Biberon Çürüğü Nedir, Nasıl Fark Edilir?

Tarih: 17 Ağustos 2017 - Perşembe

Bebeklerde Biberon Çürüğünü Önleme

 

Bebeğin dişlerindeki siyah lekelerin sebebi biberon çürüğü olabilir, biberon çürüklerini bebeğinizin diş ve ağız bakımı ile ilgili ipuçlarına dikkat ederek önlemek mümkün.

 

Biberon Çürüğü

Bebeklerin üst keser dişlerinden başlayan ve çok çabuk ilerleyen yaygın bir çürük tipidir. Biberon çürükleri, ilk olarak dişlerin minesinde tebeşirimsi beyaz lekelenmeler ile başlar. Bu beyaz tebeşirimsi lekelenmeler çürüğün ilerlemesiyle sarı-kahve rengini alır.

Biberon çürüğü ilerlerse ne olur?

Çoğunlukla aile, dişlerdeki çürüğü fark ettiğinde çürükler oldukça ilerlemiştir ve kahverengi leke halini almıştır. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve bu tip çürükler tedavi edilmez ise dişlerin kırılmasına dahi neden olabilir.

Biberon çürüğü nasıl oluşur?

Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü, doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan önce veya uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek dişlerin çürümesi için elverişli bir ortam oluşturur.

Biberon emmediği halde bebeğimin dişleri çürüdü, sebebi ne olabilir?

Biberon ya da emziklerin, ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmesi ya da dişler sürdükten sonra oyalanması amacıyla bebeğe verilen karbonhidratlı-şekerli gıdalar da biberon çürüklerinin oluşmasına neden olmaktadır.

 

Biberon çürüğünün önemi nedir?

Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek olan kalıcı dişleri de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına hatta dişlerin erken çekilmek zorunda kalınmasına sebep olur.

 

Erken diş çekilmesi yani dişin düşme zamanından önce dişin çekilmesi problem oluşturur mu?

Çocuğun o dönemde arkadaşlarının arasında dişsiz olması, çocukta konuşma problemleri oluşmasına bununla beraber psikolojik olarak da özgüven eksikliğine neden olabilmektedir. Bu dönemde, yer tutucu aparey yapılarak düşen dişin yeri muhafaza edilmelidir aksi taktirde daimi dişlere yol gösteren süt dişi rehberinin erken kaybedilmesi daimi dişlerin yerlerini tam bulamaması ve çapraşıklıkların ortaya çıkmasına neden olur.

 

Biberon çürüğünü nasıl önlenir?

Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını değiştirmeniz gerekmektedir, ancak bu söylenebildiği kadar uygulaması kolay bir hadise olmadığı için biz diş hekimleri bu alışkanlık devam ediyor ise;

  • Vermiş olduğunuz sütün şeker ya da bal ilavesiz olmasına dikkat etmenizi,
  • Gece sütünü içen bebeğinize sütten sonra en azından su verilerek ağzın çalkalanmış olmasına dikkat etmenizi,
  • Sabah akşam olmak üzere ağızda 1 tane diş dahi olsa gazlı bez ile dişin üzerinden yemek artıklarının temizlenmesini,
  • Son olarak da çocuğa oyalanması için eline verilen karbonhidratlı gıdalar yerine (ekmek vs.) havuç ya da salatalık gibi tükürük salgısını arttırıcı ve diş temizliği yapmasını sağlayacak gıdalar verilmesini öneriyoruz.
 

Dt. Rozi Hara Ovadiya’nın “Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Bebeklerde Siyah Diş Lekeleri

Bazı çocukların dişlerinde siyah lekeler çıkar...
19 Mayıs 2019 - Pazar

Çocuklarda Salya Olması Durumda Ne Yapmalısınız?

Salya, aşırı tükürük salgısı (hipersalivasyon) olmasıdır. ...
6 Mart 2022 - Pazar

Okul Çağı Çocuklarında Sık Görülen Hastalıklar

Güneş ışınlarının azalması, soğuk hava, rüzgar, hava kirliliği, okullarda ve kapalı ortamlarda daha fazla bu...
1 Aralık 2017 - Cuma