Hamilelikte Beslenme Önerileri

Tarih: 2 Şubat 2019 - Cumartesi

Hamilelik Döneminde Nasıl Beslenmeliyim?


1. Gebeliğin ilk aylarında anne adayının çok fazla yemek yemeye başlaması oldukça yanlış bir tutumdur. Besin değerine bakmadan çok fazla kalori almak hem anneyi hem de bebeğini etkileyecektir.


Gebelikte kilo alımı yanı sıra bebeğin gelişimi de negatif etkilenebilir. Burada önemli olan nokta annenin bilinçli beslenmesidir. Hangi üründen ne kadar tüketmesi gerektiğine doktoruna danışarak karar veren anne adayı hem bebek için hem de kendi için oluşabilecek birçok potansiyel problemi ortadan kaldırmış olacaktır. 9 ay boyunca tükettiği gıdalara dikkat eden anne adayı psikolojik olarak da kendini daha iyi hissedecektir.

Hamilelik Döneminde Dikkat Etmeniz Gereken Kalori Miktarları

2. Sağlıklı bir gelişimin sağlanabilmesi için yeterli kaloriyi almak çok önemlidir. Böylece anne adayı gereken enerjiyi vücuduna almış olur. Hamilelikte ay ay kilo alımı gerçekleşirken kalori alımını kalori hesabıyla yapmak oldukça yanlış bir tutumdur. 300 kalorilik işlenmiş bir gıdayla, doğal içeriğe sahip olan 300 kalorilik gıdanın tüketilmesi aynı değildir. İşlenmiş gıdalar bebeğin gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle anne adayı kalorisi yüksek ancak aynı zamanda besin değeri de fazla olan gıdaları tercih etmelidir. Bu evrede protein tüketimi oldukça önemlidir. Bebeğin hücrelerinin çoğu proteinden oluştuğu için anne adayının aldığı protein bebeğin gelişimine katkı sağlamaktadır. Protein içeren süt ve süt ürünleri tüketimi, kırmızı et tüketimi (çiğ veya az pişmiş olmamalıdır) tavsiye edilir. Yağ tüketiminden tamamen kaçınmak da doğru bir davranış değildir. Besin değeri yüksek olan yağların tüketilmesi gerekmektedir. Örneğin bol zeytinyağlı bir Akdeniz salatası, ceviz, badem gibi besinlerin tüketilmesi önerilir.

Hamileler Ne Yememeli?

3. Belli miktarda karbonhidrat alımı da bu evrede önemlidir. Diğer besin gruplarında olduğu gibi gıdanın besin değeri dikkate alınmalıdır. Anne adayı besin değeri düşük kalorisi fazla gıdalardan uzak durmalıdır. İşlenmiş gıdalar sağlıklı kilo alımını zorlaştırır ve gelişimi olumsuz etkiler. Ayrıca, kan basıncını da dengesizleştirebilir. Uzak durulması gereken karbonhidratlara pasta, kek, beyaz ekmek örnek verilebilir. Besin değeri yüksek olan yulaf ezmesi, esmer pirinç, mevsim meyve ve sebzeleri almanız gereken karbonhidratı karşılayan karmaşık karbonhidratlardır. Doyurucu oranda lif bulundurmaları nedeniyle kilo kontrolüne de yardımcı olurlar.

4. Hamileli döneminde tüketilmemesi gereken gıdaların başında salam, sucuk gibi işlenmiş etler, cıva oranı yüksek deniz ürünleri, çiğ (veya pastörize edilmemiş) süt ve süt ürünleri, çiğ veya az pişmiş et, tavuk, balık gibi ürünler, asitli içecekler, doktor onayını almadan içilen bitki çayları, yüksek şeker içerikli gıdalar, kızartmalar, kafein, alkol gelir. Bu gıdalar bebeğin prematüre doğmasına, birtakım anormal fiziksel özelliklere sahip olmasına neden olabilir. Anne adayı hem kendisi hem de bebeği için bu gıdalardan uzak durmalıdır.

Lütfen her anne adayının ve her hamileliğin farklı olduğunu unutmayın. Burada verilen bilgiler genel bilgiler olup kendi doktorunuzun tavsiyelerine uymayı ihmal etmeyin.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

25 Haftalık Gebelik

Gebeliğin 25. Haftasında anne kendini yorgun hissedebilir....
19 Mayıs 2020 - Salı

Doğum Korkusu ile Nasıl Başa Çıkılır?

Korkunç doğum hikâyeleri anlatan kişilere kulaklarınızı tıkayın....
16 Temmuz 2022 - Cumartesi

Vajinismus Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nedir?

Vajinismus hastalığı ülkemizde ve dünyada en sık görülen cinsel problemlerin başında gelir....
9 Mayıs 2020 - Cumartesi