Down Sendromu Olan Çocuklar İçin Egzersizler

Tarih: 8 Mayıs 2019 - Çarşamba

Down Sendromu Egzersizleri

 

Down sendromlu çocuklara yaptırılması gereken hem zihinsel hem de bedensel egzersizler vardır. Çocukların gelişimlerinin geri kalmaması için bir uzmandan da yardım alarak düzenli olarak bu egzersizlerin yaptırılması gerekir.

Down sendromlu çocukların dil gelişimi için fizik tedavi, dil ve konuşma terapistine başvurmak bu konuda ailelere yardımcı olabilir. Ayrıca fizik tedavideyken ya da dil ve konuşma terapistindeyken bu egzersizleri yapmanın yanı sıra günlük hayatta da bol bol tekrar edilmesi süreci hızlandıracaktır.

 

Down sendromlu bebek gelişimi için pratik önemlidir. Ne kadar çok tekrar yapılırsa süreç o kadar hızlı ilerler.

Down Sendromu Fizik Tedavi Egzersizleri

Down sendromlu çocukların kas tonusu düşük olur. Bu nedenle yürümeyi öğrenmesi daha uzun bir süreç alabilir. Uygulanacak olan fizik tedavi down sendromlu çocuğun motor gelişimine katkı sağlar. Uzmanın yönergeleri doğrultusunda bu egzersizlerin yapılması down sendromlu çocuğun gelişimi için önemlidir. Öncelikli amaç çocuğa yürüme becerisini desteklemektir. Down sendromlu bir bebek yaptığı egzersizler ile ilerideki hayatını da kolaylaştırır. Örneğin sosyal gelişimin desteklenmesi için de bu motor becerilerinin kazanılması oldukça önemlidir.

Down sendromlu çocuklar otururken denge kurmada zorlanabilir. Fizyoterapistler bu becerinin kazanılabileceği egzersiz programları hazırlarlar. Böylece down sendromlu bebeğin yürüme becerisi gelişir. Down sendromlu çocuklar genelde ayakları dışa dönük yürümeyi öğrenirler. Eğer bu yürüme kalıbı erken yaşta değiştirilmezse sonrasında değiştirmek daha zor olur. Yürümenin bu şekilde olması da boyun ağrısı, bel fıtığı gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle ailelerin bilinçli olması çok önemlidir. Bebeğin tüm hayatını etkileyecek olan motor gelişimlerinin erken yaşlardan itibaren desteklenmesi gerekmektedir.

Bir diğer geç gelişebilen bilen beceri ise konuşma becerisidir. Bir insanın cümleleri tam olarak ve anlaşılır çıkarabilmesi için yüzündeki 100 kasın çalışması gerekir. Bebekler ilk olarak emme refleksi ile bu kasları geliştirmeye başlarlar. Down sendromlu bebeklerin gelişiminde ise emme, çiğneme ve yutma gibi refleksler daha geç gelişir. Bu durum kas tonularının zayıf olması ile ilişkilidir. Egzersiz programı bir uzman tarafından hazırlanmalıdır. Böylece doğru ve etkili bir gelişim gözlemlenebilir. Dil ve konuşma terapistinden yardım almak down sendromlu bebeğin erken yaşta bu programlara başlaması önerilmektedir. Bu terapilerde amaç çocuğun 5-6 yaşlarına kadar konuşmaya başlamasıdır. Konuşma becerisi kazandırırken öğretilen kelimelerin görsellerle desteklenmesi önemlidir çünkü down sendromlu çocukların görsele olan duyarlılıkları fazladır. Down sendromlu çocuklara işaret dili öğretilerek de konuşma becerileri desteklenebilir. Genelde işitme ile ilgili problem yaşadıkları için görsel olarak öğretmek tercih edilir. Bu nedenle işaret dili etkili bir yöntemdir. Uzman tarafından verilen egzersizlerin günlük hayatta sık tekrarlanması süreci hızlandıracaktır. Her uzmanın verdiği program değişir. Genel olarak emmenin çocuğa öğretilmesi amaçlanır. Üfleme, çiğneme gibi egzersizlerin yapılması da konuşma becerisi kazanılmasında önemlidir.

Down Sendromu Zihin Geliştirici Egzersizler

Down sendromlu bebeklerin görsel hafızaları işitsel hafızalarından daha kuvvetli olur. İletişim kurarken jestlerin kullanılması bu süreçte faydalı olur.

Down sendromlu çocukların işitsel becerilerini geliştirmek için ise müzikle iç içe yaşaması önerilir. Böylece çıkan farklı sesleri algılayıp zihninde yorumlar. Down sendromlu bebek müzik aleti çalarak da işitsel becerisini geliştirebilir.

Down sendromlu çocuklar bu egzersizleri yaparak yaşıtlarının gelişim düzeylerine yaklaşabilir. Bu nedenle aileler bilinçli olmalı ve eğitimleri aksatmamalıdır. Erken yaşlarda yapılmaya başlanan zihinsel ve motor egzersizleri sayesinde gelişimi desteklenen down sendromlu bebekler sosyal hayata daha iyi uyum sağlar. Down sendromlu çocukların sağlığı takip edilmeli, sık sık kontrol yapılmalı ve terapistlere düzenli olarak gidilmelidir. Böylece down sendromlu bebek günlük hayatına daha iyi uyum sağlar.

Down Sendromlu Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalıdır? yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Kaynak: Down Sendromu Derneği

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Çocuklarda Dijital Çağda Ekran Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Çocuğunuz giderek daha kolay sakinleşmeye başlayacak koyduğunuz sınır, yada uğradığı hayal kırıklığı ile...
2 Ekim 2019 - Çarşamba

Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalıdır?

Özel öğrenme güçlüğü bilgi alma ve alınan bilgiyi işlemleme biçimini etkileyen nörolojik kökenli bir rahats...
9 Nisan 2020 - Perşembe

Çocuklarda Regresyon ve Nedenleri

Çocuklarda regresyon çocuğun kazandığı becerilerin gerilemesi ya da yaşından daha küçük davranışlar sergile...
24 Mayıs 2021 - Pazartesi