Bırakın Çocuğunuz Kumlarda Yuvarlansın: Bebeklerde Temizlik İçin Bilinmesi Gerekenler

Tarih: 20 Temmuz 2017 - Perşembe

Bebek Hijyeni


Bizler çocuğumuz doğduktan sonra birdenbire temizlik canavarına dönüşüyoruz. Mümkün olsa bebeğimizi pamuklar ve kavanoz içinde sıcacık bir ortamda herkesten ve her şeyden uzakta tutmaya çalışıyoruz bu ne kadar doğru, ne kadar yanlış tartışılır.


Tabii ki her şey doğru dozda olsa mükemmel olur. Ne bütün gün alışveriş merkezlerinde dolaşılsın, ne de hiç kimseyi görmeden evde tertemiz bir şekilde büyüsün. İlk heyecan banyo ile başlıyor.


Bebek yıkarken damacana su mu kullanalım, suyu kaynatalım mı veya musluk suyu mu kullanalım?

Damacana suyu cilt florasının olgunlaşmasına neden olarak alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Musluk suyu kullanılması en doğrusu. Musluğunuzdan akan suyun kötü koktuğunu, paslı olduğunu görüyorsanız, kaynatılmış ılıtılmış su kullanabilirsiniz.

Bebeklerimizin ve çocuklarımızın devamlı ellerini ayaklarını silmek doğru mu?

Elbette ki ellerimizin temizliği çok önemli. Bu demek değil ki devamlı ıslak mendillerle dolaşıp bebeğimizin ve çocuğumuzun ellerini silelim. Önce kendi temizliğimize dikkat etmemiz lazım. Bebeğimizin altını değiştirdikten önce ve sonra ellerimizi sabunlu suyla yıkamalıyız, üzerinde sigara kokusu, aşırı parfüm kokusu olan kıyafetlerle bebeğimizi kucağımıza almamalıyız. Bebeğimizin ve çocuğumuzun devamlı ellerini siler isek iyi huylu bakterileri de öldürürüz. Bu flora çocuğumuzun cildi için çok önemli, onun için koruyucu bir bariyer. Yani gerçekten değmemesi gereken bir yere tuttuysa ellerini silelim bırakın biraz keşfetsin.

Tabii ki bazı anne ve babalarda çocukları ve bebekleri AVM’lerde büyütüyorlar. Çocuklar alışverişten anlamazlar hatta nefret ederler. Kapalı sistem havalandırması olan yerler sadece bebekler için enfeksiyon kaynağıdır. Evde bebeğiniz ve çocuğunuzla oturun demiyoruz. Aksine bebekler doğar doğmaz sokağa çıkabilir fakat acık alanlar ve parklar onlar için daha doğru bir seçim beyin ve kas gelişimleri için. Bu gibi açık havada mikroorganizmalar uzun süre barınamadığı için bırakın çocuğunuzu kumlarda yuvarlansın. Böylece vücut biraz olsun güçsüz mikroplarla savaşmayı öğrensin ve daha sonra okul mikropları gibi daha agresif mikropla karşılaştığında nasıl savaşacağına karar vermek için kendine strateji belirlesin. AVM mikrobu gibi güçlü mikroplarla savaşmayı öğretmek bebekler için tolere edilir olmayabilir hayatın ilk yıllarında.

Bebeğimi sokaktaki insan öpsün mü?

Bizdeki yanlış hasta isek veya sağlam isek, tanıdık veya tanımadık her bebeği öpmeye çalışmak. Hatta daha az zarar verelim diye ellerinden öpmek bebeklerin. Tabii ki yanlış. Ağız floramızda çok güçlü bakteriler var ve bunların bazıları bebekler için zararlı. Hele devamlı elini ağzına götüren bir bebeğin ellerini öpmek bu zararlı bakterileri onun ağzına sokmak demek. O yüzden bu konuda biraz dikkatli olmak gerekir.

Yani bebeğimizin ve çocuğumuzun temizliğine dikkat edelim fakat sakın aşırıya kaçmayalım. Çünkü iyi huylu mikroplarla uygun dozda ve ortamda karşılaşması çocuğumuzun vücut direncini artırıyor. Çok steril ortamda büyümek bir çocuğu enfeksiyonlardan korumuyor aksine enfeksiyonlara açık hale getiriyor.

Ben kendi çocuğumuzu çok steril büyütmedim. Oğlum 14 yaşına kadar toplasanız 4 kez antibiyotik almıştır. 3-4 yaşında bir gün kayınpeder artık dayanamadı “sokakta köpekle yatıyor kalkıyor, bizim gelin doktora para vermiyor, onun için çocuğu yerlerde büyütüyor, hasta olunca nasılsa kendi bakar” diye. Sonra onlar da anladı doğal aşılama olduğunun bunun.


Dr. Neslihan Korkmaz’ın bebek gelişimi ve bebek sağlığı konulu videosunu mutlaka seyredin. Sormak isteyeceğiniz birçok sorunun cevabını burada bulacaksınız.

ÇocukluDünya Editörünün mesajı: Bebekler doğdukları andan itibaren özellikle ilk aylarında oldukça hassaslardır. Bu nedenle de bebeğin bulunacağı çevrenin ve bebeğin yakınında bulunan bireylerin hijyen konusunda oldukça dikkatli olması önemlidir. Önemli olan ilk nokta bebekle ilgilenecek bireylerin ellerinin temizliğidir. Çünkü bebekler ellerini sıkça ağızlarına götürürler. Bu sebeple de bebeğin ellerinin temiz olması önemlidir. Özellikle ellerine çok fazla temas etmek ve çok fazla öpmek en büyük hatalardan biri olacaktır.

Konu anneye geldiği zamansa özellikle emziren annelerin günlük duş alması önemlidir. En önemli diğer nokta ise bebek banyosudur. Bebeklerin göbek bağı düşene kadar banyo yaptırılmalı önerilmez. Göbek bağı düşene kadar bebeğin temizliği temiz bir bez kullanılarak yapılabilir. Göbek bağı düştükten sonra banyo yaptırılmaya başlanabilir fakat banyo sırasında da bebeğin cildine uygun ve alkol gibi maddeler içermeyen şampuanlar kullanılmalıdır. Banyo dışında da bebeğin alt temizliğine özellikle dikkat etmek ve sürekli kontrol ederek kirlenmiş bezi bekletmeden değiştirmek önemlidir.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Bebeklerde Siyah Diş Lekeleri

Bazı çocukların dişlerinde siyah lekeler çıkar...
19 Mayıs 2019 - Pazar

Çocuk Sağlığı Açısından Diş Bakımının Önemi

Sağlıklı dişlere sahip olmak için dişlere çocukluk döneminden itibaren özenle bakılmalıdır....
10 Mart 2019 - Pazar

Bebeklerin hijyeni nasıl sağlanır?

Bebeğin hijyeninin sağlanması için bulunduğu ortamın ve bebekle temasa edenlerin temiz olması gerekir....
20 Nisan 2020 - Pazartesi