
Eğitici çocuk oyunları, çocuklara pek çok alanda yardımcı olan ve gelişimlerini destekleyen oyunlardır. Bu eğitici oyunlar görsel bellek, işitsel bellek, görsel dikkat, işitsel dikkat, kısa süreli bellek, uzun süreli bellek, görsel tarama, kıyaslama, kavramsallaştırma, matematik becerisi, planlama, akıl yürütme, sürdürülebilir dikkat, sözel bellek ve karar verme becerilerine olumlu katkıda bulunmaktadır.
Eğitici ve öğretici oyunların içerisinde çocukların dikkat ve konsantrasyon becerilerini geliştiren oyunlar da bulunmaktadır. Bu eğitici öğretici oyunlar özellikle çocukların görsel dikkat, görsel konsantrasyon, işitsel dikkat ve işitsel konsantrasyon alanlarının gelişimi için yapılmış olanlardır.
Hafıza oyunları gibi oyunlar, çocukların bellek becerilerini geliştirmek adına tasarlanmışlardır. Bu bellek becerileri içerisinde odaklanılan bölümlerden ikisi kısa süreli bellek ve uzun süreli bellektir. Hafıza oyunlarında kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek geliştirilmeye çalışılır.
Çocuğunuzla eğitici ve öğretici oyunlar oynayarak çocuğunuzun bilişsel, sosyal, fiziksel ve duygusal gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Bu oyunları oynarken çocuğunuzun yaşına uygunluğuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Çocuğunuzun bilişsel seviyesine uygun olarak oynadığınız oyunlar bilişsel gelişimini desteklemektedir. Özellikle okul öncesi eğitici oyunların çocukların birçok farklı alandaki gelişimine katkıda bulunduğu bilinmektedir. Siz de çocuğunuzun yaşına uygun olarak eğitici oyun oynayabilirsiniz.
2 yaş eğitici oyunlar, 3 yaş eğitici oyunlar, 4 yaş eğitici oyunlar veya 4 yaş eğitici faaliyetler, 5 yaş eğitici oyunlar ve 6 yaş çocuğu için eğitici oyunlar olarak araştırmalar yapabilirsiniz. Kitaplardan da faydalanabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun yaşı daha büyükse örneğin 9 yaşındaysa 9 yaş eğitici oyunlar olarak araştırma yapmanız çocuğunuzun yaşına uygun oyun seçmenizi kolaylaştıracaktır.
Çocuğunuzun desteklemek istediğiniz gelişim alanlarından birini özel olarak seçerek o alana yönelik oyunlara ağırlık verebilirsiniz. Seçtiğiniz alan bilişsel gelişim olabilir. Eğer çocuğunuzun bilişsel gelişimini desteklemek istiyorsanız zeka oyunlarını araştırmanız gerekmektedir. Bu zeka oyunlarını seçerken çocuğunuzun yaşına uygun olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde çocuğunuz oyunun yönergesi ve oynama koşulları dahil bazı oyun kriterlerini anlamayabilir. Çocuğunuzun içinde bulunduğu bilişsel dönemi dikkate alarak oyunları seçmeniz daha sağlıklıdır.
Tüm bu eğitici oyunlara ek olarak bazı zamanlarda çocuğunuz için serbest oyun zamanı oluşturmanız da çok önemlidir. Bu serbest oyun zamanında çocuğunuzun istediği şekilde oyuna katılabilir ve ne yapmanızı istiyorsa yapabilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuzun hayal gücü gelişimini de desteklemiş olursunuz.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.