Çocuğunuz Unutkansa Ne Yapabilirsiniz?

Tarih: 19 Haziran 2021 - Cumartesi

Çocuklarda Unutkanlık

Bazı çocuklar unutkanlıkları sebebiyle günlük hayatlarında zorlanabilmektedir. Unutkanlık, aile içerisindeki ilişkiyi ve iletişimi de etkilemektedir.

 

Çocuklarda Unutkanlığın Nedenleri Nedir?

Çocuklarda unutkanlığın birçok nedeni vardır. Bu nedenlerin bazıları biyolojikken bazıları ise psikolojik veya psikiyatriktir. Unutkanlık; vitamin eksikliği ve nörolojik problemler gibi nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Çocuklarda unutkanlığın psikolojik veya psikiyatrik nedenlerine bakıldığında ise çocukluk çağı depresyonu, ergenlik dönemi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğu bilinmektedir.

Unutkan Çocuklar İçin Ne Yapılmalı?

Her çocuğun unutkanlık yaşadığı durumlar görülebilmektedir ancak bu unutkanlığın hangi sıklıkta olduğu çok önemlidir. Aileler, yaşıtlarına kıyasla çocuğunun unutkanlığının fazla olduğunu düşünüyorsa öncelikli olarak bir çocuk hekimine danışmalıdır. Çocuk hekimi gerekli tektik ve tahlilleri isteyecektir. Hekim, gerekli gördüğü takdirde bir çocuk nöroloğuna yönlendirme yapabilmektedir. Tüm bu değerlendirmelerin yapıldığı ve sonuçların sağlıklı çıktığı durumlar görülebilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olmasına rağmen çocuğun unutkanlığının devam ettiği durumlarda bir çocuk ve ergen psikiyatristine ya da çocuk ve ergen psikoloğuna ailelerin danışmaları gerekmektedir.

Çocuklarda Unutkanlık Tedavisi

Biyolojik problemler çözülmesine rağmen aşırı unutkanlığı geçmeyen çocukların unutkanlığının nedeninin psikolojik olduğu düşünülebilmektedir. Psikolojik nedenlerine göre unutkanlık için tedavi yöntemleri listelenmiştir:

  • Depresyon: Keyif alamama, enerji düşüklüğü, isteksizlik, günlük aktiviteleri yapamama, öfkelenme, öz bakımını saÄŸlayamama, hoÅŸlandığı aktiviteleri yapamama, sosyal aktivitelerde azalma, deÄŸersizlik ile birlikte unutkanlığın görüldüğü çocukların depresyonda olduÄŸu düşünülebilmektedir. Bu tarz bir durumla karşılaşıldığı takdirde bir çocuk ve ergen psikiyatristinden ya da çocuk ve ergen psikoloÄŸundan en erken zamana randevu alınması gerekmektedir. Böyle bir durumda bazı kriterler göz önüne alınıp çocuÄŸa uygun tedavi planı hazırlanmaktadır.
  • Ergenlik dönemi: Bu dönem genellikle 11-12 yaÅŸ dönemi olmakla birlikte her çocuÄŸa göre deÄŸiÅŸkenlik göstermektedir. Çocukların birçoÄŸu bu ergenlik döneminde aileleriyle olan iliÅŸkilerden ziyade arkadaÅŸlarıyla kurdukları iliÅŸkilere daha fazla önem vermektedir. Ailelerin dediklerini çoÄŸu zaman dinlemez, ilgilenmez ve dikkat vermezler. Bu sebeple ailelerin dediklerini çoÄŸu zaman unuttukları görülmektedir. Ergenlik döneminde belirli sınırlar dahilinde bu durumun normal olduÄŸu kabul edilmektedir ancak aile içerisindeki iliÅŸkilerde fazlasıyla zıtlaÅŸma, tartışma ve anlaÅŸamama olduÄŸu takdirde bir uzmana danışılmalıdır.
  • Dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸu: Dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸunun unutkanlığın nedenleri içerisinde büyük bir etkisi bulunmaktadır. Odaklanmada zorluk çekme, ders çalışacağı zamanlarda bahane üretme, hızlıca sinirlenme, unutkanlık, eÅŸya kaybetme, aşırı hareketlilik, dikkatsizce hatalar yapma ve sakarlık gibi belirtilerin görüldüğü durumlarda dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸundan şüphelenilmektedir. Çocukta unutkanlığın yanında bu semptomları gözlemleniyorsa bir çocuk ve ergen psikiyatristinden yardım alınması gerekmektedir. Çocuk için uygun olan tedaviyi çocuk ve ergen psikiyatristi düzenleyecektir.

Aileler Unutkan Çocuklara Nasıl Yardımcı Olabilir?

Anneler ve babalar çocuklarına koşulsuz sevgi ve koşulsuz kabul içerisinde olmalıdır. Çocuklarıyla aralarındaki ilişkinin temelleri güvene dayanmalıdır. Çocuk depresyonda ise yanında olduklarını belli etmeleri, çocuğun ne kadar değerli olduğunu hissettirmeleri ve söylemeleri gibi yöntemler çocuklara iyi gelebilmektedir. Ergenlik dönemindeki çocuklar için kurallar belirlenmeli ve ortak anlaşmalar yapılabilmelidir. Kurallara uyulmadığı takdirde çocuğun alacağı sorumluluklar dahi öncesinde belirlenebilmelidir. Ergenlik dönemindeki çocukların da şefkate ihtiyaç duyduğu ve şefkatten yoksun olan ebeveyn çocuk ilişkisinin sağlıklı olamayacağı aileler tarafından bilinmelidir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar için tedaviye ek olarak spora ve drama kursuna yönlendirmek destekleyici yöntemlerdendir.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

11 Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

EÄŸitsel oyunlar 6 sınıf veya eÄŸitici oyunlar 6 sınıf aracılığıyla çocuÄŸunuzun vaktinin güzel geçmesini saÄ...
30 Eylül 2021 - Perşembe

Rol Play’in ve Dramatizasyonun Önemi Nedir?

Rol Play, ′′Psikodrama′′ yönteminde başvurulan bir tekniktir ve amaç terapidir....
14 Ekim 2021 - PerÅŸembe

Çocuğunuzu Hangi Durumlarda Pedagoga Götürmelisiniz?

Pedagog, çocukların psikolojisini ve zihinsel gelişimini yakından takip eder, problemlere karşı verip çözüm yol...
17 Nisan 2020 - Cuma